-
Stílusgyakorlatok
Stílusgyakorlatok címmel, Ráckevei Anna és Milus Mariann egy rendhagyó, játékos feladatokkal dúsított esten avatta be a táborlakókat az egymásra utaltság fontosságára. A székelyföldi Verstábor egyik fontos pillanata volt a házi gála is.
2024.08.02. -
Egy jó kávé, jó zenével
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Székesfehérvári Egyházmegye összefogásával megvalósuló koncertsorozat második estjén reneszánsz és barokk zenekari és kórusművek csendülnek fel Farkas Varga Anna és Erdős Attila énekművészek, a MusiColore énekegyüttes tagjai és az ARSO kamaraegyüttes előadásában.
2024.08.02. -
Vitrin kiállítás a Fő utcán
Dániel Mária Magdolna fotográfus műveiből nyílt tárlat csütörtök délután. A Fő utca 3 szám alatt található vitrin kiállítást 2 hónapon keresztül láthatják az érdeklődők.
2024.08.02. -
Már kapható az új Ars Regia bérlet
Országosan egyedülálló kezdeményezésként indították útjára tavaly az Ars Regia bérletet négy székesfehérvári kulturális intézmény összefogásával. A kezdeményezés a 2024/2025-ös évadban is folytatódik, a bérlet már megvásárolható.
2024.07.31.
Damniczki Balázs - újra kell az ízeket tanulni
Még zárás előtt egy perccel is álldogáltak a cukrászdában, hogy kérjenek Damniczki Balázs vörösboros málna fagylaltjából, amelyet nemrég a hazai cukrász szakma „Az év fagylaltjának” választott. „A fagyikat közel száz éves receptek alapján készítem, azzal a különbséggel, hogy sokkal több almát, áfonyát, epret, málnát használok. Hogy amikor valaki belenyal, azt érezze, mintha gyümölcsbe harapott volna.” mondta a cukrászmester.
2013.06.18. 07:57 |
Még zárás előtt egy perccel is álldogáltak a cukrászdában, hogy kérjenek Damniczki Balázs vörösboros málna fagylaltjából, amelyet nemrég a hazai cukrász szakma „Az év fagylaltjának” választott. A vendégek sűrű függőleges fejbiccentgetések közepette elemezték a savanykásan édes ízvilágot.
![](/_user/0/Image/0000Tundi_2013/junius/damniczki/damniczkinagy1.jpg)
„A mama egy egyszerű felsővárosi asszony volt, aki a saját kertjében lévő barackot főzte be, az almából pedig valami mennyei pitét tudott készíteni, amire még harminc év elteltével is pontosan emlékszem – mondta a cukrászmester, aki gyerekként annyit sertepertélt nagymamája konyhájában, hogy eldöntötte, őbelőle bizony cukrász lesz. A szakma megszerzése után Balázs letette a mestervizsgát, és bebizonyította: a cukrászokról alkotott sztereotípia, vagyis a nagy pocak és az ősz haj, nem minden esetben érvényes. A fiatal mester ezután még egyetemre ment, és Budapesten élelmiszermérnökként diplomázott.
„Úgy éreztem, ahhoz, hogy szakmailag tovább tudjak fejlődni, muszáj tudnom, hogy egy sütemény, alapanyag, vagy éppenséggel aroma milyen összetevőkből áll. Ezt a tudást egy egyszerű, hétköznapi vásárlásnál is lehet hasznosítani, hiszen a címkéken a gyártóknak fel kell tüntetni a hozzávalókat. Az már egy másik kérdés, hogy a mesterséges ízfokozóknak a vállalatok egy része olyan nevet ad, amit a fogyasztó nem ismer.” – magyarázta Balázs, aki szerint az emberek félnek, az interneten olyan sok valótlan információ terjed. Például a süteményekbe is tesznek a hírhedt nátrium-glutamát ízfokozóból, amit kazeinként jelölnek meg. A valóságban viszont a két anyagnak köze nincsen egymáshoz, hiszen ez az ízfokozó húsokban, halakban és néhány zöldségben található meg. Mellesleg a kazein nevű fehérje hétköznapi neve: túró.
A fiatal szakember szerint a mesterséges adalékok, a növényi zsiradékok olcsóbbak, megkönnyítik a sütés-főzést, ezért rengetegen használják őket. A mesternek volt például olyan cukrásztanonca, aki otthon a családjának a süteményre növényi zsiradékból készített tejszínhabot, azzal az indokkal, hogy könnyebben fel lehet verni, mint a sima tejszínt. Balázs a korszellem ellenére ragaszkodik a természetes összetevőkhöz, ezért már régen kitiltotta a gyárilag előállított segédanyagokat, növényi tejszíneket, bevonó masszákat a cukrászatból.
![](/_user/0/Image/0000Tundi_2013/junius/damniczki/damniczky_keret.jpg)
A szemünk megakadt a vörösboros málna mellett szinte lilás barnán kacérkodó áfonyafagyin, amiről első ránézésre a laikus azt gondolná, tele van festékanyaggal, pedig a színe csak attól annyira intenzív, mert valódi áfonyából készítették.
„Sokat gondolkodtam, hogy az áfonyát vagy a vörösboros málnát vigyem a versenyre. Végül a málna mellett döntöttem, mert a mély lilás barna szín meglehetősen megosztja a zsűrit és a közönséget.” – mondta Balázs, aki ezután egy kiskanálnyi sárgás, 75 százalékos almafagyit kóstoltatott, majd elárulta, hogy a szín azért nem megszokott halvány zöld, mert az alma megpucolva egy idő után megbarnul, amit csak egy kis festékanyaggal lehetne kizöldíteni.
![](/_user/0/Image/0000Tundi_2013/junius/damniczki/damniczkynagy2.jpg)
„Mivel sok cukrászda használ a munkát megkönnyítő félkész sűrítményeket, állagjavítókat és festékanyagot, ezért az emberek elszoktak a hagyományos ízektől. Például a meggyfagyiban nincsen a joghurtokban megszokott keserű mandula aroma, ezért elsőre furcsának tűnhet.” – állapította meg a cukrászmester.
Balázs egy kicsit fél, hogy a nyilvánossá tett recept miatt a vörösboros málna fagyit a többi fagyizó elkezdi „olcsósítani”, és az eredeti összetevők, például a Mészáros-féle merlot vagy a valódi málna helyett gyenge minőségű folyóbort vagy olcsó aromát használnak. Ettől a győztes fagyi és az utánzat köszönőviszonyban sem lenne egymással. A cukrász ennek ellenére folytatja a harcot a mesterséges segédanyagok ellen, és a jövőben olyan kompozíciókat szeretne kikísérletezni, amelyek bebizonyítják, hogy egy kis kreativitással adalékok nélkül is lehet minőségi fagylaltot készíteni.