A késkészítés titkai - június 22-én, szombaton a Rác utcában lesz a Tűzzelvassal Fesztivál

Késkészítés, ollóélezés csirkebontás, beretválás és birkanyírás – június 22-én, szombaton rendezik meg a Rác utcai Skanzenben a Tűzzelvassal fesztivált, amelynek célja a lassacskán feledésbe merülő és emiatt kihalásra ítélt hazai kés-és bicskakészítés népszerűsítése.
 A részletes programot ITT tekintheti meg!
2013.06.18. 10:31 |
Késkészítés, ollóélezés csirkebontás, beretválás és birkanyírás – június 22-én, szombaton rendezik meg a Rác utcai Skanzenben a Tűzzelvassal fesztivált, amelynek célja a lassacskán feledésbe merülő és emiatt kihalásra ítélt hazai kés-és bicskakészítés népszerűsítése.
 A részletes programot ITT tekintheti meg!
Pongrácz Zoltán, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alelnöke kiemelte, egy régivágású férfinak van bicskája és kése, mégis manapság a legnagyobb késhasználók a hölgyek. A programokkal, kirakodó vásárral mindkét nemet meg szeretnék szólítani, hiszen a cél, hogy a hazai kések ismét divatba jöjjenek.
Szenczy Jánosné, az egyesület elnöke hangsúlyozta, a rendezvény jelenleg az országban az egyetlen olyan fesztivál, ahol a késkészítők, kovácsok és fegyvergyártók is bemutathatják a mesterségüket. Idén az érdeklődők fél egytől egy pódiumbeszélgetés keretében az ollókészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg. Lengyel Magdolna egyesületi tag hozzátette, nem mindegyik késes tud ollót élezni, mert ez egy külön szakma, amelyet több év alatt lehet elsajátítani.
 
„Egyszer mindegyik ollónak elmegy az éle. Ilyenkor az ember két dolgot tehet: vagy kidobja és vesz egy másikat, vagy pedig elviszi szakemberhez éleztetni.”- fejtette ki Lengyel Magdolna, aki szerint csak a jó minőségű, acélból készült ollókat lehet megjavítani.
 
A fesztivál egyik érdekessége, hogy fél 12-től Horváth Róbert szakácsmester avatja be a háziasszonyokat és a főzni szerető urakat a szakszerű csirkebontás rejtelmeibe, később pedig Flaschner Kálmán műköszörűs mesél a borotvakészítés titkairól. A bátrabb férfiak kipróbálhatják, milyen egy hagyományos borbélyműhely, ahol még pengével beretválnak, és timsóval fertőtlenítik az arcot. A kisebbek és a nagyobbak a Kézműves Udvarban megnézhetik, hogyan működik egy igazi kovácsműhely, mi a lópatkolás titka, és mire kell figyelni a birkatörölésnél és nyírásnál.
 
A kultúra iránt érdeklődők egész nap megcsodálhatják a szerb ortodox templomot, sőt a büfében igazi szerb ínyencségeket is meg tudnak kóstolni. Az egész napos fesztiválra a belépés ingyenes.