-
Lukács László utolsó könyve
Kettős ünnepnek ad otthont szeptember 16-án 17 órától a Városháza Díszterme, ahol bemutatják a tavaly év végén elhunyt Prof. Dr. Lukács László utolsó könyvét, valamint 50 éves munkásságának elismeréseként köszöntik dr. Demeter Zsófia egykori múzeumigazgatót is.
2024.09.13. -
Kossuth-díjas zeneszerző Fehérváron
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar évadnyitó koncertje előtt, szeptember 16-án este 6 órától szeretettel vár minden érdeklődőt a Vörösmarty Színház Kávézójába, ahol Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerzővel és Dobri Dániellel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzőjével beszélget dr. Szabó Balázs zenetörténész.
2024.09.13. -
Öt éves a Csoóri Sándor Társaság
Jubileumi eseményt tartott a Csoóri Sándor Társaság, amelyet öt évvel ezelőtt azért hoztak létre, hogy megőrizze, gondozza, valamint közkinccsé tegye a Csoóri életmű hagyatékát. Az esten a Sebő Együttes műsorát hallgathatták meg az érdeklődők.
2024.09.13. -
Aranyat érő beszélgetések
Folytatódott az Aranyat érő beszélgetések programsorozat. Bokros Judit vendégeiként Sztanó Hédi film és televíziós rendező, néptáncművész, valamint Székely Levente nagykövet, népzenész eddigi életútját és mindennapjait ismerhették meg az érdeklődők.
2024.09.13.
Birkapörökölt rázva és nem keverve - vigasság Kisfaludon
A II. Kisfalud-Novaj-pusztai Vigasságon a kulturális programok, a kirakodóvásár és a veterán autó kiállítás mellett a novaj-pusztai vörösboros birkapörkölt és a pörköltfőző verseny is összehozta a városrészben élőket és a vendégeket. Délután a Kisfaludi Búzavirág Dalkör, a Pákozdi Napraforgók Tánccsoportja, a pákozdi Abajka Citerazenekar lépett fel.
2016.07.23. 16:03 |
A II. Kisfalud-Novaj-pusztai Vigasságon a kulturális programok, a kirakodóvásár és a veterán autó kiállítás mellett a novaj-pusztai vörösboros birkapörkölt és a pörköltfőző verseny is összehozta a városrészben élőket és a vendégeket. Délután a Kisfaludi Búzavirág Dalkör, a Pákozdi Napraforgók Tánccsoportja, a pákozdi Abajka Citerazenekar lépett fel.
Kisfaludot a levéltári források szerint régen Novaj-Pusztának hívták. Az itt élő családok birkatenyésztéssel foglalkoztak, hiszen a környék teli volt jobbnál jobb legelőkkel. A „tősgyökeres” kisfaludiak máig emlékeznek erre, és sokan a disznók és a baromfiak mellett még tartanak juhokat. Dél környékén a kisfaludi közösségi ház utcáját és a focipályát betöltötte a pörköltillat. A főzőversenyen ugyan csak tizenkét csapat indult, de a bográcsokban a kakasherétől a marhalábszáron keresztül egészen a szarvasig szinte az összes pörköltfajta rotyogott. A zsűri, Grenyovszky Károly mesterszakács vezetésével nemcsak kóstolt és véleményezett, hanem elkészítette a híres novaj-pusztai vörösboros birkapörköltet is.
„A birkapörkölt egy olyan pörköltfajta, ahol nagy hangsúlyt kell fektetni a hús előkészítésére. Először alaposan el kell távolítani a faggyút, mert az tele van egyfajta kellemetlen íz-és illatanyaggal. Ebből fakadóan egy átlagos negyven-ötven kilós állat faggyazása, darabolása több órás feladat. A másik kardinális pont a hús darabolása. Van, aki rajta hagyja a csontot, hogy a jó íze belefőjjön a pörköltbe. Azonban vannak olyanok, akik kicsontozzák, hogy véletlenül se legyen a pörköltban apró csontdarabok. Ez ízlés dolga, ki hogyan szereti” – emelte ki a zsűrielnök, majd hozzátette: egy jó kis kevély birkapaprikáshoz először a kockázott házi füstölt szalonnát kell megolvasztani. A kioldódó zsírban megfonnyasztjuk, megpirítjuk a vöröshagymát, majd ezután egy friss paradicsomos-paprikás lecsós alappal felöntjük az egészet.
„A birkapörkölt titka az állat fejében rejlik. A fejcsontban, ahol az agy van, ott van egy kis üreg, amit fel kell tölteni pirospaprikával. Ennek az a jelentősége, ha el kezd forrni a pörkölt, akkor mindig csak egy kis mennyiségű paprika oldódik ki, így a végén az étel szép, tűzpiros lesz. Ezután elkezdjük a bográcsban a rétegzést: a lecsós alapra ráteszünk egy réteg kockahúst, azután a beletesszük a fűszerpaprikával megtömött birkafejet, amelyre egy sor kockahúst teszünk. Megint a lecsós pörkölt alap kövezkezik, és így tovább, amíg be el nem fogy a hús. A végén az egészet felöntjük vízzel. És innentől kezdve az igazi birkafőző ember nem keveri, hanem rázza a bográcsot.” Az ízesítéssel kapcsolatban a mesterszakács elárulta, hogy az elején elkövettek egy kis garazdaságot, hiszen egy kis konyakkal feldobták a pörköltet. A végén azonban csak a magyar konyha klasszikus fűszereit a őröltborsot, fűszerköményt, fokhagymát, fűszerpaprikát és természetesen egy kis sót használt. No és persze a legvégén belelocsolták a pörköltet egy jó kis kisfaludi borral, hogy teljesen autentikus legyen. „A birkát nem főzzük borral! Épp csak a végén rakjuk bele, hogy az illatát, a zamatát ki lehessen érezni. Csak lezárjuk a tűzet, belekeverjük a jó kis száraz vörösbort, hagyjuk állni körülbelül öt percet és már lehet is enni!” - adta meg a receptet Grenyovszky Károly mesterszakács.
A gasztronómiai programok mellett a résztvevők egész nap megcsodálhatták a veterán autókat. Délután a Kisfaludi Búzavirág Dalkör, a Pákozdi Napraforgók Tánccsoportja, a pákozdi Abajka Citerazenekar lépett fel, majd Horváth Sanyi szórakoztatta gitárjátékával a közönséget. A II. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságot Zsigmond Lala zenés műsora zárja, majd utcabál lesz az EVM zenekarral.