Hagyományos ízek, frissen sült finomságok a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon

Már kora reggel sokan gyülekeztek a Jancsárkertben, hogy megtegyék a kiváló minőségű kolbászok megtöltéséhez szükséges előkészületeket. A III. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon több mint húsz csapat mérte össze tudását. A gasztronómiai élményeken kívül számos kulturális program gondoskodott a kiváló hangulatról.
2016.02.27. 12:00 |
Már kora reggel sokan gyülekeztek a Jancsárkertben, hogy megtegyék a kiváló minőségű kolbászok megtöltéséhez szükséges előkészületeket. A III. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon több mint húsz csapat mérte össze tudását. A gasztronómiai élményeken kívül számos kulturális program gondoskodott a kiváló hangulatról. 
Tekintse meg KÉPGALÉRIÁNKAT a III. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválról!
Már jóval a III. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál hivatalos megnyitója előtt nagyon sokan látogattak ki a Jancsárkertbe. A nyolc-tízfős csapatokat, valamint az érdeklődőket a Tekerős Barátok együttes ütemes és autentikus népi zenéje csalogatta a nagyméretű sátorba, ahol már javában zajlottak a kolbásztöltés előkészületei. Érdekesség, hogy az idei eseményre Helsinkiből is érkezett csapat, továbbá az AFS cserediák program jóvoltából többek között tájföldi és mexikói diákok is megismerkedhettek a régi falusi disznóvágások hamisítatlan hangulatával. A III. Fehérvár Kolbásztöltő Fesztivál jótékony célt is szolgált: a Szent Imre Iskolaház diákjainak ingyenesen biztosították a szervezők a töltéshez szánt húsmennyiséget, amelyet a jövőben az otthon lakói fogyaszthatnak el.
Székesfehérvár Önkormányzata nevében Molnár Tamás civil tanácsnok köszöntötte a megjelenteket. „Nagy öröm számunkra, hogy immár harmadik alkalommal találkozhatunk a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon, itt a Jancsárkert termelői és Biopiacon. A rendezvény sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy több százan érkeztek ide már jóval a megnyitó előtt. Ne feledjük el, hogy Székesfehérvár a Mezőföld fővárosa, éppen ezért meg kell őriznünk kultúránk azon részét, amely a mezőgazdasággal kapcsolatos. Az ilyen események hozzájárulnak ahhoz, hogy átadhassuk a fiataloknak azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elmúlt évtizedekben megszereztünk. Reményeim szerint minél több fiatal megtapasztalhatja, milyen eljárással készül az igazi, hamisítatlan ízvilággal rendelkező magyar kolbász.” – mondta Molnár Tamás, aki beszéde végén köszönetét fejezte ki a szervezőknek, illetve kellemes időtöltést kívánt minden megjelentnek.
Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke elmondta: körülbelül két hónapja dolgoznak azon, hogy érdekes és színes újdonságokkal lepjék meg az érdeklődőket. „Olyan hangulati elemeket kívántunk becsempészni a programjaink közé, amelyek révén még közelebb hozhatjuk egymáshoz az embereket.” – közölte Schultz György, aki jó szórakozást kívánt mindenkinek.
 Az elmúlt évekhez hasonlóan a Fehérvár Médiacentrum munkatársai ezúttal is többféle kolbászt sütöttek a szombati Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon.
Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke kiemelte: az ízletes kolbászok elkészítésén kívül a fő hangsúly természetesen azon van, hogy a családok, barátok és a közösségek jól érezhessék magukat. A rendezvény díszvendége, Fekete László világbajnok, Magyarország legerősebb embere, örökös Toldi Miklós-díjas erősportoló örömét fejezte ki, hogy részt vehet a szombati eseményen. Mint mondta, boldogsággal tölti el, hogy a III. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál keretében lehetőség nyílik találkozni a régi, falusi ízekkel.
A hivatalos megnyitót követően minden csapat nekilátott az 5 kg kolbászhús megtöltésének. A résztvevők kreativitásának köszönhetően ebben az esztendőben is igazán ízletes kolbászok készültek. Közben több finomságot is sütöttek a csapatok: a frissen sült szűzpecsenye, kolbász és oldalas ízét az elengedhetetlen savanyúságok tették még ellenállhatatlanabbá. Az elkészült termékeket szakmai zsűri értékelte íz, küllem és tálalás alapján Pamminger Ede mesterszakács, a Királyi Város Ízmesterének és segítőinek köszönhetően. A verseny győztese egy esztendőre elnyerte a Vándorkupát, ezen kívül minden helyezett díjban részesült. A délutáni eredményhirdetést fergeteges mulatság követte
A szombati eseményen minden korosztály megtalálhatta a számára legjobb kísérőprogramot. A sokszínű zenei kínálaton kívül a fotósarokban női és férfi parasztruhában lehetett fotózkodni, míg a gyerekeknek kézműves foglalkozást, a nagyobbaknak pedig kreatív kolbásztöltő-versenyt is tartottak. Ezzel párhuzamosan a Jancsárkert termelői és Biopiacon magyar, helyben előállított, vagy megtermelt egészséges élelmiszereket lehetett vásárolni.