A tökéletes pizza titka

Kiváló minőségű alapanyagok, jó recept és kézi nyújtás a tökéletes pizza titka – mondta Baltavári Barna, a Pizza dell’ Arte tulajdonosa, aki hat éve süti szívvel-lélekkel a pizzákat. A receptet azóta tökéletesítette. A végeredmény pedig egy könnyed, szinte roppanós alaptészta lett, amely hús nélkül, szimplán csak paradicsommal, bazsalikommal, mozzarellával is nagyon finom.
2014.12.08. 14:52 |
Kiváló minőségű alapanyagok, jó recept és kézi nyújtás a tökéletes pizza titka – mondta Baltavári Barna, a Pizza dell’ Arte tulajdonosa, aki hat éve süti szívvel-lélekkel a pizzákat. A receptet azóta tökéletesítette. A végeredmény pedig egy könnyed, szinte roppanós alaptészta lett, amely hús nélkül, szimplán csak paradicsommal, bazsalikommal, mozzarellával is nagyon finom.
Az olasz pizzatészta papírvékony, csak hordozója a kevés feltétnek. A magyar változat ennél sokkal vastagabb. Gyakorlatilag teli van pakolva szalonnával, kolbásszal, sonkával, szalámival és társaival. A magyarázat egyszerű: itthon elvárás az, hogy ha valaki egyedül megeszik egy klasszikus 32 centiset, akkor még vagy három órán keresztül érezze, tele van a gyomra. Barnáék pizzája mindkét szemléletmódot tükrözi, hiszen vékony tésztás, megjelenik benne az eredeti ízvilág, de mégis jól lehet tőle lakni.
„Minden a dagasztással kezdődik. Először bekeverem a lisztet, a vizet, majd a masszát hagyom pihenni. Az élesztőt, a többi alapanyagot csak ezután adom hozzá. A nagy tésztából pici gombócokat készítek, aztán beteszem a hűtőbe minimum tíz-tizenkét órára, hogy kellőképpen megkeljen” – árulta el Barna, majd hozzátette: előfordult velük olyan, hogy este már nem tudtak pizzát sütni, mert annyira kifogytak a kis bucikból. Inkább azt mondták, nem szállítanak ki aznap többet, de nem engedtek a minőségből. Nem gyúrtak ”adjuramderögtön” a szokásoshoz képest sokszor annyi élesztőből alapmasszát, hogy spóroljanak a pihentetési időn. Hiába kel meg az „élesztős fajta” jóval gyorsabban, de puffaszt, és az íze a nyers tésztára emlékeztet.
Barna közben előkapott egy tálcányi, szép sorba rendezett gombócot. Egyet kikapott közülük és néhány perc alatt kézzel egy nagy kört formázott belőle. „A friss tészta olyan, mint a gumi. Kinyújtom, összeugrik. Sodrófát nem használok, mert akkor a kelés során keletkezett habszerű buborékok kipukkannának. Az egész elvesztené a könnyedségét, tömötté, szappanossá válna.”
A tulajdonos ezután saját készítésű olasz paradicsomos-bazsalikomos alapszósszal csigavonalszerűen meglocsolta a tésztát, megszórta sajttal, és pár percre betette a sütőbe. A sajt a hazai gyakorlattal ellentétben alulra került, mert nem kell puhulnia. Arról nem beszélve, hogy sütés után jobban látni, melyik pizza milyen fajta, így senkit nem ér meglepetés.
A friss, még forró pizzára a legvégén a leheletvékony pármai sonka került, aminek a zsírja éppen csak ráolvadt a mozzarellára. A végeredmény nemcsak a szemnek volt gyönyörű, de alig vártuk, hogy megkóstolhassuk.

Gazdaság

  1. Kutatók éjszakája 43 programmal

    Immár egy évtizede, minden szeptemberben megnyitják kapuikat az európai kutatólaborok, hogy megmutassák, a tudomány nem egy „elefántcsonttoronyban” művelt, magányos tevékenység, hanem egy izgalmas lehetőségeket kínáló, szorgalommal bárki számára elérhető hivatás.

    2024.09.24.
  2. Kedden állásbörze

    Az Óbudai Egyetem Alba Regia Kara immár harmadik alkalommal ad helyet az egyetem állásbörzéjének, amelyre az egyetemistákon túl a régió minden álláskeresőjét szeretettel várják kedden 10 órától. A kiállítók között számos nagyfoglalkoztató ajánlataival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

    2024.09.23.
  3. Pályaválasztás előtt

    Tizenhét pályaválasztás előtt álló, saját családjuk nélkül nevelkedő tini vett részt a székesfehérvári Grundfos Magyarország Gyártó Kft által szervezett pályaválasztási programon. A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület által támogatott gyerekeket Udvar Csaba ügyvezető várta a fehérvári gyárban.

    2024.09.12.
  4. Harman Hackathon harmadszor

    Harmadik alkalommal hirdeti meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Kar, a Harman Becker Kft. és Székesfehérvár Önkormányzata a „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” ötlet- és prototípusfejlesztő versenyt. A középiskolások és egyetemisták alkotta csapatok október 18-ig, egy kisfilm elkészítésével nevezhetnek a selejtezőbe, ahonnan hat középiskolai és nyolc egyetemi csapat jut a november 15-én kezdődő 24 órás döntőbe.

    2024.09.12.