2014-ben is Kutatók Éjszakája az Óbudai Egyetem Fehérvári Karán

 Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar immár ötödik alkalommal vesz részt a Kutatók Éjszakája országos rendezvényén, amely idén két helyszínen, a Budai út 45. és a Pirosalma u.1-3. szám alatt kerül megrendezésre. Az esemény 2014. szeptember 26-án, pénteken 14.00 és 23.00 óra között kerül sor. A program közvetett célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát.
2014.09.23. 21:11 |
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar immár ötödik alkalommal vesz részt a Kutatók Éjszakája országos rendezvényén, amely idén két helyszínen, a Budai út 45. és a Pirosalma u.1-3. szám alatt kerül megrendezésre. Az esemény 2014. szeptember 26-án, pénteken 14.00 és 23.00 óra között kerül sor. A program közvetett célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát.
 Kutatók éjszakája továbbra is az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye. Ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutató intézetek nyitják ki kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait. Minőségi ismeretterjesztés és szórakozás egyszerre, ezt jelenti tehát a Kutatók éjszakája, mely évről évre egyre több látogatót vonz, ingyenes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható különleges helyszínekkel.
 
 A rendezvénysorozat jelentőségét a munkaerő-piaci szereplők is felismerték, így a fehérvári programokat az IBM DSS Kft., a Videoton Holding Zrt.,a Jüllich Glas Holding Zrt. és a TIT Fejér Megyei Szervezete is támogatja. A szervezésben és lebonyolításban az egyetem oktatói mellett a hallgatók is aktívan részt vesznek. A rendezvény a Tempus Közalapítvány főszervezésével, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Ebben az évben több helyszínen is várják a székesfehérváriakat.
 Pénteken délután a Kutatók Éjszakája programhoz A Szabadművelődés Háza is csatlakozik. Az előadóteremben vetítéssel szemléltetett ismeretterjesztő előadásokat tartanak a szakemberek, szó lesz a Jelölésmentes optikai bioszenzorokról, a műszeres égminőség mérésről, de az is kiderül, mi újság a Naprendszeren kívüli bolygók világában. A csillagvizsgáló teraszán (tiszta idő esetén) 18.30 – 19.00 óráig a napnyugta és a légköri jelenségek megfigyelése és magyarázatára is sor kerül, majd ezt követi Az égbolt képeskönyve – tájékozódás a csillagos égbolton (fél órás turnusokban). A Kupolában (tiszta idő esetén) 17.30-18.30 Távcsöves bemutató is lesz, melynek keretében a Nap és napfoltok, a Szaturnusz és a Mars is megfigyelhető lesz.
 
 A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló munkatársai szeptember 26-án 17.30 – 18.30 óráig, majd 21.00 – 23.00 óráig várják távcsöves bemutatóval az érdeklődőket a kupolában. 18.30 órától A Szabadművelődés Házában és a Csillagvizsgáló teraszán kezdődnek az ismereterjesztő előadások, amelyek váltják egymást 23 óráig folyamatosan.
 
A részletes program IDE kattintva tekinthető meg.
 
Helyszín: Székesfehérvár, Fürdősor u. 3.

  
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar – Mérnöki Intézete és az Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete a robotok világába kalauzol, megmutatják, hogyan készül a térkép mérőszalag nélkül lézeres technikával, lesz látványos fény graffiti, és a legkisebbeknek játszóház.
 
A részletes program IDE kattintva tekinthető meg:
 
Helyszín: Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3.

  
 A Progressio Mérnöki Iroda Kft. Kémiai, Környezetvédelmi- Technológiai Kutató Laboratóriuma ünnepélyes avatását kötötte össze a Kutatók Éjszakájával. Az ország egyik legkorszerűbben felszerelt laboratóriumában a szerves kémiai analitika modern gépeit, berendezéseit nézhetik meg az érdeklődők munka közben. A laboratórium bemutatását végző dr. Kaleta Zoltán okleveles vegyészmérnök azokat invitálja, akik kíváncsiak fő kutatási területeikre: példaként emelte ki, hogy az élelmiszerekben lévő számos adalékanyag meghatározható műszerekkel (még a pálinkák egyes aromaanyagai is), és tájékoztatást adnak arról is, hogy a különféle vitaminanyagok előállíthatóak élelmiszeripari hulladékanyagok felhasználásával. A Kutatók éjszakáján jelen lesz dr. Bartha László, a Pannon Egyetem tudományos kandidátusa is.
 
Kezdési időpont: 2014. szeptember 26-án 18 óra
 
Helyszín: Videoton Oktatási Központ