Az immunrendszert ősszel erősíteni kell

 A nyári-őszi évszakváltás megterheli az immunrendszert. Ilyenkor csökken a szervezet energiaszintje, ezért a különféle kórokozók sokkal könnyebben megtámadhatnak bennünket.  Mivel a gyümölcsök és a zöldségek vitamintartalma sokszor kevés a szervezet számára, ezért érdemes őket akár tabletta formájában is pótolni.
2013.09.16. 11:51 |
 A nyári-őszi évszakváltás megterheli az immunrendszert. Ilyenkor csökken a szervezet energiaszintje, ezért a különféle kórokozók sokkal könnyebben megtámadhatnak bennünket.  Mivel a gyümölcsök és a zöldségek vitamintartalma sokszor kevés a szervezet számára, ezért érdemes őket akár tabletta formájában is pótolni.
 
 Supliczné Tóth Mária egészségtan tanár, fitoterapeuta lapunknak elmondta, hogy ősszel az emberi test is felkészül a télre, és elkezdi a zsírokat raktározni: „Ebben az időszakban lehetőleg minden nap egy maréknyi frissen pucolt diót, tökmagot vagy mogyorót fogyasszunk el, mert elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, és olyan telítetlen zsírsavakat – mint például az Omega3 – tartalmaznak, melyek csökkentik a vér koleszterinszintjét.”
 
 Mivel a gyümölcsök és a zöldségek vitamintartalma sokszor kevés a szervezet számára, ezért érdemes őket akár tabletta formájában is pótolni. A D-vitamint ilyenkor pluszban is lehet szedni, ugyanis a kevesebb napfény miatt ebből a vitaminból is kevesebb termelődik. A C-vitamin köztudottan erősíti az immunrendszert, a béta-karotin provitaminból pedig a szervezet a májban – szük­ségleteinek megfelelően – maga állítja elő az A-vitamint, ami a nyálkahártyák megújulásáért felel.
 
 A fitoterapeuta megjegyezte, ezek a vitaminok csak akkor tudnak megfelelően hasznosulni, ha naponta másfél-két liternyi vizet megiszunk.
 
Melyik gyógynövény mire jó?
  • bíborkasvirág – véd a felső légúti betegségek és a húgyúti fertőzések ellen. A napi dózis attól függ, hogy megelőzésképpen vagy terápiaként használjuk. A felnőttek tabletta, a gyerekek csepp formában szedhetik. 
  • gyömbér – csökkenti az emésztési panaszokat és a légúti betegségek kialakulását. Fűszerként és teaként is hatásos. 
  • fokhagyma – görcs- és nyálkaoldó, sőt még a légúti megbetegedések gyógyítására is alkalmas. Reggelente néhány gerezdet együnk meg belőle. 
  • kakukkfű, orvosi zsálya, hársfa, bodza ­– antibakteriális hatásuk miatt a légúti fertőzések megelőzése érdekében tea formájában érdemes fogyasztani.
  • grapefruitmag-kivonat – polifenol tartalma miatt a torokgyulladás és a hörghurut ellen hatásos.