-
A szeretet lángja
A betlehemi Születés Bazilikában őrzött örökmécses lángjából meggyújtott lámpás tüzének segítségével lobbantotta lángra a város adventi koszorújának negyedik gyertyáját dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök. Az Alba Regia Vegyeskar csodálatos koncertje alatt egy kis hóesés is vidámságot, örömet csalt az arcokra.
2024.12.22. -
Karácsonyra hangolódtak
A téli szünet első napján, közel hatvan 3 és 16 év közötti, a saját családjuk nélkül nevelkedő gyermek nézte meg közösen Székesfehérváron a Barátság Moziban a Niko a rénszarvas - az északi fényen túl című, igazi karácsonyváró, csodálatos filmet.
2024.12.22. -
Városi síbank a téli szünetben
A Székesfehérvári Városi Sí-Bank a téli szünetben december 23-án, 24-én, 30-án, 31-én és 2025 január 2-án és 3-án 17:00 és 20:00 óra között lesz nyitva a Vasvári Pál Általános Iskolában.
2024.12.22. -
Advent Szárazréten
Igazi családi karácsonyváró programok várták azokat, akik szombaton a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házba látogattak. Az ingyenes rendezvényen vásár, színpadi produkciók és gyermekprogramok várták a látogatókat.
2024.12.21.
A Székesfehérvári Borklubban ismét kiváló megyei borász volt a vendég
A hat fehér és egy rozé bort Vabrik Ferenc tulajdonos és fia, Vabrik Ákos mutatták be. E hét termék került a poharakba a kacsa és libamájdarabokkal „dúsított” zsíros kenyér mellé.
Vabrik Ákost és Pánczél József klubtulajdonost és klubvezetőt kérdeztem a szüretről, az új borokról.
- Az idei évjárat a tavalyihoz képest mennyiségben még rosszabb volt, mint a korábbi. Ebben az évben hektáronként csak 15-20 mázsát tudtunk szüretelni a 70-90 mázsa helyett. A Zöldvelteliniből hektónkként mindössze 12 hektoliter bort tudtunk készíteni. A júliusi légköri aszály miatt lett ilyen kevés szőlőnk 2022-ben. De szerencsére a minőség kifogástalan – mondta Vabrik Ákos.
- Az évjáratot tekintve a szüreti tevékenység jó volt, nem értek össze a fajták, volt idő a szüretre, a feldolgozásra. Elhúzódott a munka a korai szőlőktől a későbbi kékszőlőkig, így mind az erjedés, mind a feldolgozás normális körülmények között zajlott. A korai fajtáknak a nagy meleg nem kedvezett, azokat bizony hajnalban kellett leszedni. Ami a minőséget illeti, fajtája válogatja. A korai szedésű szőlők esetében a lényereség elmaradt az átlagostól. Olyan vastag volt a szőlő héja, és olyan kevés lé volt az aszály miatt a bogyókban, a ritkább fürtökben, hogy előfordult, hogy átlagosan 50 százalék lé sem jött ki a szőlőszemekből.
A felmelegedés, az aszály alighanem komoly kihívás elé állítja a borosgazdákat is. Persze, ennél rosszabb minőség soha ne legyen, mint az elmúlt két évben...!