Amit eszel, azzá leszel - az iskolai menzákat is ellenőrzik


 Átfogó, országos óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi vizsgálatot indít tavasszal az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Legutóbb több mint négy éve volt hasonló ellenőrzés. Az idei ellenőrzés nemcsak a menzákra terjed majd ki, hanem vizsgálni fogják az iskolai büfék és automaták kínálatát is.
VIDEÓ a cikkben!
2013.03.06. 07:19 |
Átfogó, országos óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi vizsgálatot indít tavasszal az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Legutóbb több mint négy éve volt hasonló ellenőrzés. Az idei ellenőrzés nemcsak a menzákra terjed majd ki, hanem vizsgálni fogják az iskolai büfék és automaták kínálatát is.
 
Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapotvizsgálat legutóbbi eredményei azt mutatják, a felnőtt magyar lakosság közel kétharmada a testtömeg index alapján elhízott vagy túlsúlyos. A szakemberek szerint az, hogy valaki túlsúlyos-e, már gyerekkorban eldől, ezért is van szükség arra, hogy útmutatást adjanak például az óvodai menzáknak, mi kerüljön az asztalra.

 Négy évvel ezelőtt vizsgálták utoljára az óvodai étkeztetést. Az akkori vizsgálat megállapította, hogy míg az ételekben jóval több só volt a kelleténél, addig a kalciumtartalom nem érte el a korcsoport szerinti ajánlás 70 százalékát sem. Egy óvodás napi étkeztetésére a szülőktől átlagosan 400 forintot szednek be. Ehhez jön még az önkormányzat által nyújtott támogatás. Ennyiből kell megoldaniuk, hogy a tízórai, az ebéd, de még az uzsonna is egészséges legyen.

 Fejér megyében márciustól mintegy 35 intézményt ellenőriznek majd. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egyébként hangsúlyozza, nem büntetni szeretnének. Az idei ellenőrzés nemcsak a menzákra terjed majd ki, hanem vizsgálni fogják az iskolai büfék és automaták kínálatát is. Nem lehet például energiaitalt, és magas koffeintartalmú italokat árusítani az iskola büfékben árult szendvicsekben mindig kell, hogy legyen az idénynek megfelelő zöldség.