A komposztálásról tartottak előadást az Európai Hulladékcsökkentési Hét kapcsán

Az Európai Hulladék-csökkentési Hét keretében minden évben a hulladék-gazdálkodás egy konkrét területére igyekeznek ráirányítani a figyelmet a szervezők. 2014-ben az élelmiszer és étel hulladék keletkezésének megelőzése, ennek mennyiségi csökkentése került előtérbe. A Városházán az élelmiszerhulladék komposztálsáról hallhattak előadást az érdeklődők.
2014.12.02. 12:26 |
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében minden évben a hulladékgazdálkodás egy konkrét területére igyekeznek ráirányítani a figyelmet a szervezők. 2014-ben az élelmiszer és étel hulladék keletkezésének megelőzése, ennek mennyiségi csökkentése került előtérbe. A Városházán az élelmiszerhulladék komposztálsáról hallhattak előadást az érdeklődők.
„Az élelmiszer hulladék kezelésének egyik legjobb módja a komposztálás” című előadást Juhász László környezetvédelmi tanácsnok nyitotta meg. Elmondta, hogy a számítások szerint minden uniós polgár éves szinten átlagosan kb. 500 kg települési hulladékot termelt, amelyet a káros környezeti hatások elkerülése érdekében megfelelő módon kell gyűjteni, kezelni, illetve ártalmatlanítani. A megtermelt hulladék mennyisége ráadásul évente 1-2%-al növekszik. 
Az élelmiszer hulladék csökkentésének egyik legjobb módja a komposztálás. Erről tartott előadást Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke, aki az eljárás minden fortélyának ismerője. Kertes házakban az élelmiszer maradékot beletehetjük a komposztálóba, a lebontást végző baktériumoknak ez nagyszerű tápanyagforrás, ezáltal a többi szerves hulladék lebontása – a megnövekedett baktériumszámnak köszönhetően – is gyorsabban megy végbe. A fokozott lebontási folyamat addig tart, míg folyamatosan biztosítjuk a baktériumok számára a tápanyagforrást, a többi életkörülménnyel együtt. A kerttulajdonosok számára a komposztálás nem csak hulladékgazdálkodási szempontból kedvező, hanem lehetőség a növényeik, talajuk tápanyag-utánpótlására is. 
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében minden évben a hulladékgazdálkodás egy konkrét területére igyekeznek ráirányítani a figyelmet a szervezők. 2014-ben az élelmiszer és étel hulladék keletkezésének megelőzése, ennek mennyiségi csökkentése került előtérbe. A megvalósított akciók közül csaknem minden második esetében erre a témára fókuszáltak az önkéntesek hazánkban. Idén minden eddiginél jobb eredménnyel zárult az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét Magyarországon. Az Európai Bizottság kezdeményezésébe több mint 100 ezer embert sikerült bevonni, összesen 150 különböző akcióban hazánkban.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés, amelynek keretében lelkes önkéntesek a saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.
 
Az Európai Unió országaiban 2009-ben indult útjára az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amely a negyedik alkalommal, 2012-ben ért el – az addigiakhoz képest – igazán kiugró eredményt. Abban az évben az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden tekintetben rekordévnek számított: 27 országban közel 11 ezer akció valósult meg. 2013-ban pedig a megvalósított akciók száma már meghaladta a 12,5 ezret.
 
Az OHÜ szervezésében Magyarország 2012-ben vett részt először az Európai Hulladékcsökkentési Héten, ekkor 7 akciót regisztráltak hazánkból. Tavaly az OHÜ koordinálásával már 28 akció került megvalósításra, mintegy 7 ezer résztvevő bevonásával.