1041 kisdiák kezdi az általános iskolát Székesfehérváron

Idén az alapításának 140. évfordulóját ünneplő Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában nyitották meg ünnepélyes keretek között az új tanévet. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó fehérvári általános iskolákban és középfokú intézményekben összesen 454 osztály,  10307 tanulója és diákja kezdi szeptembertől a 2015/2016-os tanévet. Érdekesség, hogy ebben az évben 1041 elsős kisdiák kezdi az általános iskolát Fehérváron.
2015.08.31. 20:29 |
Idén az alapításának 140. évfordulóját ünneplő Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában nyitották meg ünnepélyes keretek között az új tanévet. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó fehérvári általános iskolákban és középfokú intézményekben összesen 454 osztály, 10307 tanulója és diákja kezdi szeptembertől a 2015/2016-os tanévet. Érdekesség, hogy ebben az évben 1041 elsős kisdiák kezdi az általános iskolát Fehérváron. Az egyházi és magániskolákkal együtt pedig mintegy húszezer fiatal tanul a városban.
KÉPGALÉRIA az ünnepélyes városi tanévnyitóról

A mai Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 1876-ban, Községi Polgári Leányiskolaként, azért jött létre, hogy Székesfehérvár lakosságának a leánynevelés terén támasztott igényeit kielégítse, és „leánygyermekeik ne kényteleníttessenek idegen városokba távozni magasabb műveltség megszerzése végett”. Az iskola névadója, Teleki Blanka, leánynevelésért tett erőfeszítései kézenfekvővé tették, hogy 1950-ben az akkori állami leánygimnázium felvegye nevét, amit azóta is visel. Az alapítás óta az intézmény oktatási profilja nagyot változott, fiúk és lányok egyaránt járhatnak ide, és az elsőtől a 12. évfolyamig valamennyi korosztály nevelését-oktatását végzik.
"A diákévek az ember életének egyik legfontosabb időszakát teszik ki és az egyik legszebb időszakát is jelentik, mert rengeteg olyan élménnyel leszünk gazdagabbak, amit elviszünk egész életünk során. Amikor a Szent István Emlékévben az akkor jubileumot ünneplő Széna Téri Általános Iskolában elindítottunk egy hagyományt, akkor azzal a céllal tettük ezt, hogy legyen egy olyan városi tanévnyitó, ahol megmutatjuk, hogy a város köznevelése, oktatása és intézményhálózata mekkora is valójában. Köszönöm minden intézményvezetőnek, pedagógusnak diáknak, hogy együtt köszönthetjük a Telekit, fennállásának 140. évfordulóján. Sok sikert és sok boldog pillanatot kívánok minden diáknak" - mondta a város polgármestere Cser-Palkovics András az ünnepélyes városi tanévnyitón.
Sipos Imre a Teleki korábbi igazgatója, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg az intézmény ünnepi tanévét. Jelképesnek nevezte, hogy az eseményt a város két nagymúltú, eltérő fenntartású, egymás mellett mégis jól megférő intézménye, a Teleki, illetve a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda melletti kereszteződében rendezték meg. Elmondta: a köznevelés döntéshozóinak és magunknak is azt is üzeni a helyszín, hogy életünk kereszteződéseiben figyelnünk kell, merre megyünk tovább, közben pedig szükséges betartanunk a szabályokat. „Szakmai és társadalmi vita zajlik, és egyre inkább felerősödik ma Magyarországon arról, hogy milyen iskolát szeretnénk? Milyen a jó iskola? Annak nyolc, vagy kilenc általános iskolai évfolyama legyen? Öt, vagy hat évfolyamos legyen az alsó tagozat? Meddig tartson az iskola, és mit kínáljunk a gyerekeknek a szünetben? Milyen tartalmi megújulás legyen, egyáltalán mit és hogyan tanítsunk? A következő tanévben a hagyományos feladatokon kívül ezekre a kérdésekre is választ kell adnunk, mielőtt az útkereszteződésbe érünk, hogy onnan jó irányba, jó tartalmi szabályozással és a jó módszertannal mehessen tovább a magyar köznevelés.” – emelte ki köszöntőjében a helyettes államtitkár.
 
„Bár 140 év távlatából már messze van az első tanévnyitó, de pedagógusaink és tanulóink álmai, céljai, ma is változatlanok, történetesen az, hogy az ide járó diákok mind szűkebb környezetük, mind hazájuk művelt, magasan képzett, korszerű ismeretekkel felvértezett, tenni akaró, környezetükért felelősséget vállaló fiatalokká váljanak.” – mondta beszédében Szabó Gábor a igazgató.