-
Széna téri forgatag
Izgalmas, színes programokkal várja vendégeit a Széna téri forgatag. A programsorozat június 1-jén, szombaton 15.00 órakor kezdődik, a délutánt Csonka András fellépése zárja.
2024.05.31. -
Mindent az egészségért!
Fontos előrelépések történtek a Székesfehérvári Szív Egyesületnél a tagtársak egészségnek megőrzése, védelme érdekében. Elvégezték a szervezet defibrillátorának kötelező karbantartását, aminek költségét önkormányzati támogatásból finanszírozták. Ezen kívül az egyesület új nordic walking botokat kapott, melyeket a tagok díjmentesen használhatnak.
2024.05.31. -
A középosztály forradalma
Könyvbemutatóval folytatódik a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központjának ismeretterjesztő programsorozata. Május 31-én, pénteken 17.00 órai kezdettel „A középosztály forradalma – meritokratikus stratégia a 21. századra” című kiadványt ismerhetik meg az érdeklődők.
2024.05.31. -
Rácz Katalin az országos döntőben
A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az ország kedvenc testnevelő tanárainak kiválasztására. Fejér vármegyében a 200 fő fölötti iskolában tanító testnevelők között Rácz Katalin, az István Király Általános Iskola testnevelőtanára kapta a legtöbb voksot, így ő képviseli a vármegyét az országos döntőben – június 10-ig lehet leadni rá a szavazatokat.
2024.05.30.
Halra magyar! – újra rotyogott a bográcsokban a halászlé a IX. Fehérvári Halünnepen
Idén újra várta a vendégeket a Palotavárosi tavaknál a város egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménye, a IX. Fehérvári Halünnep.
A 2013 óta létező, a kulináris élvezetek és a szórakoztatás mellett az egészséges halételek népszerűsítését is szolgáló népszerű program m, melynek főzőversenyére 54 csapat jelentkezett. A fehérvári és vármegyei horgászegyesületek mellett az ország számos pontjáról és határon túlról is érkeztek csapatok, akik már visszatérő résztvevői a rendezvénynek.
Bár a reggeli időjárás rövid ideig tartó esőt hozott, mire a csapatok regisztráltak és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar elkezdett térzenét játszani, addigra az utolsó felhő is átvonult a rendezvény fölött. Az ünnepi megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy idén ismét megrendezésre kerülhetett ez a sokak által kedvelt, tavaszi gasztronómiai esemény. Székesfehérvár egyik legnagyobb zöld területével rendelkező Palotaváros két önkormányzati képviselője, Viza Attila és Farkas László jó szórakozást, finom étkeket kívánt a résztvevőknek és invitálta a fehérváriakat az este hét óráig tartó programra.
Példaértékű az az együttműködés, amely Székesfehérvár és a vármegye, egyben az ország egyik legnagyobb civil szervezete, a horgászok egyesülete között létrejött az elmúlt évek során. Ennek eredménye nemcsak ez a rendezvény, hanem azok a fejlesztések, területrendezések, zöldítések, amelyek megvalósultak a Palotavárosi tavak mentén - kezdte köszöntőjét a HOFESZ Fejér megyei elnöke. Nagy Attila szólt arról is, a gasztronómiai rendezvénnyel továbbra is céljuk, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást. Itt meg tudjuk mutatni azt, hogy rendkívül jó ízű, változatos ételeket lehet készíteni az édesvízi halakból. Azok a csapatok, akik itt főznek, évről évre bizonyítják azt, hogy ezt nagyon magas szinten lehet művelni, a kóstolók során erről a kilátogató vendégek is megbizonyosodhatnak. A receptek begyűjtésével lehetőség nyílik arra is, hogy gyakrabban kerüljön hal otthon is az asztalra, tette hozzá.
A főzőhelyeket körbejárva a legtöbb helyen hallé, halászlé főtt a bográcsokban pontyból, harcsából, sok helyen saját fogásból hozott tavi és folyami halakból.
A fehérvári Ó!budai Bagázs tagjai első alkalommal neveztek a Halünnepre. A főzés nem ismeretlen terep számukra, hiszen a Lecsófesztivál rendszeres résztvevői. Most egy jól bevált házi halászlé receptet cifrázva mérettették meg magukat. A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói idén úgy döntöttek, hogy bátorságukat és tudásukat megmutatják a gasztronómia területén is, és fakanalat kézbe véve indulnak a versenyen: a pontyból bajai halászlé készült. A beszélgetések során fényt derítettünk a sárosdi főzéstechnikával készült halászlé titkára is. Nem kell hozzá más, csak jó alapanyag (hal, paprika, hagyma) és tudni kell, milyen sorrendben kerülnek a bográcsba a hozzávalók.
A Dunaújvárosi Horgász Egyesület első alkalommal, két csapattal indult, és a friss folyami hal mellett a hartai pirospaprikát nevezték meg, mint nélkülözhetetlen hozzávalóját a kiváló halászlének. Az alcsútdobozi Toldi Horgász Egyesület tagjai éppen a reggelijüket fogyasztották, amikor asztalukhoz értünk. A bográcsban tíz kilogramm pontyból főtt a halászlé. Mint mondták, ők sikeres horgászok, azaz örömmel fogyasztják el a kifogott zsákmányt. A halászlé mellett gyakran készítenek rácpontyot, harcsapaprikást, rántott vagy éppen sült halat, akár hetente többször is. A Halünnepre idén tért vissza az első, 2013-ban rendezett főzőverseny győztese. A Kisapostagi Egyesület férfi tagjai a halászlé mellett haltepertőt sütöttek, amelyet salátaágyon tálaltak.
A szervezők a legkisebbekre is gondoltak a programok összeállításában, így a színpadon mesejáték, gyermekkoncertek kaptak helyet, a főzőverseny eredményhirdetése után pedig egy igazi partyzenekar, a Budapest Show Band, majd a humor nagyágyúja, az Irigy Hónaljmirigy együttes lép színpadra. A 19 óráig tartó rendezvényen a családokat halsimogató, kisállat-simogató, óriás halas játékpark és kézműves foglalkozás is várja.