-
Az egyházi év tetőpontja
Az egész egyházi év tetőpontja a Nagyhét időszaka: nagycsütörtökön krizmaszentelési misére, másnap nagypénteki keresztútra, majd nagyszombati feltámadási szertartásra és körmenetre várják a híveket. Húsvétvasárnap, az Úr feltámadásának ünnepén Spányi Antal megyés püspök tart szentmisét a Szent István-székesegyházban.
2025.04.15. -
Helytörténeti este
Folytatódnak április 16-án, szerdán a Helytörténeti esték az Aranybulla Könyvtárban, ezúttal Klebelsberg Kunóról és munkásságáról tudhatunk meg számos érdekességet. Április 19-én, szombaton pedig egy újabb családi társasjáték délelőttre kerül sor.
2025.04.15. -
Fiatal zenészek versenyeztek
Országos kamarazene versenynek adott otthont Székesfehérvár. Második alkalommal mérték össze tudásukat városunkban az ország zeneművészeti iskoláinak kamaracsoportjai.
2025.04.15. -
Megkezdődött a nagyhét
Virágvasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg az egyház. A Szent Anna-kápolna bejáratánál barkaszentelést tartottak, majd körmenetben vonultak a Székesegyházba.
2025.04.14.
Finn-magyar barátság járványhelyzetben - magyaros ebéd a balettszínház gyakornokának
A Székesfehérvári Balett Színház várja a tehetséges fiatalokat, szívesen fogadják őket a világ minden tájáról, hogy a társulatnál tanuljanak, szerezzenek tapasztalatokat.
A finn Reetta Riikonen – aki a Finn Nemzeti Operának (Suomen Kansallisooppera) a balett tagozatán végezte felsőfokú tanulmányait –2020 októberében érkezett, azóta gyakornokoskodik a színháznál négy másik táncossal együtt.
Amikor a finn fiatal művész a városba érkezett, már nem volt lehetőség a személyes kapcsolattartásra – de egy jó közösség a járványidőszakban is közösség: a Székesfehérvári Sampo Finnbarátok Köre Egyesület tagjai befogadták, és azóta is tartják a kapcsolatot Reetta Riikonennel. A táncos igazi családtaggá vált, hiszen az egyesületben öt család nagy örömmel és kitartással „látja őt vendégül” október óta minden hétvégén egy-egy magyaros ebédre, módszeresen beosztva, megszervezve, ki mikor mit főz.
Egyelőre a kapcsolat nem szólhat valódi vendéglátásról, a háromfogásos finomságokat nem fogyaszthatják el egy asztalnál, de mindenképpen azt szeretnék kifejezni: a közösség figyel rá, és alig várja, hogy személyesen is jobban megismerhessék egymást. Reetta Riikonen minden hagyományos fogásra vevő, kedveli a magyaros ízeket, a jellegzetes fűszereket, a kedvencei között tartja számon a lecsót vagy a csirkéből készített ételeket.