-
Adventi flashmob
Advent alkalmából flashmobbal örvendeztette meg a Belvárosban sétálókat a Székesfehérvári Diáktanács csütörtökön. A szervezet december 17-én, jövő kedden egy adventi vetélkedőre is készül, melyre még várják diáktársaik jelentkezését.
2024.12.12. -
Kézműveskedés a Gárdonyiban
Az adventi időszakban különböző tematikájú, de az ünnephez kötődő kézműves foglakozásokkal várja az alkotni vágyókat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház. Az utolsó két ilyen alkalmat december 14-én és 18-án tartják.
2024.12.12. -
Advent a Rác utcában
A második részéhez érkezik az Advent a Rác utcában című, ünnepváró kreatív programsorozat a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében. December 15-én, vasárnap 10.00 és 17.00 óra között várnak kicsiket és nagyokat egyaránt a Kézművesek Házában.
2024.12.12. -
Városi karácsonyi adománygyűjtés
Még tart a városi karácsonyi adománygyűjtő akció Székesfehérváron, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ szervezésében. December 13-ig várják a segítő szándékú családok, szervezetek felajánlásait – elsősorban tartós élelmiszereket, gyümölcsöt, édességet – három helyszínen.
2024.12.12.
Hogyan válasszunk bort a karácsonyi menü mellé?
Nyakunkon a karácsony, sokan ilyenkor már azon gondolkoznak, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Legalábbis ott biztosan megy a töprengés, ahol nem állandó a karácsonyi menü. De ha már megvan az ételsor, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen borok kerülnek végül az asztalra, tudtuk meg Csóbor-Kisari Lindától.
„A vörösboroknak magasabb a tannintartalma. Ez a természetes vegyület kissé fanyarkás érzetet keltve összehúzza a szánkat. Így például ha valamilyen hal mellé megkóstolnánk egy magasabb tannintartalmú vörösbort, akkor rossz íze lenne a halnak és a bornak is, éppen ezért inkább a vörös húsok mellé ajánlott a fogyasztásuk” – mondta az Agárdi Csóbor Pincészet főborásza.
Szerinte az sem mindegy, hogy az ilyenkor asztalra kerülő borokat tisztán vagy például fröccsként fogyasztjuk.
„A fröccs nagyszerű szomjoltó, ám a tisztán fogyasztott bor ízét a megfelelően kiválasztott fogás felerősíti, és az étel is finomabb lesz ettől. Egyszóval ilyen alkalmakkor mindenképpen tisztán érdemes fogyasztani a borokat” – tette hozzá a főborász, akitől konkrét párosításokat is kaptunk.
„Karácsonykor sokan készítenek halételek Magyarországon, így például a halászlé vagy a rántott hal mellé nagyon jól passzolnak a fehér és a rozé borok. A saját kínálatunkból nagyszerű választás lehet a nemrég a hazai újborversenyen TOP aranyérmes Irsai Olivérünk, a szintén TOP aranyérmes kékfrankos rozénk vagy az ország legjobb borai közé ugyancsak beválasztott olaszrizlingünk is.”
Csóbor-Kisari Linda szerint a pulykához is inkább a fehér borok passzolnak: nagyszerű választás lehet a pulykasült mellé például egy olaszrizling. Azonban a kacsának már sötétebb a húsa, ami mellé egy könnyedebb, fűszeresebb vörösbor lehet a tökéletes választás. Ilyen lehet például kínálatukból az Illúzió nevű tizenöt hónapig fahordóban érlelt, bársonyos tannintartalmú bor.
Egy másik örök sláger a magyar karácsonyi asztalokon a töltött káposzta. „Vörösbort semmiképpen nem ajánlanék mellé. Inkább egy olyan fehér bort válasszunk, aminek magasabb savtartalma van. Nagyon jó lehet mellé például egy chardonnay, vagy akár egy rozé is, mivel a pirospaprikás ételek mellé ezek a borok jól passzolnak.”
A vörösborokat inkább a pörköltfélék, vadhúsok mellé kínáljuk karácsonykor is, javasolta a szakember, aki szerint például egy szarvaspörkölt vagy szarvassült ízét jobban kihozza egy gondosan kiválasztott vörösbor. Csóbor-Kisari Linda különösen büszke a pincészet 2021-es cabernet sauvignon borára. Ezt a vörösbort ugyanis az ország TOP 100 MAGYAR BORA között a 23. helyre sorolták.
„2021-ben nagyon szép évjárat volt. Megfelelő volt a csapadékmennyiség, nem volt nagy szárazság sem nyáron, így szépen beértek a fürtök. Már a szüret idején láttuk, hogy a szőlőből nagyon jó minőségű vörösbort lehet majd készíteni. Másfél évig fahordóban érleltem, ebből egy olyan 10-15 százalékot pedig barrique hordóban, ami a hagyományos fahordóhoz képest jobban füstölt, ezáltal a tölgyfa ízei karamellizálódnak, ez pedig plusz ízt hoz ki a borból. Ezután még másfél évig érlelődött a palackokban, és csak most nyár óta lehet megvásárolni.”
A főborász szerint a gondos munka eredménye végül egy szép, kerek, testes, gyümölcsös bor lett, amit a TOP 100 MAGYAR BORA között a nagyon erős mezőnyben az előkelő 23. helyre soroltak.
„Mivel ez egy testes, telt, kerek vörösbor, ezért például egy tartalmas vadétel mellett állná meg a helyét a legjobban. Ilyen lehet például a sült vaddisznó vagy szarvas, de nagyon jól párosítható a szarvaspörkölthöz, őzpörkölthöz és a vaddisznópörkölthöz is. Az ilyen fogások mellett érvényesülhet igazán a bor gyümölcsös fűszeressége és a bársonyos tanninok” – tette hozzá Csóbor-Kisari Linda, majd beszámolt arról is, hogy néhány napja a rozéikat is díjazták.
„Hagyományosan december 6-án, vagyis Miklós napján rendezik a rozé borversenyt. Ilyenkor kizárólag Miklósok bírálják el az ország minden pontjáról érkezett rozékat Kunszentmiklóson. Lehet nevezni akár friss sorozatokkal, de régebbiekkel is. Idén mi a 2024-es kékfrankos rozénkat és a syrah-t neveztük, és és végül mindkettővel aranyérmet nyertünk.”
A mértékletes borfogyasztás élvezetesebbé teheti az ünnepi pillanatokat. Fogyassz alkoholt felelősséggel, és tartsd szem előtt, hogy az alkoholfogyasztás 18 éven aluliak számára tilos!