-
Lukács László utolsó könyve
Kettős ünnepnek ad otthont szeptember 16-án 17 órától a Városháza Díszterme, ahol bemutatják a tavaly év végén elhunyt Prof. Dr. Lukács László utolsó könyvét, valamint 50 éves munkásságának elismeréseként köszöntik dr. Demeter Zsófia egykori múzeumigazgatót is.
2024.09.13. -
Kossuth-díjas zeneszerző Fehérváron
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar évadnyitó koncertje előtt, szeptember 16-án este 6 órától szeretettel vár minden érdeklődőt a Vörösmarty Színház Kávézójába, ahol Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerzővel és Dobri Dániellel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzőjével beszélget dr. Szabó Balázs zenetörténész.
2024.09.13. -
Öt éves a Csoóri Társaság
Jubileumi eseményt tartott a Csoóri Sándor Társaság, amelyet öt évvel ezelőtt azért hoztak létre, hogy megőrizze, gondozza, valamint közkinccsé tegye a Csoóri életmű hagyatékát. Az esten a Sebő Együttes műsorát hallgathatták meg az érdeklődők.
2024.09.13. -
Aranyat érő beszélgetések
Folytatódott az Aranyat érő beszélgetések programsorozat. Bokros Judit vendégeiként Sztanó Hédi film és televíziós rendező, néptáncművész, valamint Székely Levente nagykövet, népzenész eddigi életútját és mindennapjait ismerhették meg az érdeklődők.
2024.09.13.
A nagy fehérvári lángosteszt - Belváros
Az utcai ételek hazai királya a lángos, amely minden városban külön univerzumot alkot, és szinte lehetetlen egy nap alatt mélyrehatóan feltérképezni, hol találjuk a legjobbat. Minden barát, ismerős, rokon vagy tizenöt éve nem látott osztálytárs tud egy lángosozót, amit egyszer feltétlenül ki kell próbálni. A FehérVár magazin és a Vörösmarty Rádió Facebook-oldalán kértük az internetezők segítségét, hogy megtaláljuk a legjobb fehérvári lángossütödéket.
2016.08.11. 12:08 |
Az utcai ételek hazai királya a lángos, amely minden városban külön univerzumot alkot, és szinte lehetetlen egy nap alatt mélyrehatóan feltérképezni, hol találjuk a legjobbat. Minden barát, ismerős, rokon vagy tizenöt éve nem látott osztálytárs tud egy lángosozót, amit egyszer feltétlenül ki kell próbálni.
A FehérVár magazin és a Vörösmarty Rádió Facebook-oldalán kértük az internetezők segítségét, hogy megtaláljuk a legjobb fehérvári lángossütödéket. Érkeztek is reakciók szép számmal. Első körben a belvárosban kerestük a tökéletes lángost. A kommentekből is kiderült, hogy a tökéletes lángos körülbelül a Városi Piac és a Skála közötti tengelyen található. A délelőttöt stílszerűen a piacon kezdtük.
Városi Piac – az igazi klasszikus
"Ugye milyen jó itt a klíma?" – kérdezte Neubauer János, a törzsvendégeknek csak Jani, aki harminc éve süti a lángost. Még a régi piacon kezdte, aztán átköltözött az új piac első emeletére. Valóban nem lehetett panasz a hőmérsékletre, hiszen a folyamatos sütés, a pára és a kinti kánikula egy olyan sajátos trópusi mikroklímát hozott létre, amelyben napfény nélkül egy műanyag vödörben még kovászos uborkát is lehetne készíteni. János rutinosan fogott pár darabot, pikk-pakk lángos formájúra nyújtotta és már dobta is bele a forró zsírba, mert abban a harminc év tapasztalata szerint finomabbra sül, mint az olajban. Pár perc múlva a lángosok már a zsírpapíron pihentek.
"A fokhagymát és a sót mindenki maga teszi rá!" – figyelmeztetett János. Mi pedig nem fogtuk vissza magunkat: a jó verebi fokhagymával alaposan megkentük a lángosokat, és a könyöklőn megkóstoltuk. A tészta kívül ropogott, belül viszont lágyan omlott szét a szájban. Élmény volt minden egyes falat. Mintha egy pillanatra visszarepültünk volna a hetvenes-nyolcvanas évek világába, már csak a kisfröccs hiányzott mellőlünk. "Na ízlik?" – szólt ki a lángossütő, amire csak elégedetten biccentettünk. Tudják, New Yorkban is ezt a fajtát szeretik. Van egy magyar fiú, aki a Wall Street környékén árulja egy teherautóból hat dollárért darabját, és nem győzi sütni, mert az öltönyösök hot-dog helyett ezt eszik ebédre. Miközben János a többi vevőt szolgálta ki, gyorsan legyűrtük a falatokat, és egy laza „fiús” vízzel felkészítettük a gyomrunkat a következő etapra.
Fehér Palota parkolója – könnyed, újhullámos
Kétszáz méterrel arrébb, a Palotai út túloldalán, a Fehér Palota (köznyelvben: kis Tesco) parkolójában is lehet kapni lángost. A hőséget visszasugárzó beton és a szekesfehervar.hu-s kolléga szerint a lángos fogyasztásához elengedhetetlen strandpapucs is mind azt sugallta, meg kell kóstolni a következőt. És milyen jól tettük!
"Elsőre azt hittem, ellenőrök vagytok!" – mondta nevetve Múzs Anikó, a fiatal lángossütő, majd megkönnyebbülten dobta bele a krumplis lángostésztát a forró pálmazsírba. „Ez egy könnyed tészta, csak akkor lesz ropogós, ha nagyon-nagyon kinyújtom.” – figyelmeztetett Anikó, aki a kész finomságokat gondosan lecsöpögtette, sózta és jó alaposan átkente a spéci fokhagymakrémes zúzalékkal.
A lángos annyira forró volt, hogy pár percet várnunk kellett. Aztán egy falat, meg még egy és még egy után már csak alig maradt valami a papíron. Tényleg meglepően lágyra sikerült a parkolós verzió! Teljes egészében a piacos antitézise, amelyik a maga nemében aranyérmet nyerne. Az alaplángos ugyan háromszáz forintba kerül, de a méretére nincs panasz.
Skála – a szintézis
Egy gyors hideg ásványvíz után, majdnem teli gyomorral átsétáltunk a Skálához, ahol délidőben szinte minden nap kígyóznak a sorok a lángossütő előtt. Nekünk még szerencsénk volt, hiszen egy hajszálnyival éppen a tömeg előtt kértük ki a lángost. Nagy Imréné sem ma kezdte a szakmát. „A tésztát dédelgetni, simogatni kell, akkor lesz finom! No meg ha a vevő úgy szereti, akkor én például szívesen készítek neki ugyanabból a tésztából kisebbet, de vastagabbat. A fokhagymából meg annyi fogy, hogy hajjaj!” – mondta a lángossütő huncut mosollyal.
A skálás lángos friss illata a sejtjeinkig hatolt. Törtünk, haraptunk, kóstoltunk és megállapítottuk: a széle ropogós, de nem annyira, mint a piacos változaté, és belül omlós, de nem annyira puha, mint a parkolóban kapható. Igazi arany középút, amiben mindenki megtalálhatja azt, amit egy lángosban a legjobban szeret. Külön jó pont, hogy gondoltak a madárétkű vagy éppen a kilókkal harcoló lángosimádókra is, hiszen mindegyik fajtából lehet kis adagot kérni. Mire delet ütött a bazilika harangja, úgy elteltünk lángossal, hogy muszáj volt egy padon a félárnyékban szusszannunk egyet, ahol megállapítottuk: aki egy délelőtt alatt három lángost akar enni, az minimum két napig ne egyen előtte semmit!
Ha ismer jó lángossütőt Fehérváron, írja meg nekünk a www.facebook.com/fehervarmagazin oldalra vagy a recept@fmc.hu e-mail-címre!