-
A száműzetés öröksége
Az Olvasóterem a Központi Könyvtár zárva tartása alatt is látogatható, és hétfőtől nem csak a könyvekért, folyóiratokért, hanem a Brazil Nagykövetség fotókiállításáért is érdemes felkeresni a Bartók Béla téren. A Száműzetés öröksége című tárlat olyan a II. világháború alatt Brazíliába menekült európaiakat mutat be, akik kiemelkedőt alkottak Brazíliában a művészetek vagy a tudomány területén.
2024.07.17. -
Csicsergő a Felsővárosban
A 0–3 éves korosztálynak szól a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Csicsergő foglalkozása, amely minden hónap harmadik szerdáján hívja a családokat zenés, játékos tornára a Felsővárosi Közösségi Házba. A foglalkozások ára 1200 forint, az alkalmakra előzetesen regisztrálni kell.
2024.07.17. -
Kertlátogatás csütörtökön
„Nagy örömünkre szolgál, hogy saját magunk által termesztett, egészséges élelmiszer kerülhet az asztalunkra. Gyermekeink láthatják az egész folyamatot, ahogy a magból zöldség, gyümölcs terem.” – vallják a Tündök – Családi kisgazdaság megálmodói, akik július 18-án, csütörtökön kinyitják a kertkaput az érdeklődők előtt.
2024.07.16. -
Sóstó fölött az ég
A kánikulában is érdemes egy sétát tenni a Sóstó Természetvédelmi Területen, ahol a víz közelsége és a fák is enyhülést adnak a forró nyári napokon. Emellett hirdetnek szervezett túrákat és zajlanak a Vadvasárnapok is.
2024.07.16.
Hagyományos régi ízek - disznótoros finomságok Feketehegy-Szárazréten
![Hagyományos régi ízek - disznótoros finomságok Feketehegy-Szárazréten](/_upload/images/news/53556/toros_nap-4.jpg)
Szombaton dél körül már a kolbász töltéséhez készülődtek a Feketehegy-Szárazréti Toros Napon. A városrész lakói megkóstolhatták a pecsenyét, és az éppen készülő finomságokat várták az asztaloknál.
"Tavaly jól alapoztunk, idén még több az érdeklődő.” – fogalmazott Szigli István önkormányzati képviselő, és elmondta, hogy a hideg idő sem fékezte meg az emberek kedvét. Egyre többen érkeznek, hogy a szabadtéri színpadnál üldögélve borozgassanak, pálinkázzanak, megkóstolják a húsokat, és várják a sült kolbászt, hurkát, levest és a toros káposztát – jól érzik magukat a városrészi rendezvényen. A képviselő kifejezte, hogy minden olyan feltételt sikerült hosszú évek alatt megteremteni, ami mind az előkészítő munkákhoz, mind a főzéshez, mind a szórakozáshoz megfelelő körülményeket biztosít. A sütés-főzést tíz tagú szakmai brigád végzi böllérekkel és szakácsokkal, akikhez harminc városrészi jelentkező csatlakozott, besegítve a munkálatokba.
A Toros Nap Rigó László böllér vezetésével zajlott, aki a készülő kolbász mellett azt mondta: a jó töltés titka, hogy mindent a hagyományok szerint, a régi ízeknek megfelelően csinálnak. A receptről, a fűszerek arányáról csak annyit árult el, hogy a füstölni való kolbászba több fűszer megy a tartósság elérésének a céljából – ahhoz képest, amit helyben fogyasztanak el. Ahogy körbenézett, minden ízlik a kilátogatóknak, így el is fogynak majd a finom toros ételek.