Élelmiszeri hulladékok keletkezésének megelőzése

Hazánkban naponta 1 fő átlagosan 1 kg szemetet termel, aminek egyharmada lebomló szerves anyag. Ez éves szinten, országos viszonylatban kb. 1 millió 160 ezer tonna. Ennyivel terheljük hulladéklerakóinkat, Földünket feleslegesen.
2014.11.25. 08:37 |
Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozott Székesfehérvár Önkormányzata is. Magyarországon naponta 1 fő átlagosan 1 kg szemetet termel, aminek egyharmada lebomló szerves anyag. Ez éves szinten, országos viszonylatban kb. 1 millió 160 ezer tonna. Ennyivel terheljük hulladéklerakóinkat, Földünket feleslegesen. Az alábbiakban olvasható, hogy a tudatos vásárláson kívül még hogyan előzhetjük meg az élelmiszeri hulladék keletkezését.
 
A tudatos vásárlás hiányán kívül további probléma, hogy nem mindig tudjuk felmérni egy ember szükséges fogyasztási adagját az egyes élelmiszerekből. Közepesen aktív életmód mellett (rendszeres gyaloglás, könnyed mozgás) egy átlagos személynek, napi 2000 kcal/nap kalóriaigénye van, melyet a következő táblázat ételcsoportjaiból célszerű összeállítani (eltérő kalóriaszükséglet esetén az adagokat arányosan csökkenteni vagy növelni kell).
A napi menü megtervezésével, és az szükséges adag tudatában könnyen kiszámíthatjuk családunk egy étkezéshez szükséges ételmennyiségét, így nem keletkezik maradék, ami a szemétben végezheti.

Az alábbi keresztrejtvény helyes megfejtésének 50 első beküldője környezetbarát bevásárlótáskát kap ajándékba, mely hozzájárul a hulladékcsökkentéshez. Beküldés: vadas.timea@pmhiv.szekesfehervar.hu, vagy Polgármesteri Hivatal, Környezetvédelmi Iroda 8000 Székesfehérvár, Városház tér 2., beküldési határidő: 2014.11.30. A megoldáshoz a Tudatos vásárlók 12 pontja nyújt segítséget.