Ételintolerancia - az új népbetegség
A táplálék intolerancia gyakori és nem mindig kerül felismerésre. Ennek oka az is, hogy a panaszok sokszor nem étkezés után jelentkeznek, hanem később, nemegyszer napokkal később. Így a panasz és a táplálék összekapcsolása nem egyértelmű. Egy hazai felmérés adatai alapján az ételintolerancia által érintett betegek csaknem a fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól és mintegy harmada bőrelváltozásoktól szenved.
2012.12.14. 14:07 |
A táplálék intolerancia gyakori és nem mindig kerül felismerésre. Ennek oka az is, hogy a panaszok sokszor nem étkezés után jelentkeznek, hanem később, nemegyszer napokkal később. Így a panasz és a táplálék összekapcsolása nem egyértelmű.
Nemzetközi adatok szerint a táplálékok által kiváltott különféle panaszok az emberek 30-40%-nak okoznak gondot. Egy hazai felmérés adatai alapján az ételintolerancia által érintett betegek csaknem a fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor- és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, puffadás, székrekedés) és mintegy harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, atópia, ekcéma, csalánkiütés) szenved. Nagy számban fordulnak elő olyan, az életminőséget rontó problémák (fejfájás, álmatlanság, depresszió, hiperaktivitás), melyek hátterében a leggondosabb kivizsgálás sem talál ismert, gyógyszerrel kezelhető betegséget.
Nemzetközi adatok szerint a táplálékok által kiváltott különféle panaszok az emberek 30-40%-nak okoznak gondot. Egy hazai felmérés adatai alapján az ételintolerancia által érintett betegek csaknem a fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor- és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, puffadás, székrekedés) és mintegy harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, atópia, ekcéma, csalánkiütés) szenved. Nagy számban fordulnak elő olyan, az életminőséget rontó problémák (fejfájás, álmatlanság, depresszió, hiperaktivitás), melyek hátterében a leggondosabb kivizsgálás sem talál ismert, gyógyszerrel kezelhető betegséget.
Az ételintolerancia krónikus érzékenység bizonyos élelmiszerek fehérjéire, illetve azok összetevőire (színezékek, tartósítószerek). Az ételallergiával ellentétben függ az elfogyasztott táplálék mennyiségétől és hátterében többnyire gasztroenterológiai zavar áll.
Ezeknek az ételfehérjéknek az egyedi kimutatására szolgáló immunológiai tesztek ma már rendelkezésre állnak. Egy csepp ujjbegyvérből a különféle alapvető élelmiszerek fehérjéire meglevő ételérzékenység (ételintolerancia) kimutatható. A Food detective test 46 féle élelmiszer fehérjéire meglevő érzékenységet mutatja ki. A Genarrayt chip alapú ételintolerancia teszt 221 darab élelmiszert vizsgál ( ELISA technika). Így kimutatható például, hogy a vizsgált személy milyen táplálékra érzékeny ( tej, tojás, gabona, gyümölcs, hús, fűszer). Több ezer, Magyarországon elvégzett teszt tapasztalatai azt mutatják, hogy ha a páciens ezeket az ételeket az étrendjéből elhagyja, a panaszok jelentős része elmúlik, vagy mérséklődik. A teszttel kapott eredmények arra is rámutattak, hogy a teszt elvégzése és az eredmények alapján összeállított diéta a legkülönbözőbb (emésztőszervi, bőr, viselkedési) panaszokkal jelentkező gyermekeknél is kiváló hatású.