-
Látogatás a DigiSuliban
Nagyságrendileg 80 ezer dollárral támogatta a DigiSuli segítő szándékát a Cosmopolitan Lions Club: a fehérvári iskola 2022 óta közel 30 ukrán gyermek oktatását vállalja ingyenesen. Szerdán az intézménybe érkezett Fabrício Oliveira, a Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének elnöke, akit Székesfehérvár nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntött.
2025.04.02. -
Feloldják a látogatási tilalmat
2025. április 03-tól megszűnik a korábban elrendelt látogatási tilalom a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. A hatósági intézkedés a vármegye területén működő valamennyi fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményére vonatkozik.
2025.04.02. -
Megújult a Prohászka liget
Megújult a Prohászka liget fűfelülete, fákat ültettek és több mint 2100 tő évelő növény is kerül a parkba. A Városgondnokság munkatársai májusban több mint 8000 egynyári növényt is elültetnek majd a ligetben.
2025.04.02. -
Ragyogj kéken!
Április 2-a az autizmus világnapja. Ennek alkalmából számos programmal készültek városunkban az elfogadás, az összetartozás jegyében.
2025.04.02.
Ételallergia, ételintolerancia – dr. Izbéki Ferenc előadása az EFI szemináriumán

Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, szinonimaként használják a két fogalmat.
A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű, hívta fel a figyelmet előadásában dr. Izbéki Ferenc. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyász, gasztroenterológus osztályvezető főorvosa, akinek az utóbbi időben szakmai munkája egy jelentős részét tette ki ez a témakör, az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) online szemináriumán több, nagyon fontos kérdést tisztáz.

Tapasztalata szerint a puffadásos panaszokat a betegek ételallergiával, ételintoleranciával azonosítják, részben a neten való tájékozódást követően.
Sok téveszme is olvasható a világhálón, ezért is nagyon fontos, hogy bármilyen panasszal orvoshoz forduljunk, kérdéseinket e témában szakemberrel osszuk meg, emelte ki a professzor.
Minden nem kívánatos jelenség, ami az ételek fogyasztásához köthető, egyik része az immunrendszer által közvetített (allergia), a másik pedig nem az immunrendszer által közvetített (intolerancia). Mind a két témakört részletesen körüljárva fontos információkat kaphatunk a kiváltó okokról, a tünetekről, és arról is, mire érdemes figyelni az ételek fogyasztásakor. Az ételallergia ritka betegség a népességben, az ételintolerancia ennél sokkal gyakoribb. Az allergiás jelenségek lassú növekedési tendenciát mutatnak az elmúlt három évtizedre visszatekintve.
Dr. Izbéki Ferenc az ábrákkal és táblázatokkal illusztrált előadásában a tünetek részletes ismertetése mellett szól arról, milyen vizsgálatok szükségesek a problémák kiderítésére, mit jeleznek az IgE és IgG szintek, milyen gyógyítási és kezelési lehetőségek vannak, és mit tehet a páciens saját egészségének megőrzése érdekében.
Az előadás visszanézhető az EFI Facebook-oldalán.