-
Képeslapok és amigurumi
Két izgalmas kiállítás várja az érdeklődőket áprilisban, a Vörösmarty Mihály Könyvtár két tagkönyvtárában. A Tolnai utcai intézményben amigurumi technikával készült alkotások, míg a Budai útiban Székesfehérvár várostörténetéhez kapcsolódó képeslapok láthatóak.
2025.04.02. -
Programok az autizmus világnapján
Több napon át tartó programsorozattal készült az autizmus világnapjára az Arany EGYMI. A rendezvények között szerepel pedagógustréning, gyerekeknek szóló rendőrségi bemutató, zenés színpadi előadás és szemléletformáló találkozó, valamint a hagyományos belvárosi KÉK séta, melyhez bárki csatlakozhat.
2025.04.02. -
Meggyógyultak a gólyák
A Sóstó Vadvédelmi Központ szakemberei egy csodálatos vizes élőhely mellett, Székesfehérvártól és a Velencei-tótól délre engedték útjára azokat a gólyákat, melyek a tavalyi vonulásba már nem tudtak becsatlakozni rehabilitációjuk miatt.
2025.04.01. -
Lányok napja 2025
Az idei évben is csatlakozott a Howmet-Köfém Kft. és az Óbudai Egyetem a Lányok Napja országos programsorozathoz. A tudomány, technológia, mérnöki és matematika területekhez közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap fehérvári eseményeire a diáklányokat várják április 10-én, csütörtökön.
2025.04.01.
Barbecue bajnok Fehérvárról – óriási meglepetést okoztak Turanitzék

A csapat tagja volt a Turanitz testvérek mellett a szintén fehérvári Lencsés Zoltán és Loncsár András is.
A hétvégén a tokaji borvidékhez tartozó Tállyán rendezték az első olyan hazai BBQ-versenyt, amely a Kansas City Barbecue Sociaty szabályrendszerét betartva jött létre. Összesítésben egy magyar csapat, a fehérvári fiatalokból álló KGB ( Katka Gergő Barbecue) lett a legjobb, így megelőzték a nemzetközi szinten igen erősnek számító brit Miss Piggy's U.K.-t és az olasz Bros Hogot is.
A győzelemmel a pénzjutalom mellett egy „szabadkártya” is járt, amivel a csapat legjobb magyar versenyzőként a BBQ világbajnoki döntőjének számító meghívásos Jack Daniels World Championship Barbecue-n vehet részt az USA-ban, Lynchburg városában 2018 októberében, ahol mintegy 200 csapat versenyez majd. Szintén részt vehetnek majd 2018 májusában a Brew’n Q versenyen is Angliában.
Turanitz Gergő és Kata szinte gyermekkora óta a vendéglátásban él, jelenleg a Tekergő Restaurant & Motelt viszik. Több sikeres helyet is vezet a család, legújabb nyitásuk a Patent Gasztrobár.
„A vendéglátásban nőttem fel, ez adta meg az alapokat számomra. A barbecue-ba akkor szerettem bele, amikor Tahitótfaluban az Őrház Chill & BBQ-ban ettem. Nagyon megfogott az élmény, sokat olvastam utána a BBQ technikákról és rendeltem egy magyar gyártmányú Pit Boxot is Adorjányi Máriusztól.” – meséli a kezdetekről Turanitz Gergő, aki rövid idő alatt kitanulta a BBQ technikát, a húskészítési eljárások királyát, amelynek lényege, hogy a hús fatüzeléses speciális eszközökben – például szmókerekben vagy pitekben - lassú füstön sül, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon át.
Turanitz Gergő tavaly év végétől kezdett el sütni, közben folyamatosan olvasta Adorjányi Máriusz „Nyárspolgár BBQ” blogját és ismerkedett a lassú tűzön-füstön sütött húsok kimeríthetetlen variációival.
„A Tekergőben BBQ vacsorákat szerveztünk és közben tanulhattam Jim Johnson 76-szoros bajnoktól is ,aki 28 éve versenyzik. Részt vettem a Bunch of Swines versenyképzésén is Angliában.” – tette hozzá Gergő, aki csapatával négy kategóriában küzdött meg Tállyán az Európa minden szegletéből érkező csapatokkal a dobogós helyezésekért.
A csirke, sertésoldalas, sertés „boston butt” és marhaszegy kategóriák mindegyikéhez a versenyzőknek kellett biztosítania az alapanyagot.
Turanitz Gergő elmondta, hogy a csirkénél bármelyik testrészt választhatták, ők a felsőcomb mellett döntöttek, amit a budapesti Vásárcsarnokban szereztek be. A sertésoldalast Szabadbattyánban vásárolták, a marhaszegy esetében pedig Ausztráliából származó wagyu marha volt az alapanyag. Speciális eset a sertés „boston butt”, ami a lapocka felső, vastagabb és zsírosabb része a tarjával együtt.
A versenyen a marhaszeggyel harmadik helyet, a sertésoldalassal ezüstérmet szereztek, összetettben pedig ők bizonyultak a legjobbnak.
Turanitz Gergő – érthetően - a sertésoldalasra a legbüszkébb. Mint elmondta, sok gyakorlással és egy kis szerencsével lett második - a magyar versenyzők között viszont a legjobb - a sertésoldalas kategóriában. Aki Fehérváron szeretné átérezni az igazi low & slow életfilozófiát és megkóstolni a húskészítési eljárások királyát, a Patentben megteheti péntekenként.