A tökéletes pizza titka

Kiváló minőségű alapanyagok, jó recept és kézi nyújtás a tökéletes pizza titka – mondta Baltavári Barna, a Pizza dell’ Arte tulajdonosa, aki hat éve süti szívvel-lélekkel a pizzákat. A receptet azóta tökéletesítette. A végeredmény pedig egy könnyed, szinte roppanós alaptészta lett, amely hús nélkül, szimplán csak paradicsommal, bazsalikommal, mozzarellával is nagyon finom.
2014.12.08. 14:52 |
Kiváló minőségű alapanyagok, jó recept és kézi nyújtás a tökéletes pizza titka – mondta Baltavári Barna, a Pizza dell’ Arte tulajdonosa, aki hat éve süti szívvel-lélekkel a pizzákat. A receptet azóta tökéletesítette. A végeredmény pedig egy könnyed, szinte roppanós alaptészta lett, amely hús nélkül, szimplán csak paradicsommal, bazsalikommal, mozzarellával is nagyon finom.
Az olasz pizzatészta papírvékony, csak hordozója a kevés feltétnek. A magyar változat ennél sokkal vastagabb. Gyakorlatilag teli van pakolva szalonnával, kolbásszal, sonkával, szalámival és társaival. A magyarázat egyszerű: itthon elvárás az, hogy ha valaki egyedül megeszik egy klasszikus 32 centiset, akkor még vagy három órán keresztül érezze, tele van a gyomra. Barnáék pizzája mindkét szemléletmódot tükrözi, hiszen vékony tésztás, megjelenik benne az eredeti ízvilág, de mégis jól lehet tőle lakni.
„Minden a dagasztással kezdődik. Először bekeverem a lisztet, a vizet, majd a masszát hagyom pihenni. Az élesztőt, a többi alapanyagot csak ezután adom hozzá. A nagy tésztából pici gombócokat készítek, aztán beteszem a hűtőbe minimum tíz-tizenkét órára, hogy kellőképpen megkeljen” – árulta el Barna, majd hozzátette: előfordult velük olyan, hogy este már nem tudtak pizzát sütni, mert annyira kifogytak a kis bucikból. Inkább azt mondták, nem szállítanak ki aznap többet, de nem engedtek a minőségből. Nem gyúrtak ”adjuramderögtön” a szokásoshoz képest sokszor annyi élesztőből alapmasszát, hogy spóroljanak a pihentetési időn. Hiába kel meg az „élesztős fajta” jóval gyorsabban, de puffaszt, és az íze a nyers tésztára emlékeztet.
Barna közben előkapott egy tálcányi, szép sorba rendezett gombócot. Egyet kikapott közülük és néhány perc alatt kézzel egy nagy kört formázott belőle. „A friss tészta olyan, mint a gumi. Kinyújtom, összeugrik. Sodrófát nem használok, mert akkor a kelés során keletkezett habszerű buborékok kipukkannának. Az egész elvesztené a könnyedségét, tömötté, szappanossá válna.”
A tulajdonos ezután saját készítésű olasz paradicsomos-bazsalikomos alapszósszal csigavonalszerűen meglocsolta a tésztát, megszórta sajttal, és pár percre betette a sütőbe. A sajt a hazai gyakorlattal ellentétben alulra került, mert nem kell puhulnia. Arról nem beszélve, hogy sütés után jobban látni, melyik pizza milyen fajta, így senkit nem ér meglepetés.
A friss, még forró pizzára a legvégén a leheletvékony pármai sonka került, aminek a zsírja éppen csak ráolvadt a mozzarellára. A végeredmény nemcsak a szemnek volt gyönyörű, de alig vártuk, hogy megkóstolhassuk.

Gazdaság

  1. Új 300kWh töltőoszlop Fehérváron

    Székesfehérvár mellett, az M7-es autópályán adta át 100. hazai elektromos autó töltőállomását a Shell, ami akár 300 kilowatt töltési sebességet is biztosít. A fizetés a töltőoszlopon elhelyezett bankkártyaterminál segítségével történik, de a töltés számos roaming partner szolgáltatói kártyájával is elindítható.

    2025.04.18.
  2. Alba Expo 2025

    Építőipari kiállítást szervez április 25-én, pénteken Székesfehérváron az Otti Manufactura. Az Alba Expon a pályaválasztás előtt álló és a szakoktatásban tanuló diákokat is várják, akiknek a workshopokon lehetősége nyílik arra is, hogy tapasztalatot és motivációt szerezzenek a szakma jeles képviselőitől, a kiállító gyártóktól, forgalmazóktól.

    2025.04.17.
  3. GISopen Székesfehérváron

    Április 23-a és április 25-e között 29. alkalommal rendezi meg a GISopen konferenciát az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Az évente megrendezésre kerülő konferencia a földmérés, földügy és geoinformatika területén hagyományosan vezető konferenciának számít.

    2025.04.17.
  4. Számítógépeket kapott a Váci

    Nagysebességű háttértárolóval felszerelt ötven darab számítógépet és hozzájuk tartozó új monitorokat, billentyűzetet adományozott a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium számára a PatikaPlus Gyógyszertárak. A már „hadrendbe” állított gépeket hivatalosan kedden adták át az intézmény számára.

    2025.04.08.
Loaded: 0%
Progress: 0%
Remaining Time -0:00