Az egészséges étrend javíthat az allergiás állapoton - tippek a szenvedőknek

 Egy egészséges étrend számos módon nyújthat védelmet az allergiások és a szénanáthában szenvedők számára. Segít, hogy a légzőrendszer erős maradjon. Sok étel segíthet, hogy a légzés könnyebb legyen, ugyanis megnyitják az eltömődött orrjáratokat, bizonyos ételek pedig olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében.
2011.08.22. 12:58 |
 Egy egészséges étrend számos módon nyújthat védelmet az allergiások és a szénanáthában szenvedők számára. Segít, hogy a légzőrendszer erős maradjon. Sok étel segíthet, hogy a légzés könnyebb legyen, ugyanis megnyitják az eltömődött orrjáratokat. Bizonyos ételek pedig olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, valamint az üreg- és légzőszervi fertőzések legyőzésében, mely tünetek szorosan kapcsolódnak az allergiához és a szénanáthához.
 
 Az allergiások számára a helyes étrend sokat segíthet, hogy jobban érezzék magukat. Kréta szigetén például nagyon gyakori a bőrallergia, a légúti allergia azonban meglehetősen ritka. Miért?
 
Az étrend és az allergiák közötti kapcsolat
 
 A Kréta szigetén élők étrendje már gyerekkoruk óta tartalmaz friss zöldségeket és gyümölcsöket, halat, olívaolajat és dióféléket. A Mediterrán ételek antioxidáns tartalma magas. Az antioxidánsok megvédik a sejteket az oxidatív károsodástól, mely betegségeket okozhat.
 
 Kutatók szerint, azok a Kréta szigetén élő emberek, akik a Mediterrán diéta szerint táplálkoznak, kevésbé allergiásak. A tanulmány szerint a diófélék, szőlő, narancs, alma és friss paradicsom védelmet nyújtott az allergiások számára. A kutatók arról is beszámoltak, hogy a margarin fogyasztás növelte az allergia és az asztmás légzés kockázatát, a margarin ugyanis egészségtelen zsírból készül, mely fokozza a gyulladást.
Hogyan hat az alábbi 3 ételtípus az allergia ellen?
 
Mogyorófélék
 
 A mogyorófélék sok magnéziumot és E-vitamint tartalmaznak. Tanulmányok szerint a magnézium segít a tüdő funkció növelésében és védelmet nyújt az asztmában szenvedőknek az asztmás légzés ellen, mely tüdőgyulladást okoz. Az E-vitamin immunerősítő és csökkenti a felső légúti gyulladások kialakulásának kockázatát. Az E-vitamin, mint antioxidáns megvédi a testet a káros szabadgyököktől. A szabadgyökök szövetkárosodást okozhatnak, amely gyulladást, valamint allergiás és asztmás tüneteket vált ki.
 
Alma, narancs, paradicsom
 
 Ez a három étel egyéb antioxidánst, C-vitamint tartalmaz. A kutatók szerint védelmet nyújtanak az allergia és az asztma ellen. Ez azért fontos, mert az asztmában szenvedő emberek közel fele allergiás is.
 
Szőlő
 
 A kékszőlő héja tele van antioxidánsokkal, amely csökkenti a testben a gyulladást. A krétai étrend tanulmányozása szerint a szőlő mind az allergia, mind az asztmás légzés ellen védelmet nyújt.
A halfogyasztás csökkenti az allergiát
 
Éljenek a halak!
 
 A tengeri halakban és az algában megtalálható omega-3 zsírsavak, DHA és EPA, csökkenti a testben a gyulladásokat. William Sears, amerikai gyermekorvos szerint védelmet nyújt az allergia ellen.
 
 Mi az Õ tanácsa? A halfogyasztás. A lazac, a makréla, a pisztráng, a hering, a szardínia és a hosszú tonhal a tengeri omega-3 zsírsavak kitűnő forrásai. Ha nem szeretjük a halat, fogyasszunk halolajat vagy omega-3 és algapótlókat.
 
A teák allergiacsökkentő hatásai
 
 A citromos és mézes forró tea segít megelőzni a kora reggeli allergiás és szénanáthás tüsszögést. A tüsszögés megakadályozása csökkenti az allergiás gyógyszerek szedésének szükségességét. Az olyan lágyszárúak, mint a görögszéna, ánizskapor, ánizs, vagy zsálya” még inkább serkenthetik az orrszőröket – egy másik diéta az allergiások számára.
 
 A zöld-, fehér- és fekete teák is tele vannak flavonoidokkal – gyulladást csökkentő növényi vegyületek. A tea szintén erősíti az immunitást, azáltal, hogy a testben növeli a fertőzés leküzdésére szolgáló fehérjéket
Allergia enyhítése az osztrigapulton: a cink

További hasznos ételek
 
 Az osztriga, a sovány marhahús, a garnélarák, a tengeri rák, a hüvelyesek, a teljes értékű gabonák és a tofu cinktartalma magas. A cinknek antibakteriális és vírusölő hatása van a testben és az immunitásban. Elegendő cinkkészlet nélkül a test képtelen a fertőzés ellen küzdeni.
 
 A fűszeres ételek hígítják a nyálkát és enyhítik az allergiás vérbőséget, azonban a torkot is irritálhatják, többlet nyálkát és köhögést okozva. Néhány ember allergiás a következő három ételre, ezért a szakemberek óvatosságra figyelmeztetnek a kipróbálásuk előtt:
 
• Cajun fűszer. A cayenne-i bors, a Cajun fűszer olyan, mint a természetes orrcsepp, mivel a bors capsaicint tartalmaz, mely serkenti az idegsejteket.
• Fokhagyma. Ez a növény segít abban, hogy a nyálka ne legyen nyúlós.
• Torma. A torma gyökere az orrcseppekben megtalálható egyik vegyi anyaghoz hasonló anyagot tartalmaz.
 
Ártalmas a tej?
 
 Számos allergiás ember kizárja a tejet az étrendjéből. Arra panaszkodnak, hogy a tej több nyálkát termel ami sűrűbb lesz és nehezebben eltávolítható.
 
Patrick H. Win allergológus a shiloi Allergia, Asztma és Immunológiai Központ elnöke és igazgatója szerint azonban nincs olyan megbízható adat, mely alátámasztaná ezt a tényt.
 
Más szóval a tej még mindig egészséges – akár az allergiások és szénanáthások számára is.