Bolygó Hollandi - harmadik alkalommal indul borismereti kurzus Fehérváron

Akkreditált képzési formában idén ősszel is útnak indítják a Bolygó Hollandi elnevezésű borismereti tanfolyam kurzusát. A képzés a Kertész Családi Pincészet szervezésében kerül megrendezésre. Az idei a harmadik alkalom, hogy városunk ad otthont az előadásoknak az Önkormányzat támogatásával. A képzés november 2-án indul a Hiemer Házban.
 
2015.09.10. 14:53 |
Akkreditált képzési formában idén ősszel is útnak indítják a Bolygó Hollandi elnevezésű borismereti tanfolyam kurzusát. A képzés a Kertész Családi Pincészet szervezésében kerül megrendezésre. Az idei a harmadik alkalom, hogy városunk ad otthont az előadásoknak az Önkormányzat támogatásával. A képzés november 2-án indul a Hiemer Házban.
2004. nyarán született az ötlet, miszerint képzés keretében biztosítanának lehetőséget, hogy minél több ember megismerhesse a magyar borkultúrát. Hollandi Gábor head sommelier, a borismereti képzés tulajdonosának az volt az elképzelése, hogy egy gyakorlati és elméleti ismereteket biztosító tanfolyamot hívjanak életre, amelyen a résztvevők betekintést nyerhetnek a borkészítés fortélyaiba.  A „Bolygó Hollandi” elnevezésű képzésre a szakmabeliek mellett a borkedvelőket is várják. A boriskola oktatási programja keretében összesen hét alkalommal gyűlnek össze a résztvevők, majd a kurzus végeztével vizsgán adnak számot megszerzett tudásukról.
 
dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, bebizonyosodott, hogy igény van erre a fajta képzésre Fehérváron, hiszen már harmadik alkalommal rendezik meg a borismereti kurzust. Felidézte, fontos cél volt az, hogy a magyart kultúra valamennyi területén legyenek rendezvények a városban és a fehérváriak itt, helyben találhassák meg azokat az eseményeket, amelyek a leginkább érdekesek számukra. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az eddigi tanfolyamokon résztvevők visszajelzései pozitívak voltak, arról számoltak be, hogy magas színvonalú képzésen vehettek részt. „Nagy boldogság Székesfehérvár számára, hogy immáron harmadik alkalommal hirdethetjük meg a Borismereti képzést. Érdemes kiemelni, hogy pár évvel ezelőtt egy családi kezdeményezés nyomán indulhatott el városunkban ez az oktatás, amelyre már akkor is nagy igény mutatkozott. Ha ez nem lett volna igaz, akkor ma egészen biztosan nem számolhatnánk be arról, hogy november 2-án ismét elindítja székesfehérvári képzését a „Bolygó Hollandi Boriskola”. Nagyon lényeges, hogy a magyar kultúra kapcsán minél több olyan rendezvényt és eseményt tudjunk szervezni, amellyel nagyszámban tudjuk megszólítani a székesfehérváriakat, vagy a város környékén élőket. Az első két alkalom és a héthetes kurzus utáni visszajelzések is ékesen bebizonyították, hogy kiváló minőségű képzésben részesülhettek a hallgatók. Azt gondolom, mindenki számára teljesen nyilvánvaló, hogy a közösségi eseményekhez hozzátartozik a bor és annak ismerete. Tapasztalataim szerint folyamatosan nő a borok iránti fogyasztói igényesség, így mindenképpen hasznos tudással lehetnek gazdagabbak a mostani kurzusra jelentkezők.” – közölte dr. Cser-Palkovics András.
 
„Köszönjük Székesfehérvárnak azt a támogatást, amellyel újra lehetővé teszik, hogy egy ilyen magas színvonalú eseményt tudunk megszervezni a városban! Az oktatás teljes mértékben tükrözi a budapesti iskola színvonalát, így azt gondolom, hogy a héthetes székesfehérvári képzésben résztvevőket gazdag ismeretanyaggal tudjuk felvértezni. Bízunk benne, hogy a továbbiakban is hasonló számú jelentkező lesz, mint a korábbi időszakban!” – mondta Kertész Zsuzsanna, a Borismereti képzés szervezője.
 
Hollandi Gábor head sommelier elmondta, hogy a képzés résztvevői a különböző borfajtákkal, borvidékekkel ismerkednek, ellátogatnak a Törley Pezsgőgyárba, ezen felül a pálinka - mint hungaricum - is része lesz az oktatásnak. A képzés célja az alap- és szakmai műveltség gazdagítása, vagyis a borkóstolás, a borelemzés, a borbírálat alapismeretei, a szőlőművelés és borkészítés technológiája, valamint termékismeret, mindez az ország legnevesebb szakembereinek és borászainak előadásaival. Az Önkormányzat támogatásának köszönhetően a képzésre kedvezményes áron lehet jelentkezni. „Nagyon örülök annak, hogy a vidéki városok tekintetében Székesfehérvárra hoztuk először a budapesti iskolát! Elsődleges célunk az volt ezzel a döntéssel, hogy az itteni hallgatók is részesülhessenek az országos szintű képzésben, így az utazás költségeit is a tanulásra tudják fordítani. Az oktatás tekintetében a budapesti színvonalat képviseljük, melynek keretében a teljes disztribúciót Székesfehérvárra hozzuk le, ráadásul a vizsgarendszerben sincsen eltérés. Az oktatás tematikája sok érdekességet tartalmaz, azt hiszem, mindenki számára hatalmas élményt jelent majd például a hárommilliárd forintért megújult Törley Pezsgőgyár meglátogatása. A tizenkét éves múltra visszatekintő intézmény nagy hangsúlyt fektet a szakmaiságra, így három hatalmas szaktekintélynek örvendő professzor vizsgáztat majd. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem borászokat és sommelier-eket nevelünk ki, hanem Borismereti képzést tartunk. Alapvetően arra tanítjuk hallgatóinkat, hogy milyen ízhatásúak, milyen technológiával készülnek és milyen pohárba kínáljuk a borokat. Ezen kívül arra is kitérünk természetesen, hogy milyen bort szolgáljunk fel a különböző ételsorokhoz.” – tette hozzá Hollandi Gábor, aki jövőbeli terveiről is szót ejtett a csütörtöki sajtótájékoztatón. A „Bolygó Hollandi Boriskola” egy nemzetközi kategóriájú intézménnyel is rendelkezik, amelyhez nagyon szükségesek a magyar alapok. Hollandi Gábor hangsúlyozta: nagy terve, hogy első vidéki városként a nemzetközi képzést is Székesfehérvárra sikerüljön hozni.
 
Érdeklődni és jelentkezni a www.kerteszpince.hu honlapon, vagy a +36-20-365-3551-es telefonszámon lehet.