-
Nyitott templomajtók
Április 13-án, virágvasárnap a Krisztus Király templomban megismerhető és közelről látható a Torinói Lepel hiteles másolata. Egész nap nyitott templomajtóval várják a látogatókat. Ezen kívül április 18-19-én is lehetőség lesz a lepel megtekintésére.
2025.04.06. -
Nagyböjti kóruskoncert
Április 12-én szombaton este hét órakor kezdődik a Jézus Szíve templomban a Vox Mirabilis Kamarakórus nagyböjti koncertje, melynek meghívott vendége lesz a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus.
2025.04.06. -
Él minden jobb magyarnak lelkében
Folytatódott a Kodolányi János Egyetem Szabadegyeteme, "Él minden jobb magyarnak lelkében" címmel. Az előadáson a legnagyobb magyar, Gróf Széchenyi István miniszterelnöksége került a középpontba.
2025.04.04. -
Történelmi bélyegek a Hétvezérben
Folytatódott a Székesfehérvár Városi Bélyeggyűjtő Kör iskolai bélyegbemutató programja, mely a székesfehérvári általános iskolákat látogatja végig. A Hét Vezér Általános Iskolába a Humán hét keretében egyebek mellett történelmi bélyegeket is megcsodálhattak a gyerekek.
2025.04.04.
Gasztronómia és művészet találkozott a képtárban
Ázsiai ihletésű pacal, kortárs képek és „hasirodalmi részletek” találkoztak egymással az Olvasta már?-Látta már?-Kóstolta már? című esten a Csók István Képtárban. A programot a Kortárs Művészeti Fesztiválhoz kapcsolódva Vörömarty Mihály Könyvtár szervezte, ezért a könyvtárosok stílszerűen az ételekhez és a képekhez külön könyvajánlókkal készültek.
2017.05.17. 21:42 |

Vasné Borsos Beáta, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a rendezvény igazi összefogás eredménye: a képeket a Városi Képtár - Deák Gyűjteményéből kapták, a finomságokat a bEAT Étterem két séfje Moór Veronika és Moór László készítette, az irodalmi szemelvényeket pedig Cserna-Szabó András, József Attila-díjas író válogatta össze.
A közönség elsőként Czimra Gyula Palántázók című festményét vette szemügyre, amelyre Cserna-Szabónak, mint egy igazi szentesi gyereknek a paprika és a paradicsom jutott eszébe. Innen pedig egyenes út vezetett a lecsóig. Az általa választott novellarészletből kiderült, hogy lecsónak, nem szaftja van, mint a pörköltnek, hanem szottya. A tökéletes állaghoz igazi, karikára vágott erős paprikát lehet használni. A többi hozzávalónak legyen az bazsalikom, fokhagyma, gomba vagy szarvashús, pedig csak a képzelet szab határt.
Ferenczy Noémi Menekülés Egyiptomba című festményéről Cserna-Szabónak a legnagyobb afrikai magyar író, vagyis Rejtő Jenő alias P. Howard jutott eszébe. A nagy Levin szakácskönyvéből az érdeklődők megtudhatták, hogy a rablók a nyársak (lehetőleg angolosan), az orgazdák a halak, a lánykereskedők és a zsebtolvajok pedig az édes tészta készítésében verhetetlenek. Tilos articsókát enni vajas morzsával, mert az egy unalmas kispolgári szokás, valamint a tartár mártást csak nőtlen szakácsok tudják tökéletesre ízesíteni.
A József Attila-díjas író - aki mellesleg vérbeli pacalember - Hegedűs 2 László Feledhetetlen dolgok című alkotásában a pacalt vélte felfedezni. Ennek kapcsán megemlítette, hogy a következő könyve Hetvenhét magyar pacal címmel fog megjelenni, amelyben a pacal és a magyar konyha történetét mutatja be a középkortól napjainkig. Moór Veronika és férje, László ennek kapcsán három pacalvariációt főzött. Az egyik, a klasszikus csülkös pacal, a másik egy ázsiai ihletésű szójás változat, míg a harmadik egy elsőre kissé bizarrnak tűnő csülöklében főtt csillagánizsos, fahéjas, paradicsomos kreáció volt. A pacalokhoz Baráth Sándor, a Kreinbacher Birtok borásza, egy igazi különlegességet az öreg tőkék borát választotta.
A séfek Ferenczy Noémi szőnyegtervéhez a színekkel harmonizáló paradicsomos-tőkehalas rizottót, Kmetty János Önarcképéhez egy újragondolt csirkepaprikást, Valkó Erzsébet Sárkányához pedig egy különleges panna cottát ajánlottak. Ha valaki még ezek után is éhen maradt, fakultatív beugorhatott a Petz Sörözőbe a híres „füles paczalra.”

Gasztronómia és művészet a képtárban


