-
Biczó Piroska lesz az idei díjazott
Huszonegyedik alkalommal adják át idén a Szent István Emlékérmet és Díjat az államalapító tiszteletére rendezett ünnepkör keretében. A város legrangosabb civil elismerését ezúttal dr. Biczó Piroska régész kapja a tudományos tevékenysége, kiemelten az egykori székesfehérvári koronázóbazilikával kapcsolatos kutatómunkája elismeréseként – jelentették be a hagyományosan a Püspöki Palotában rendezett sajtótájékoztatón. Az ünnepségre 2024. augusztus 16-án, pénteken kerül sor.
2024.08.13. -
Ingyenes pszichológiai tanácsadás
Ismét szervez ingyenes pszichológiai tanácsadást az Egészségfejlesztési Iroda. Többféle mentális, érzelmi probléma megoldásában segítenek a szakemberek. Korlátozott számban fogadják a jelentkezőket telefonos egyeztetés alapján.
2024.08.12. -
Még lehet jelentkezni a Lecsófesztiválra
Lehet még jelentkezni a XIX. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra, de a főzőhelyek jó része már elkelt. A népszerű közösségi eseményre augusztus 25-ig lehet regisztrálni.
2024.08.09. -
Nehéz hetek jönnek
Magyarországon két és fél millió ember szenved allergiás megbetegedésben a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2021-es felmérése szerint, így az allergia igazi népbetegségnek számít.
2024.08.09.
A jó kenyér titka és bobajka sütés a Szent István Szakközépiskolában
A zenés-képes-filmes bemutatón Balogh László és Nagyné Tihanyi Teréz élelmiszeripari mérnök tanárok beszéltek a kenyérsütés hagyományairól, tudományáról és a legfrissebb hazai előírásokról. A tanműhelyben Németh Péter mesterpék szakoktató és tanítványai mutatták be, hogy készül a bobajka.
2016.10.12. 07:39 |
A kenyérgyártásról tartottak előadást a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában kedden délután. A zenés-képes-filmes bemutatón Balogh László és Nagyné Tihanyi Teréz élelmiszeripari mérnök tanárok beszéltek a kenyérsütés hagyományairól, tudományáról és a legfrissebb hazai előírásokról. A tanműhelyben Németh Péter mesterpék szakoktató és tanítványai mutatták be, hogy készül a bobajka.
![](/_user/0/Image/000000Peter2016/oktober/pek1.jpg)
A Kenyér hete jegyében különböző programokat szervez az intézmény, csütörtökön nyílt nap lesz, valamint egész heti kenyérakció várja a vásárlókat a tanboltokban. Szombaton a kenyér világnapjára emlékeznek az iskolában. A kenyérről szólnak a hét programjai a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában. Kedden délután rendhagyó bemutatót tartottak a kenyérgyártásról – képekkel, zenével, filmmel, verssel hívva fel a figyelmet a magyar tradíciókra, a pékek munkájára. Kissné Kis Judit tanítványai, Boda Georgina és Kemény Tímea vezették be a témát a kenyér világnapjáról szóló rövid ismertetéssel és Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versének felolvasásával: „Az álmom néha kemény, keserű,/ Kérges, barna, mint sokszor a kenyér,/ De benne van az újrakezdés magja,/
De benne van a harchoz új erő, –/ De benne van az élet.”
![](/_user/0/Image/000000Peter2016/oktober/pek2.jpg)
Balogh László élelmiszeripari mérnök tanár a Biblia és az ókori civilizációk hagyományait felelevenítve beszélt az alapanyagokról, a búzatermesztésről a szántástól az aratásig, majd a gabona feldolgozásáról. Az érdeklődők régi fényképeken keresztül kaphattak betekintést a magyar földművelés múltjáról, de láthatták az előadáson Vincent van Gogh búzamezőt ábrázoló festményét is és hallgathattak a témához kapcsolódó zenét, mint Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendájának egy részletét a Magyar Rádió Gyermekkórusának előadásában vagy az LGT Kenyérdalát. Autentikus magyar hagyományokról szólt a kenyérsütést bemutató kisfilm, amelyben egy 86 éves asszony, Ilon néni elevenítette fel a fortélyokat Pista bácsi Tájházában, Szögligeten.
![](/_user/0/Image/000000Peter2016/oktober/pek3.jpg)
A kenyérsütéssel kapcsolatos legfrissebb hazai előírásokra hívta föl a figyelmet Nagyné Tihanyi Teréz élelmiszeripari mérnök tanár, mint például a sótartalomra, a címkézésre, a súlybeli előírásokra, illetve a rozskenyér rozsliszttartalmának százalékos növekedésére, ami fontos minőségi változásokat jelent a szakmában és a fogyasztásban egyaránt. A délután folyamán a tanműhelyben Németh Péter mesterpék szakoktató és tanítványai, az 1/9 Pb osztály tanulói mutatták be, hogy készül a bobajka: a dagasztástól a vekni formázásán át pihentető kosárba helyezésig.
Egész héten napi kenyérakcióval várják a vásárlókat a Palotai úti és a Mátyás király körúti tanboltban – a kedvezményekről a www.sztistvan.hu oldalon vagy a helyszíneken lehet tájékozódni. Csütörtökön nyílt beiskolázási napra várják a diákokat, szombaton 10 órakor emlékezik az iskola a kenyér világnapjára.