Gasztrocsata mesterekkel és tanítványokkal a Deák Iskolában

 Ismét megrendezték a Gasztro csata elnevezésű szakmai versenyt a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában, ahol a jelentkező diákok három kategóriában mutathatták meg tudásukat, kreativitásukat. A versenyen mesterek és tanítványok egy csapatot alkottak. A legfontosabb cél az volt, hogy önbizalmat adjanak a diákoknak, bátorítsák őket a szakmai versenyeken való részvételre.
2016.04.20. 17:57 |
Ismét megrendezték a Gasztro csata elnevezésű szakmai versenyt a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában, ahol a jelentkező diákok három kategóriában mutathatták meg tudásukat, kreativitásukat. A versenyen mesterek és tanítványok egy csapatot alkottak. A legfontosabb cél az volt, hogy önbizalmat adjanak a diákoknak, bátorítsák őket a szakmai versenyeken való részvételre.
KÉPGALÉRIA a gasztrocsatáról
Ismét gasztrocsatára gyűltek össze a diákok a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában. Ezúttal a mesterek és tanítványok egy csapatot alkotva vívták meg a csatát, a szakácsok, a cukrászok és pincérek is érdekes feladatokat kaptak. A szakácsoknak szabadtéri technológiával készült ételeket kellett elkészítenie szabadon választott alapanyagokból. Zelei Eszter igazgató-helyettes, a Gasztro Klub alapítója elárulta, hogy volt aki azért igényet áramot is és a bográcsok mellett fel-feltűntek olyan modernebb konyhai eszközök, mint a sous-vide gép. Ott jártunkkor is látszott, hogy nem paprikás krumpli rotyog a bográcsokban, volt aki pásztortarhonyát készített báránygerinccel.
A cukrászoknak hagyományőrző termékeket kellett elkészíteni, így a tradicionális magyar konyhához kapcsolódó desszertek kerültek a tányérokra, többek között rákóci túrós, és dobostorta is készült. A cukrászversenyen a mesterek és tanítványok együtt alkották meg a finomabbnál finomabb desszerteket. A megmérettetésen a Damniczki cukrászda, Velence Spa, az Aranyalma cukrászda, a Zrínyi cukrászüzem és a Zámbó cukrászda mesterei vettek részt. A pincéreknek két részből álló feladat oldottak meg, elsőként a díszterítést készítették el, majd alapterítékkel terítettek meg és felszolgálták a szakácsok és cukrászok által elkészített ételeket.
Az elkészült ételeket komoly szakmai zsűri értékelte a Schnitta Egyesület értékelési szempontjai szerint, a civil szervezet Schnitta Sámuel, a nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember nevét viseli és szervez gasztronómiai versenyeket, rendezvényeket országszerte. A zsűriben helyet kapott Lakatos Viktor, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Székesfehérvár és környéki régiós elnöke és Volenter István, a 67 séfje,a Bocuse d’Or bronzérmese is. A cukrász zsűrit Molnár Izabella cukrászmester és Fűrész Tibor cukrász alkotta.