A pékek és cukrászok krémje versenyzett Fehérváron

 Az ország legjobb pék-cukrász szakmunkásai mérték össze erejüket a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában hétfőtől szerdáig. A Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója verseny lényege, hogy aki 71 százalékos eredményt ér el a döntős diákok közül, az megkapja a szakmunkás-bizonyítványát, vagy ahogy ők mondják: “felszabadul”. Az eredményhirdetést csütörtökön tartották a Hotel Magyar Királyban.
2016.03.10. 12:47 |
Az ország legjobb pék-cukrász szakmunkásai mérték össze erejüket a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában hétfőtől szerdáig. A Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója verseny lényege, hogy aki 71 százalékos eredményt ér el a döntős diákok közül, az megkapja a szakmunkás-bizonyítványát, vagy ahogy ők mondják: “felszabadul”. Az eredményhirdetést csütörtökön tartották a Hotel Magyar Királyban. 
A Mátyás király körútra nyíló Kiràlyi Csemege hétfőtől szombatig, hétköznap 6-18 óráig, szombaton pedig 6-12 óráig tart nyitva, itt vásárolhatjuk meg a fehérvári pék és cukrásztanulók termékeit.
A Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója versenyen kiválasztódott a szakma "krémje", az a 20 tanuló, aki példaként szolgálhat a fiatalok számára. Az idei évben a fehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola adott helyet az országos döntőnek. Barna József igazgató elmondta, hogy idén  435 végzős diák van a szakmában, közülük választották ki a legjobb 20 fiatalt.
"Összetett, három napos versenyről van szó, amelynek van egy írásbeli része, ahol a technológiai tudásról kell számot adni, illetve a technológiához tartozó számtani feladatokat kell elvégezni. A gyakorlati részben pedig pék és cukrásztermékeket kellett előállítani." - mondta el Barna József.  A verseny gyakorlati részében a tanulók Eszterházy- tortát, kuglófot és sajtos rudat készítettek.
A legnagyobb érdekessége a versenynek, hogy elsősorban nem az ellenfeleket kell legyőzni. Azt kell bizonyítani, hogy valaki alkalmas arra, hogy a pék és cukrász szakmában dolgozzon és napi 8 órában képes erre a munkavégzésre. A zsűri százalékban értékeli a feladatmegoldásokat, aki a 71%-ot eléri, az kiváló minősítésű szakmunkás bizonyítvánnyal "felszabadul". Ez azt is jelenti, hogy nem kell többet bejárnia az iskolába, csak átvennie a papírt. 
„Sokat gyakoroltunk minden termékre, de a kevert kuglófra nem számítottam – örülök, hogy össze tudtam szedni magam, és végül jól elkészítettem. A legnehezebb az volt, hogy a verseny zűrzavarában feltaláljam magam, és jól dolgozzak. Minden elismerésnek nagyon örülök, a legbüszkébb a pékdíjamra vagyok.” – foglalta össze tapasztalatait az 5-ös számmal versenyző Siklósi Gergely, aki a legjobb gyakorlati versenyzőnek, a legszebb sütőipari termék elkészítőjének járó különdíjakat is megkapta, valamint díjazták laboratóriumi és írásbeli munkájáért is.
Az országos Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója verseny első helyezettje a kiskunfélegyházi Balog Adrienn Kitti lett, a második helyet a nagykőrösi Tóth Brigitta szerezte meg. A harmadik helyezett fehérvári Siklósi Gergely nem csak a "bronznak" örülhetett, ő lett a verseny gyakorlati részének legjobbja és övé lett a legszebb sütőipari termék is, egy csodálatos kuglófnak köszönhetően.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen Molnár Tamás tanácsnok elmondta, hogy Fehérváron nem a munkanélküliséggel, hanem a szakképzett munkaerő hiányával kell megküzdeni. "Szerencsére újra kezd nimbusza lenni a szakmaszerzésnek, egyre többen látják meg benne a lehetőséget. Nagyon örülünk, hogy vannak olyan intézmények, akik magas színvonalú oktatással és versenyek szervezésével segítik a jó szakemberek képzését." - fogalmazott Molnár Tamás, aki köszöntötte azt a 20 tanulót is, akik időt, energiát nem kímélve készültek a versenyre, hogy korosztályuk legjobbjaivá váljanak a pék-cukrász szakmában. "Fehérváron szerencsések vagyunk, hiszen több jó szakképző intézményünk van, köztük olyan országosan ismert műhelyek, mint a Szent stván Szakképző Iskola." - tette hozzá a tanácsnok.