-
Megnyílt a Kori Liget
Szinkronkorcsolya bemutatóval és az utánpótlás jégkorongozók játékával nyitott a Kori Liget pénteken délután. A nyitónapon ingyenes jégpálya idén már közel ezer négyzetméterre növelt jégfelülettel és ötven méter hosszú jégfolyosóval, változatlan árakkal és megújult büfével várja a téli sportok szerelmeseit a Zichy ligetben.
2024.11.22. -
Bölcsességek a konyha faláról
Hímzett konyhai falvédőkből nyílt kiállítás október 30-án a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A tárlathoz kapcsolódóan dr. Kriston-Vízi József néprajzkutató tart előadást november 22-én. A belépés ingyenes.
2024.11.22. -
Virágvizek, aromás párlatok
A szabadtéri Herbarius-túrák erre a szezonra már befejeződtek, azonban a természetes gyógymódok iránt érdeklődők nem maradnak érdekességek nélkül. November 24-én, vasárnap 16.00 órára a Fekete Sas Patikamúzeumba várják a résztvevőket Lencsés Rita gyógynövényszakértő Virágvizek, aromás párlatok című előadásra.
2024.11.22. -
Katalin-nap Kati néninél
Katalin-napi ünnepségre invitálják a fehérváriakat november 25-én, hétfőn délután négy órára Kati néni szobrához, a Liszt Ferenc utcába. A hagyományos eseményre érkezőket énekszóval és muzsikával várják, a Katalinokat pedig egy szál virággal köszönti dr. Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán felsővárosi képviselő. A műsorban népdalok szólnak majd, és idén sem hiányzik az eseményhez illő harapnivaló.
2024.11.22.
Egy nüansznyin múlott - ezüstérmes lett a Bocuse d'Or-on Volenter István fehérvári séf
A versenyzőknek két ételt kellett 5 óra 35 perc alatt elkészíteniük. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő volt, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a risotto rizs és a fürjtojás volt a kikerülhetetlen elem. A séfeknek ezen kívül a tíz zöldség-és fűszernövény közül kisorsolt zöldborsót és snidlinget is bele kellett építeni a fogásokba.
„Csak egy nüansznyin múlhatott a győzelem, mert mindkét tányérról csak pozitívan nyilatkozott a zsűri. Elégedett vagyok a második hellyel, főleg hogy a mienk lett a legjobb hústál, megkaptuk a legjobb csapatmunka díját, sőt Friderikát választották a legjobb commis-nak.” -mondta a verseny után Volenter István, aki szerint az ételekből kihozták a maximumot.
A fehérvári séf a vegetáriánus fogását egy különleges rizsropogós köré építette, amelyhez többek között citrusos-gyömbéres zöldborsó salátát, snidlinges gorgonzola mártást és uborka bonbont kínált.
A hústál középpontjában szűzpecsenye, a borjúlábszár és a benne levő velő állt. Ez utóbbi jelentette most is a legnagyobb kihívást.
A velőt vákuumus technológiával készítették el, majd apró kockákra vágták és konyhai lángszóróval gyakorlatilag megfüstölték, végül pedig a töltött hagyma tetejére tették. A szűzből és a lábszárból Istvánék egy különleges mozaikos húst kreáltak, amibe például mangalicaszalonnát is raktak.