2015. szeptember 1-től több gyermek étkezhet ingyen a bölcsődékben és óvodákban

A kormány 2015. szeptember 1-től kiterjeszti az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezés lehetőségét a jelenlegi 92 ezer főről várhatóan 321 ezer főre. Jelenleg az óvodások 98%-a, 316 ezer gyermek, a bölcsődéseknek pedig 81%-a, 26 ezer fő tud étkezni az intézményben. Ez együttesen 343 ezer étkezésre jogosult gyermeket jelent a két intézménytípusban összesen. A részletekről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője számolt be.
2015.04.23. 15:47 |
A kormány 2015. szeptember 1-től kiterjeszti az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezés lehetőségét a jelenlegi 92 ezer főről várhatóan 321 ezer főre. Jelenleg az óvodások 98%-a, 316 ezer gyermek, a bölcsődéseknek pedig 81%-a, 26 ezer fő tud étkezni az intézményben. Ez együttesen 343 ezer étkezésre jogosult gyermeket jelent a két intézménytípusban összesen. A részletekről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője számolt be.
Az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezési lehetőséggel kapcsolatos kormánydöntésről számolt be csütörtökön Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A döntés 343 ezer étkezésre jogosult gyermeket érint a bölcsődékben és óvodákban összesen. Ennek a 343 ezer főnek jelenleg mintegy negyede (27%), 92 ezer szociálisan rászoruló, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családban élő gyermek, ingyenesen étkezhet. Továbbá a rászorulónak nem minősülő, de három- vagy többgyermekes családban élő, vagy súlyosan beteg/fogyatékos gyermek mintegy 54 ezer fő (16%) féláron étkezhet.
"Összesen tehát most 146 ezer gyermek szülei részesülnek valamilyen kedvezményben. A fennmaradó 197 ezer – nem nagycsaládos háztartásban élő, nem rászoruló és nem beteg/fogyatékos – gyermek szüleinek pedig jelenleg teljes árat kell fizetniük az étkezésért." - mondta el Vargha Tamás, aki összegezte azokat a változásokat, amelyek 2015. szeptember 1-től valósulnak meg. "A kötelező óvodai beíratás korhatárát 2015. szeptember 1-jétől 5 helyett 3 éves életkorra módosította a kormány, azaz szeptember 1-jén további mintegy 15 ezer gyermek kerül óvodai nevelésbe. Ehhez kapcsolódóan, ugyancsak 2015. szeptember 1-jétől, tervezi a kormány az óvodai és a bölcsődei ingyenes gyermekétkeztetés jogosulti körének jelentős kibővítését, az eddig is jogosult szociálisan rászorulókon kívül mintegy 230 ezer fős létszámú körre." - tette hozzá Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Ide tartoznak majd az eddig féláron étkező nagycsaládban élő vagy súlyosan beteg/fogyatékos gyermekek (54 ezer fő), valamint azok a gyermekek, akik családjában az egy főre eső havi nettó családi jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130%-át, 89.408 Ft-ot (160 ezer fő). Ezt önbevallásos alapon fogják eldönteni. A fentiekhez hozzá kell még számolni az óvodáztatási korhatár 3 évre módosítása miatt az étkeztetés körébe újonnan bekerülő kb. 15 ezer gyermeket, akiknek túlnyomó része szintén ingyenesen étkezhet majd. Ennek alapján a bölcsődében és az óvodában étkező gyermekek száma a 343 ezerről várhatóan 358 ezer főre, ezen belül az ingyenesen étkezőké három és félszeresére –, arányát tekintve 27%-ról 90%-ra emelkedik.
A gyermekek megoszlása jogosultsági alapon a következő:
a) Egészségi vagy családi állapot alapján, jövedelemtől függetlenül (beteg, fogyatékos, nagycsaládos): eddig féláron, szeptembertől ingyen étkezhet, arányuk 16%.
b) Jövedelmi alapon:
- szociálisan rászoruló (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül): eddig is és ezután is ingyen étkezhet, arányuk 27%
- nem minősül szociálisan rászorulónak, de a család egy főre eső havi nettó jövedelme a minimálbér 130%-át nem haladja meg: eddig teljes árat fizetett, ezután ingyen étkezhet, arányuk 47%
- a család egy főre jutó jövedelme a minimálbér 130%-át meghaladja: eddig is és ezután is fizetnie kell az étkezésért, arányuk 10%.
 A gyermekétkeztetésre fordított összegek ezzel együtt tovább emelkednek, bár itt kell megjegyezni, hogy 2010-2015 között is jelentősen, 29 Mrd Ft-ról 58 Mrd Ft-ra, azaz a duplájára növelte a Kormány ezeket a forrásokat, s mindemellett a szociális nyári gyermekétkeztetésre szánt összeg is 2,4 Mrd Ft-ról 3 Mrd Ft-ra, vagyis 25%-kal emelkedett. Az összes étkeztetésre fordított összeg így 31 Mrd Ft-ról 61 Mrd Ft-ra nőtt öt év alatt. Az intézményi gyermekétkeztetés összege az idei évi szeptemberi bővítés után (4 hónapra számolva) várhatóan további 3,5 Mrd Ft-tal, 58 Mrd Ft-ról kb. 61,5 Mrd Ft-ra nő. 2016-ban pedig az ingyenes étkeztetés kiterjesztése mintegy 10-11 Mrd Ft-os többletkiadást eredményez, melynek révén kb. 70 Mrd Ft-ra emelkedik az erre a célra fordított keretösszeg. 
 
Az intézkedés családokra gyakorolt hatásáról Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta, hogy egy átlagos családnak egy gyermek havi étkeztetése 7-10 ezer Ft közötti összegbe kerül, így a bővítésnek köszönhetően havonta ekkora megtakarítás jelentkezik az érintett szülőknél (ahol féláron ettek eddig a gyermekek, ott értelemszerűen az előbbi összeg fele). 2016-ban összesen 12-13 Mrd Ft-ot spórolhatnak ezzel a családok, ebből az állami költségvetést az előbb említett 10-11 Mrd Ft terheli.