-
Gyermekörömök a színházban
A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület a hétvégén 27 fő, nem a saját családjukban nevelkedő 5-17 év közötti, egészséges és eltérő képességű fiúkkal és leányokkal vett részt a Székesfehérvári Balett Színház Pinokkió mesebalett bemutatóján a Pelikán teremben.
2025.04.14. -
Tojásfák Maroshegyen
Húsvéti tojások díszítik idén is a maroshegyi fákat. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház munkatársai a korábbi évekhez hasonlóan, idén is tojásdíszbe öltöztették a Szilvamag és a művelődési ház környékét,
2025.04.14. -
700 komposztkeretet osztanak ki
Április második hetében kezdődik azoknak a komposztkereteknek a kiosztása, melyet a Virágos Székesfehérvárért programban résztvevő családi házban élők pályázhattak meg még tavaly szeptemberben. Aki nem vette át múlt héten a megpályázott esővíztartályt, az hétfőn, kedden, szerdán még megteheti!
2025.04.13. -
Három éve a természet szolgálatában
Vidám nyílt nappal ünnepelte harmadik születésnapját a Sóstó Vadvédelmi Központ vasárnap. Ismeretterjesztő programokkal, érdekes előadásokkal és madárgyűrűzéssel is készültek szervezők.
2025.04.13.
Étel vagy táplálék? - sáskák lepték el szombaton a fehérvári MCC-t

„Eleinte idegenkedünk attól, hogy megegyük a szárított sáskát, de aztán a végére mindig elfogy az összes."
A szárított sáskák és tücskök snack-ként fogyaszthatók, mint a chipsek, a rovar proteinszeletek pedig ugyanúgy a sportos étkezés kiegészítéseként ehetők mondta Sziráki Zsófia dietetikus, táplálkozástudományi szakember.
Miért fontos, hogy ezeket megismerjék a gyerekek ezeket a fehérjeforrásokat, találkozunk majd ezekkel a termékekkel gyakrabban a jövőben?
Biztosan többet fog mindenki találkozni ezekkel az alapanyagokkal a jövőben, mert gyorsan és nagy mennyiségben előállítható élelmiszerekről és fehérjeforrásról van szó. Most még viszonylag drágák ezek a termékek, mert nem olyan széles a kínálat. A későbbiekben azonban valószínűsíthető, hogy a friss tőkehúsnál is olcsóbbak lesznek. A klímaváltozás miatt ezek a táplálékok teret nyernek majd a fenntarthatóság miatt.

A palacsintát az élvezet kedvéért hoztuk a gyerekeknek a kurzus végére. A palacsintatésztához egyébként nem kizárólag tücsöklisztet adtunk, hanem csak negyedrészben kevertük a búzaliszthez. A gyerekekkel a vegán és vegetáriánus táplálkozásról, beszéltünk a vízlábnyomról és arról is, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbban élni, illetve mi várhat ránk a jövőben.
Az Mathias Corvinus Collegium Fehérvári Központjában az egészségtudatossági kurzuson felmenő rendszerben vehetnek részt a diákok 5., 6. és 7. évfolyamon is - mondta Sándorovics Tímea az MCC FIT Program székesfehérvári régióvezetője. A most szombati kurzuson hetedikes gyerekek hallhattak a tudatos táplálkozásról és a tápanyagok összetételéről élménypedagóiai előadáson. Ez azért nagyon fontos, mert minél nagyobb élmény éri a gyerekeket, annál inkább megmarad bennük az ehhez kapcsolódó információ.
A programon ott volt Östör Annamária a fehérvári MCC képviseletvezetője is, aki elmondta, hogy ezen a kurzuson az is volt a céljuk, hogy megismertessék a fiatalokkal, hogy milyen egyéb alternatív fehérjeforrások állnak az élelmiszeripar rendelkezésére a 21. században.