-
Óvodai beiratkozás 2025.
Április 28-án (hétfőn), április 29-én (kedden) és április 30-án (szerdán) lesz az óvodai beiratkozás a 2025/2026-os nevelési évre Székesfehérváron, az önkormányzati fenntartású intézményekben. Ezt megelőzően nyílt napokra is várják a kicsiket és szüleiket. Azokat a gyerekeket kell beíratni, akik 2025. augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket.
2025.04.25. -
Kettős ünnep a bölcsődében
Vargáné Várady Krisztina, a Mesevilág Bölcsőde kisgyermeknevelője vehette át idén a székesfehérvári közgyűlés által alapított „Bölcsődei Gondozásért” díjat. Az elismerést a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő intézményben, a bölcsődék napja alkalmából tartott városi ünnepségen adták át.
2025.04.24. -
Alba Expo
Első alkalommal szervezett szakmai kiállítást az OTTI Manufactura. Az expon hideg és melegburkoló workshopokon vehettek részt és a témához kapcsolódó előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők.
2025.04.25. -
Ünnep a Mesevilág Bölcsődében
Vargáné Várady Krisztina, a Mesevilág Bölcsőde kisgyermeknevelője vehette át idén a székesfehérvári közgyűlés által alapított Bölcsődei Gondozásért-díjat.
2025.04.25.
Ételintolerancia vagy ételallergia? - Prof. Dr. Izbéki Ferenc online előadása kedden

Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, szinonimaként használják a két fogalmat. A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű.
Az ételallergiát a szervezet kóros immunválasza okozza, a bevitt táplálék alkotóelemeit a szervezet „veszélyesnek” tekinti, idegen anyagként kezeli, és elkezd ellenanyagokat termelni. Az ételallergia minden esetben heveny immunválaszt vált ki, akár egyetlen falat allergizáló étel elfogyasztása is súlyos következményekkel járhat.
Az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll. Ilyen állapot például a laktóz intolerancia is, ahol a tejcukrot lebontó laktázenzim hiánya okozza a panaszokat. A tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek. Az Egészségfejlesztési Iroda jövő heti online előadása e két témát járja majd körül.
Az ingyenesen követhető szeminárium április 20-án, kedden 18 órakor kezdődik majd az iroda Facebook-oldalán.