-
Képeslapok és amigurumi
Két izgalmas kiállítás várja az érdeklődőket áprilisban, a Vörösmarty Mihály Könyvtár két tagkönyvtárában. A Tolnai utcai intézményben amigurumi technikával készült alkotások, míg a Budai útiban Székesfehérvár várostörténetéhez kapcsolódó képeslapok láthatóak.
2025.04.02. -
Programok az autizmus világnapján
Több napon át tartó programsorozattal készült az autizmus világnapjára az Arany EGYMI. A rendezvények között szerepel pedagógustréning, gyerekeknek szóló rendőrségi bemutató, zenés színpadi előadás és szemléletformáló találkozó, valamint a hagyományos belvárosi KÉK séta, melyhez bárki csatlakozhat.
2025.04.02. -
Meggyógyultak a gólyák
A Sóstó Vadvédelmi Központ szakemberei egy csodálatos vizes élőhely mellett, Székesfehérvártól és a Velencei-tótól délre engedték útjára azokat a gólyákat, melyek a tavalyi vonulásba már nem tudtak becsatlakozni rehabilitációjuk miatt.
2025.04.01. -
Lányok napja 2025
Az idei évben is csatlakozott a Howmet-Köfém Kft. és az Óbudai Egyetem a Lányok Napja országos programsorozathoz. A tudomány, technológia, mérnöki és matematika területekhez közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap fehérvári eseményeire a diáklányokat várják április 10-én, csütörtökön.
2025.04.01.
Egy nüansznyin múlott - ezüstérmes lett a Bocuse d'Or-on Volenter István fehérvári séf

A versenyzőknek két ételt kellett 5 óra 35 perc alatt elkészíteniük. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő volt, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a risotto rizs és a fürjtojás volt a kikerülhetetlen elem. A séfeknek ezen kívül a tíz zöldség-és fűszernövény közül kisorsolt zöldborsót és snidlinget is bele kellett építeni a fogásokba.
„Csak egy nüansznyin múlhatott a győzelem, mert mindkét tányérról csak pozitívan nyilatkozott a zsűri. Elégedett vagyok a második hellyel, főleg hogy a mienk lett a legjobb hústál, megkaptuk a legjobb csapatmunka díját, sőt Friderikát választották a legjobb commis-nak.” -mondta a verseny után Volenter István, aki szerint az ételekből kihozták a maximumot.
A fehérvári séf a vegetáriánus fogását egy különleges rizsropogós köré építette, amelyhez többek között citrusos-gyömbéres zöldborsó salátát, snidlinges gorgonzola mártást és uborka bonbont kínált.
A hústál középpontjában szűzpecsenye, a borjúlábszár és a benne levő velő állt. Ez utóbbi jelentette most is a legnagyobb kihívást.
A velőt vákuumus technológiával készítették el, majd apró kockákra vágták és konyhai lángszóróval gyakorlatilag megfüstölték, végül pedig a töltött hagyma tetejére tették. A szűzből és a lábszárból Istvánék egy különleges mozaikos húst kreáltak, amibe például mangalicaszalonnát is raktak.