-
Mától várják a tanszeradományokat
Elkezdődött a Gondtalan Sulikezdés tanszergyűjtő akció, melyet nyolcadik alkalommal hirdetett meg az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ és a Next Stop üzletközpont. A támogatásokat 2024. augusztus 12-ig, jövő hétfőig gyűjtik, majd eljuttatják a rászoruló családoknak.
2024.08.08. -
A hontalan állatokért
A hontalan állatok érdekében fogott össze a Herosz Fehérvári Állatotthona és a Damniczki Cukrászda. Augusztus 16-ig, péntekig fogadják a kutyáknak és macskáknak szánt konzervadományokat a Fő utcai cukrászdában, ahol egy állatvédelmi totó is várja a játékos kedvűeket.
2024.08.07. -
Még lehet jelentkezni a Lecsófesztiválra
Lehet még jelentkezni a XIX. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra, de a főzőhelyek jó része már elkelt. A népszerű közösségi eseményre augusztus 25-ig lehet regisztrálni.
2024.08.09. -
Nehéz hetek jönnek
Magyarországon két és fél millió ember szenved allergiás megbetegedésben a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2021-es felmérése szerint, így az allergia igazi népbetegségnek számít.
2024.08.09.
Egy junior konyhafőnök Fehérvárról - Varga Vikinek játék a főzés
A tizenegy éves fehérvári Varga Viktória kiválóan rajzol, sorra nyeri a versenyeket, mégis a konyhában érzi igazán otthon magát. Már a Konyhafőnök junior adásaiból is kiderült, hogy szeret az ízekkel kísérletezni, de akkor sem esik pánikba, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elképzelte. Most a fehervar.hu olvasóival kedvenc karácsonyi keksz receptjét is megosztja.
2015.12.03. 07:46 |
A tizenegy éves fehérvári Varga Viktória kiválóan rajzol, sorra nyeri a versenyeket, mégis a konyhában érzi igazán otthon magát. Már a Konyhafőnök junior adásaiból is kiderült, hogy szeret az ízekkel kísérletezni, de akkor sem esik pánikba, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elképzelte.Vikit kicsi korától kezdve érdekelte a gasztronómia. Alig lehetett három-négy éves, amikor a nagymamájával együtt panírozták a rántott húst.
![](/_user/0/Image/000000Peter2015/november/viki1.jpg)
Édesapjának volt egy pizzériája, anyukájának, Bencze Vikinek pedig jelenleg is van egy főzőiskolája Toszkánában. „Amikor kicsi voltam, sokat főztem a nagyival. Talán hat éves lehettem, amikor először egyedül készítettem el egy rántottát. Azt a klasszikus sonkásat. Nyolcévesen már komplett sütiket csináltam. Hogy melyik volt az első komolyabb? Azt nem tudom. Vagyis … de! Egy fahéjas-vaníliás muffin. Az mennyire finom!" - mondta cserfesen Viki, majd elgondolkodva nagyot kortyolt a zöld teájából. A kislány profikat meghazudtoló, igazi szenvedéllyel főz. Sokszor a hétéves öccsét, Vincét arra buzdítja, kérjen valami különlegeset vacsorára. Az édesanyja pedig ilyenkor néha megengedi, hogy átvegye tőle a fakanalat és alkosson. A különböző nemzetek konyhái közel állnak a leendő séfhez. Most éppen indiai főzőkurzusra jár, ahol már megtanult naan kenyeret sütni. A szülinapja egy japán étteremben volt, mert az olasz parmezánon kívül az egyik nagy kedvence a szusi.
Viki kedvenc karácsonyi csokis keksze:
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 csapott teáskanál sütőpor, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg puha vaj, 2 tojás, 1015 dkg étcsoki apróra vágva, 1 teáskanál fahéj, kis maréknyi szárított narancshéj. Elkészítés:A lisztet, a sütőport, a cukrot, a fahéjat és a vajat a tojással robotgéppel összekeverjük, majd a végén fakanállal belekeverjük a csokit és a narancshéjat. Sütőpapírral kibélelt tepsire 2 kanál segítségével, magas, de nem széles halmocskákat teszünk egymástól távol, mert majd elterülnek. 180°Con kb. 1012 percig sütjük.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 csapott teáskanál sütőpor, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg puha vaj, 2 tojás, 1015 dkg étcsoki apróra vágva, 1 teáskanál fahéj, kis maréknyi szárított narancshéj. Elkészítés:A lisztet, a sütőport, a cukrot, a fahéjat és a vajat a tojással robotgéppel összekeverjük, majd a végén fakanállal belekeverjük a csokit és a narancshéjat. Sütőpapírral kibélelt tepsire 2 kanál segítségével, magas, de nem széles halmocskákat teszünk egymástól távol, mert majd elterülnek. 180°Con kb. 1012 percig sütjük.
„Azt kértem karácsonyra, hogy hadd menjek el egy olyan főzőtanfolyamra, ahol megtanulhatom, hogyan kell profi módon szusit tekerni. Az eszközök már megvannak, azt kaptam szülinapomra.” - mondta büszkén Viki, akinek a főzés maga a nagybetűs JÁTÉK. Ha leül a táblagép elé, akkor nem zombikat lődöz halomra, hanem főzős videókat néz. „Szerintem én vagyok az egyetlen a világon, aki utálja Jamie Olivert. Nem tudom megfogalmazni, hogy miért, de nagyon fura, ahogy beszél. Mintha hiányozna belőle a szerénység.”
A kislány alapvetően versenyző szellem. Sorra nyeri a különböző megmérettetéseket, legyen szó rajzról vagy mesemondásról. De azzal is tisztában van, hogy a sikert nem adják ingyen. Mindenért meg kell dolgozni. Ez pedig igaz a szakácsművészetre is, főleg ha az ember szeret kísérletezni. Hiába van valakinek jó ízérzéke és tapasztalata, akkor is előfordulhat, hogy valami balul sül el.
„Csináltam egyszer egy olyan sütit, ami nem lett jó. Borzasztóan furcsa volt. Aztán anyával rájöttünk, valószínűleg az volt a baj, hogy a tojások mellé kevés lisztet tettem.” Viki szerint a sütemények terén még sokat kell tanulnia, annak ellenére, hogy a Konyhafőnök junior első válogatóján levendulás brownie-val kápráztatta el a zsűrit.
„A brownie-t szinte lehetetlen elrontani, ezért kellett valami plusz. Kitaláltam, hogy a tetejére kandírozott levendulavirágot teszek. A majdnem frissen letépett virágot tojásfehérjébe mártottam, meghempergettem cukorban, és a sütőben két órán keresztül hatvan fokon sütöttem. A végeredmény olyan lett, mintha az egész kikristályosodott volna. Nagyon jól nézett ki.” - mondta a kislány, aki végül megjegyezte: sokat köszönhet a műsornak, hiszen nemcsak kiváló séfektől tanulhatott, hanem új barátokat is szerzett.
A kislány alapvetően versenyző szellem. Sorra nyeri a különböző megmérettetéseket, legyen szó rajzról vagy mesemondásról. De azzal is tisztában van, hogy a sikert nem adják ingyen. Mindenért meg kell dolgozni. Ez pedig igaz a szakácsművészetre is, főleg ha az ember szeret kísérletezni. Hiába van valakinek jó ízérzéke és tapasztalata, akkor is előfordulhat, hogy valami balul sül el.
„Csináltam egyszer egy olyan sütit, ami nem lett jó. Borzasztóan furcsa volt. Aztán anyával rájöttünk, valószínűleg az volt a baj, hogy a tojások mellé kevés lisztet tettem.” Viki szerint a sütemények terén még sokat kell tanulnia, annak ellenére, hogy a Konyhafőnök junior első válogatóján levendulás brownie-val kápráztatta el a zsűrit.
„A brownie-t szinte lehetetlen elrontani, ezért kellett valami plusz. Kitaláltam, hogy a tetejére kandírozott levendulavirágot teszek. A majdnem frissen letépett virágot tojásfehérjébe mártottam, meghempergettem cukorban, és a sütőben két órán keresztül hatvan fokon sütöttem. A végeredmény olyan lett, mintha az egész kikristályosodott volna. Nagyon jól nézett ki.” - mondta a kislány, aki végül megjegyezte: sokat köszönhet a műsornak, hiszen nemcsak kiváló séfektől tanulhatott, hanem új barátokat is szerzett.