-
Átvette a kinevezést
Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Dr. Bakos Gábort bízta meg a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatói feladatainak ellátásával. A megbízási díszokiratot ünnepi állománygyűlés keretében vette át az új főigazgató Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettestől, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától, a Szent György Kórház Romhányi Auditóriumában.
2024.07.17. -
A 17-esekre emlékeznek
A Magyar Királyi Székesfehérvári 17. Honvéd Gyalogezred tiszteletére Székesfehérvár minden évben az ezred napján, július 18-án szervez megemlékezést a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen az emlékező beszédet követően koszorúzásra kerül sor.
2024.07.17. -
Felajánlások a mentőknek
Különböző hasznos, a mindennapi munkát elősegítő és komfortosabbá tevő eszközökkel gazdagodtak a velencei mentőállomás dolgozói. A felajánlás a JóPont Alapítványtól érkezett, akik minden alkalommal igyekeznek más és más szervezetet támogatni.
2024.07.17. -
Átvette kinevezését
Bakos Gábort bízta meg a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatói feladatainak ellátásával Pintér Sándor belügyminiszter. A megbízási díszokiratot ünnepi állománygyűlés keretében vette át az új főigazgató.
2024.07.17.
Ételallergia, ételintolerancia – dr. Izbéki Ferenc előadása az EFI szemináriumán
![Ételallergia, ételintolerancia – dr. Izbéki Ferenc előadása az EFI szemináriumán](/_upload/images/news/63729/Etelallergia_Dr_Izbeki_ferenc_online-0001.jpg)
Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, szinonimaként használják a két fogalmat.
A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű, hívta fel a figyelmet előadásában dr. Izbéki Ferenc. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyász, gasztroenterológus osztályvezető főorvosa, akinek az utóbbi időben szakmai munkája egy jelentős részét tette ki ez a témakör, az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) online szemináriumán több, nagyon fontos kérdést tisztáz.
![Online szeminárium ételallergiáról és ételintoleranciáról](/_upload/images/medialibrary/63730/Etelallergia_Dr_Izbeki_ferenc_online-0022.jpg)
Tapasztalata szerint a puffadásos panaszokat a betegek ételallergiával, ételintoleranciával azonosítják, részben a neten való tájékozódást követően.
Sok téveszme is olvasható a világhálón, ezért is nagyon fontos, hogy bármilyen panasszal orvoshoz forduljunk, kérdéseinket e témában szakemberrel osszuk meg, emelte ki a professzor.
Minden nem kívánatos jelenség, ami az ételek fogyasztásához köthető, egyik része az immunrendszer által közvetített (allergia), a másik pedig nem az immunrendszer által közvetített (intolerancia). Mind a két témakört részletesen körüljárva fontos információkat kaphatunk a kiváltó okokról, a tünetekről, és arról is, mire érdemes figyelni az ételek fogyasztásakor. Az ételallergia ritka betegség a népességben, az ételintolerancia ennél sokkal gyakoribb. Az allergiás jelenségek lassú növekedési tendenciát mutatnak az elmúlt három évtizedre visszatekintve.
Dr. Izbéki Ferenc az ábrákkal és táblázatokkal illusztrált előadásában a tünetek részletes ismertetése mellett szól arról, milyen vizsgálatok szükségesek a problémák kiderítésére, mit jeleznek az IgE és IgG szintek, milyen gyógyítási és kezelési lehetőségek vannak, és mit tehet a páciens saját egészségének megőrzése érdekében.
Az előadás visszanézhető az EFI Facebook-oldalán.