-
Hazajönni Fehérvárra
Az ÖKK Podcast adventi történetében a tősgyökeres, fehérvári vasutascsaládból származó Kiss Imrét ismerhetik meg. A tornatanárnak készülő fiatalember a MÁV Előre (később Locomotiv) SC tehetséges és sikeres sportolója volt, ám az élet másfelé sodorta.
2024.12.21. -
3 technikumunk a TOP 100-ban
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és Oktatási Hivatal közhiteles adatai alapján a napokban megjelent a 2025-ös 100 legjobb magyarországi technikum rangsora, amit idén a Mandiner hozott nyilvánosságra. A Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Technikuma a 100-as lista 30. helyét foglalja el.
2024.12.20. -
Ünnepség az Adventi Udvarban
A Püspöki Palota udvarán hagyományosan meggyújtották az adventi koszorú negyedik gyertyáját, amely a szeretet fényét szimbolizálja.
2024.12.23. -
Kézműves vásár a Jancsárkertben
Az utolsó ajándékok beszerzése mellett lehetőség volt a legkisebbeknek kézműveskedni, és minden látogatót megvendégeltek egy bögre teával, kávéval, süteménnyel.
2024.12.23.
Fejér Megyei Termelői Mustra és Vásár - idén már negyedszer Fehérváron
A „helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem” szólás szellemében a termelők és feldolgozók minél nagyobb hozzáértéssel minél magasabb minőségű, a nemzetközi piacokon is helytálló termékeket állítanak elő és minél kevesebb szereplő közbeiktatásával szeretnék ellátni élelmiszerrel helyben a környezetüket, mindezt úgy, hogy közben egymással is együttműködnek.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei szervezetének elnöke Varga Imre István elmondta, hogy nagyon sok előnye van a helyi termékeknek, mert ezek jóval frissebb állapotban kerülnek a fogyasztó asztalára. „Nagyon fontos minőségi különbségek lehetnek az egyes termékek között. A helyi termékek kesetében a frissesség mellett például előny még, hogy rövidebb tezs meg a termelőtől a fogyasztó asztaláig, így környezettudatosabb is, ha ilyen élelmiszereket fogyasztunk. A helyi termékeknek nagyon jó megjelenési lehetőséget ad a Termelői Mustra már hosszú ideje. Itt közvetlenül a fogyasztókkal tudnak kapcsolatot teremteni a termelők.”
Varga Imre István kiemelte, hogy a NAK és a MAGOSZ közös szervezésében elkészült a „Magyarok kenyere” liszt, amit a rászoruló gyermekeket segítő szervezeteknek adnak majd át a mustrán.
Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke, kiemelte, hogy a termelői mustrával akkor érnek el eredményt, ha újabb lépést tudnak tenni a helyi termékek fogyasztása felé.
Szakmai konferencia 2018. szeptember 28., péntek
„A hazai minden előtt! Kerüljön magyar termék az asztalra!” - Kistermelői élelmiszerek útja a fogyasztókhoz.
Helyszín: Fejér Megyei Kormányhivatal Díszterem, Székesfehérvár, Szent István tér 9.
Időpont: 2018. szeptember 28. (péntek) 9:00 -15:00
10.30-11.00: Varga Imre István, a NAK Fejér megyei Szervezetének elnöke köszönti a meghívott előadókat és a vendégeket. (A „Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem” program zárásaként a rászoruló gyermekek képviselőinek jelképes lisztadomány átadása.)
11.00-11.30: „A közös agrárpolitika szinten tartásával lehet biztosítani az agrárium fejlődését.” - Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke
11.30-11.45: „A hazai minden előtt” - A Vidékfejlesztési Program kisgazdaságok számára kínált fejlesztési lehetőségei. - Dr. Mezei Dávid helyettes-államtitkár Agrárminisztérium, Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárság
11.45-12.00: ”A hazai minden előtt" - Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások aktuális kérdései Fejér megyében - Bögyös Zsolt, a Fejér megyei Kormányhivatal, Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vezetője
12.00-12.20: Élelmiszerbiztonság és minőség. A kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és -értékesítés gyakorlati feltételei és tapasztalatai a helyi termelői piacokon. - Dr. Sziebert Gergely főosztályvezető, Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály vezetője
12.20-12.50: Kereskedelem, turizmus és piacfejlesztés (Fogyasztói tudatosság erősítése, védjegy ernyő, piac, web, doboz, közétkeztetés, vendéglátás, turisztikai, öko- és gasztroprogramok, nyitott tanyák) - Kerekasztal beszélgetés
12.50-13.10: A mezőgazdaság szerepe és finanszírozása - Simon Attila főosztályvezető, Agrárium Főosztály, MKB Bank Zrt
13.10-13.40: „Az vagy amit megeszel.” Az élelmiszerfogyasztás hatása az egészségre, a betegségek kialakulására. Egészséges életmódot támogató élelmiszerek és előállításuk. - Dr. Guseo András főorvos, táplálkozáskutató
13.40-14.00: „Úgy egyél, hogy a környezet is jóllakjon.” A helyi alapanyagok fogyasztása, csomagolás, műanyagok, élelmiszer pazarlás - Varga Judit, Felelős Gasztrohős Alapítvány
„Mutasd meg, hol és hogyan készíted!” Milyen az interaktív termelői piac? - A konferencia zárása - Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösségi Egyesület elnökének összefoglalója
2018. szeptember 29. (szombat)
Kulturális programok, amatőr és iskolai táncegyüttesek, énekesek a színpadon, ebédre székelykáposzta, mézes totó, szirti sas bemutató, tökfaragó és káposztafigura faragó verseny egész délelőtt.
07.00 órakor a IV. FEJÉR MEGYEI HELYI TERMÉK VÁSÁR KAPUNYITÁSA
08.00: Frutti és Veggi a Jancsárkertben - A térség gasztronómiai turisztikai szolgáltatóinak lehetőségei a helyi élelmiszertermelés és termékek bemutatása területén
09.00-10.00: Minőségi alapanyagok a magyar éttermek étlapjain. Hogyan kerüljön minőségi magyar termék a vendéglők, bisztrók étlapjára? - Ruprecht László (SVÉT) (A bevezetőt követően kerekasztal beszélgetés)
10.00: Vásármegnyitó és oklevelek átadása
10.30-kor Mészáros János Elek magánénekes műsora
Őstermelők és kistermelők bemutatói a „Mutasd meg, hol és hogyan készíted!” gondolat jegyében.
13.45-16.00: Turizmus – vendéglátás – helyi, háztáji termékek lehetőségei – Gasztro Randi Helyi termelők és étterem-, szállodatulajdonosok találkozója
14.00 – VÁSÁRZÁRÁS, utána Tanyalátogatások (Pátka és Orondpuszta)