A mézpergetés és a szőlőpréselés az Első Fejér Megyei Interaktív Termelői Vásáron

Szeptember 9-én első alkalommal rendezik meg a Fejér Megyei Interaktív Termelői Piacot, ahol a termelők, gazdák bemutatják, hogyan készülnek az egészséges élelmiszerek, hogyan élnek az állatok, milyenek a zöldséges kertek. Bemutatják majd a mézpergetést, a rétestészta nyújtását, a szőlő préselését, a lekvárfőzést és a sajtkészítést is.
2017.09.02. 11:44 |
A mézpergetés és a szőlőpréselés az Első Fejér Megyei Interaktív Termelői Vásáron

A Balatoni úti Jancsár piacon kívül Orondpusztán lehet megnézni a teheneket, kecskéket, a sajtkészítés folyamatát, a Pátka melletti gazdaságban a mangalicákat, szürkemarhákat, bivalyokat, Móron a Hétkúti Ökofarmon a bio zöldségtermesztést a fóliasátrakban és a szabadföldön. Természetesen mindegyik helyen vásárolni is lehet majd.

Az I. Fejér Megyei Interaktív Piacot szeptember 9-én délelőtt 10 órakor Dr. Schmidt Andrea, a Fejér Megyei Kormányhivatal osztályvezetője és Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse nyitja meg. A színpadon egymást követik a látványos produkciók, a bemutatók között népzenészek lépnek fel. Ezzel párhuzamosan várják a látogatókat, érdeklődőket a vidéki helyszíneken is.

"Fontos, hogy a helyi termékek minél rövidebb úton jussanak el a fogyasztókhoz, ez a kezdeményezés példamutató ebből a szempontból is. Azért dolgozunk, hogy minél több gazda, vállalkozó sikeresen fejlessze tevékenységét." - fogalmazott Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse, aki reményét fejezte ki, hogy minél többen látogatnak majd el a jövő szombati rendezvényre.
Schultz György, a Jancsárkert  Piac és Közösség egyesület elnöke elmondta, hogy egyedülálló kezdeményezés az interaktív piac, hiszen minden árus a maga módján mutatja be, hogyan készíti a termékét. Gazdaságokat is felkereshetnek az érdeklődők, akik helyben láthatják az állattartás, növénytermesztés titkait.Az interaktív piac egyik résztvevője, Dorner Szilvia elmondta, hogy a Balatonboglári Dorner Pincészet szeptember 9-én szüreti hangulatot teremtve szeretné bevonni a látogatókat a szőlőfeldolgozás, illetve a borkészítés rejtelmeibe. Királyleányka szőlőt fognak préselni, a gyerekek megkóstolhatják a mustot, a nagyobbaknak borral kedveskednek.  A Dorner Pincészet hét hektáron gazdálkodik, saját szőlőből készítik a borokat, a választékban királyleányka, irsai olivér, rajnai rizling, merlot rozé és cabernet savignon - merlot cuvé is szerepel.

Fehérvári színes

  1. A száműzetés öröksége

    Az Olvasóterem a Központi Könyvtár zárva tartása alatt is látogatható, és hétfőtől nem csak a könyvekért, folyóiratokért, hanem a Brazil Nagykövetség fotókiállításáért is érdemes felkeresni a Bartók Béla téren. A Száműzetés öröksége című tárlat olyan a II. világháború alatt Brazíliába menekült európaiakat mutat be, akik kiemelkedőt alkottak Brazíliában a művészetek vagy a tudomány területén.

    2024.07.17.
  2. Csicsergő a Felsővárosban

    A 0–3 éves korosztálynak szól a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Csicsergő foglalkozása, amely minden hónap harmadik szerdáján hívja a családokat zenés, játékos tornára a Felsővárosi Közösségi Házba. A foglalkozások ára 1200 forint, az alkalmakra előzetesen regisztrálni kell.

    2024.07.17.
  3. Kertlátogatás csütörtökön

    „Nagy örömünkre szolgál, hogy saját magunk által termesztett, egészséges élelmiszer kerülhet az asztalunkra. Gyermekeink láthatják az egész folyamatot, ahogy a magból zöldség, gyümölcs terem.” – vallják a Tündök – Családi kisgazdaság megálmodói, akik július 18-án, csütörtökön kinyitják a kertkaput az érdeklődők előtt.

    2024.07.16.
  4. Sóstó fölött az ég

     A kánikulában is érdemes egy sétát tenni a Sóstó Természetvédelmi Területen, ahol a víz közelsége és a fák is enyhülést adnak a forró nyári napokon. Emellett hirdetnek szervezett túrákat és zajlanak a Vadvasárnapok is.

    2024.07.16.