Fehérvári Halünnep harmadszor a Palotavárosi tavaknál

2013 októberében rendezték meg először a Fehérvári Halünnepet a Palotavárosi tavaknál. Idén már harmadik alkalommal várják a közönséget jó falatokkal és szórakoztató programokkal április 11-én szombaton. A rendezvényen főzőverseny és megannyi színpadi program is várja az érdeklődőket és elkészítik Székesfehérvár halászlevét is. A gyerekeknek horgászfelszerelést és segítséget is biztosítanak a pecázáshoz.
2015.04.08. 11:49 |
2013 októberében rendezték meg először a Fehérvári Halünnepet a Palotavárosi tavaknál. Idén már harmadik alkalommal várják a közönséget jó falatokkal és szórakoztató programokkal április 11-én szombaton. A rendezvényen főzőverseny és megannyi színpadi program is várja az érdeklődőket. A gyerekeknek horgászfelszerelést és segítséget is biztosítanak a pecázáshoz.
Nagy Attila, a rendezvényt szervező HOFESZ elnöke elmondta, hogy több cél vezérelte a szövetséget, amikor útjára indították a ma már tradicionális Halünnepet. Egyrészt bemutatkozási lehetőséget kívántak biztosítani a horgász-szervezeteknek, másrészt pedig előrelépést szerettek volna elérni a halgasztronómia területén. Elmondta, hogy sikeresen teljesítették ezeket a célokat, hiszen ma már új halételek is megjelentek a fehérvári köztudatban és "már nemcsak a halászléről és rántott pontyról szól a halétel". "Országon belül is vannak olyan régiók, ahol lényegesen nagyobb kultúrája van a halevésnek, pedig Fehérvár a vizek városa, hiszen bármelyik irányba indulunk el a városból, mindenhol szinte 100 hektár feletti horgászati hasznosítású vizekbe botlunk, ezért úgy gondolom, hogy mindenképpen van helye egy ilyen rendezvénynek nálunk, ahol népszerűsítjük mind a horgászatot, mind a halételeket." - tette hozzá.
Úrfi Tamás a HOFESZ ügyvezetője arról beszélt, hogy Palotavárosban Viza Attila képviselővel olyan munkákba kezdtek bele, amelynek során szeretnének a környék lakóinak kulturált környezetet biztosítani a pihenéshez. Ehhez átalakították a vizek funkcióját és folyamatos fejlesztések vannak. Elmondta, hogy fontos része a programnak az is, hogy a gyermekeket megismertessék a horgászattal, természettel. Azoknak a gyerekeknek, akik kedvet éreznek a horgászathoz, adnak felszerelést és segítséget is a pecázáshoz.
Viza Attila a Palotaváros északi részének önkormányzati képviselője kiemelte, hogy a rendezvény megszületését a Palotaváros természeti adottságai, valamint az tette lehetővé, hogy egy civil szervezet olyan nemes célokat tűzött ki maga elé, mint a halgasztronómia és a horgászat népszerűsítése. "Az egész város számára kikapcsolódást nyújt a rendezvény, amely a halak és a vizek kedvelőit maximálisan kiszolgálja. Az, hogy a rendezvényt már harmadik alkalommal rendezhetjük meg, nagyban a HOFESZ érdeme, a gasztronómiai ünnep pedig méltó lesz Székesfehérvárhoz." - emelte ki Viza Attila, aki elmondta, hogy elkészítik Székesfehérvár halászlevét is a Palotavárosi Rendezvénytéren, amelyből jelképes összegű támogatói jegy megváltása fejében fogyaszthatnak a résztvevők. A halászlevet két mesterszakács - Pamminger Ede és Grenyovszky Károly - közreműködésével készítik. Az ízes-illatos, bajai jellegű étekhez körülbelül három mázsa halat és az ország legnagyobb, 600 literes üstjét használják majd.