Halra magyar! – újra rotyogott a bográcsokban a halászlé a IX. Fehérvári Halünnepen

Idén 54 csapat vállalkozott arra, hogy megmutatja a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt, milyen sokféle, ízes étel készíthető halból. Kilencedik alkalommal rendezte meg a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Fehérvári Halünnepet a Palotavárosi tavaknál. A finom étkek, jó receptek és baráti beszélgetések mellett zenés-mesés előadások várták a legkisebbeket is.
2024.04.20. 17:47 |
Halra magyar! – újra rotyogott a bográcsokban a halászlé a IX. Fehérvári Halünnepen

Idén újra várta a vendégeket a Palotavárosi tavaknál a város egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménye, a IX. Fehérvári Halünnep.

A 2013 óta létező, a kulináris élvezetek és a szórakoztatás mellett az egészséges halételek népszerűsítését is szolgáló népszerű program m, melynek főzőversenyére 54 csapat jelentkezett. A fehérvári és vármegyei horgászegyesületek mellett az ország számos pontjáról és határon túlról is érkeztek csapatok, akik már visszatérő résztvevői a rendezvénynek.

Bár a reggeli időjárás rövid ideig tartó esőt hozott, mire a csapatok regisztráltak és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar elkezdett térzenét játszani, addigra az utolsó felhő is átvonult a rendezvény fölött.  Az ünnepi megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy idén ismét megrendezésre kerülhetett ez a sokak által kedvelt, tavaszi gasztronómiai esemény. Székesfehérvár egyik legnagyobb zöld területével rendelkező Palotaváros két önkormányzati képviselője, Viza Attila és Farkas László jó szórakozást, finom étkeket kívánt a résztvevőknek és invitálta a fehérváriakat az este hét óráig tartó programra.

Példaértékű az az együttműködés, amely Székesfehérvár és a vármegye, egyben az ország egyik legnagyobb civil szervezete, a horgászok egyesülete között létrejött az elmúlt évek során. Ennek eredménye nemcsak ez a rendezvény, hanem azok a fejlesztések, területrendezések, zöldítések, amelyek megvalósultak a Palotavárosi tavak mentén -  kezdte köszöntőjét a HOFESZ Fejér megyei elnöke. Nagy Attila szólt arról is, a gasztronómiai rendezvénnyel továbbra is céljuk, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást. Itt meg tudjuk mutatni azt, hogy rendkívül jó ízű, változatos ételeket lehet készíteni az édesvízi halakból. Azok a csapatok, akik itt főznek, évről évre bizonyítják azt, hogy ezt nagyon magas szinten lehet művelni, a kóstolók során erről a kilátogató vendégek is megbizonyosodhatnak. A receptek begyűjtésével lehetőség nyílik arra is, hogy gyakrabban kerüljön hal otthon is az asztalra, tette hozzá.

A főzőhelyeket körbejárva a legtöbb helyen hallé, halászlé főtt a bográcsokban pontyból, harcsából, sok helyen saját fogásból hozott tavi és folyami halakból.

A fehérvári Ó!budai Bagázs tagjai első alkalommal neveztek a Halünnepre. A főzés nem ismeretlen terep számukra, hiszen a Lecsófesztivál rendszeres résztvevői. Most egy jól bevált házi halászlé receptet cifrázva mérettették meg magukat. A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói idén úgy döntöttek, hogy bátorságukat és tudásukat megmutatják a gasztronómia területén is, és fakanalat kézbe véve indulnak a versenyen: a pontyból bajai halászlé készült. A beszélgetések során fényt derítettünk a sárosdi főzéstechnikával készült halászlé titkára is. Nem kell hozzá más, csak jó alapanyag (hal, paprika, hagyma) és tudni kell, milyen sorrendben kerülnek a bográcsba a hozzávalók.

A Dunaújvárosi Horgász Egyesület első alkalommal, két csapattal indult, és a friss folyami hal mellett a hartai pirospaprikát nevezték meg, mint nélkülözhetetlen hozzávalóját a kiváló halászlének. Az alcsútdobozi Toldi Horgász Egyesület tagjai éppen a reggelijüket fogyasztották, amikor asztalukhoz értünk. A bográcsban tíz kilogramm pontyból főtt a halászlé. Mint mondták, ők sikeres horgászok, azaz örömmel fogyasztják el a kifogott zsákmányt. A halászlé mellett gyakran készítenek rácpontyot, harcsapaprikást, rántott vagy éppen sült halat, akár hetente többször is.  A Halünnepre idén tért vissza az első, 2013-ban rendezett főzőverseny győztese. A Kisapostagi Egyesület férfi tagjai a halászlé mellett haltepertőt sütöttek, amelyet salátaágyon tálaltak.

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak a programok összeállításában, így a színpadon mesejáték, gyermekkoncertek kaptak helyet, a főzőverseny eredményhirdetése után pedig egy igazi partyzenekar, a Budapest Show Band, majd a humor nagyágyúja, az Irigy Hónaljmirigy együttes lép színpadra. A 19 óráig tartó rendezvényen a családokat halsimogató, kisállat-simogató, óriás halas játékpark és kézműves foglalkozás is várja.

Fehérvári színes

  1. A száműzetés öröksége

    Az Olvasóterem a Központi Könyvtár zárva tartása alatt is látogatható, és hétfőtől nem csak a könyvekért, folyóiratokért, hanem a Brazil Nagykövetség fotókiállításáért is érdemes felkeresni a Bartók Béla téren. A Száműzetés öröksége című tárlat olyan a II. világháború alatt Brazíliába menekült európaiakat mutat be, akik kiemelkedőt alkottak Brazíliában a művészetek vagy a tudomány területén.

    2024.07.17.
  2. Csicsergő a Felsővárosban

    A 0–3 éves korosztálynak szól a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Csicsergő foglalkozása, amely minden hónap harmadik szerdáján hívja a családokat zenés, játékos tornára a Felsővárosi Közösségi Házba. A foglalkozások ára 1200 forint, az alkalmakra előzetesen regisztrálni kell.

    2024.07.17.
  3. Kertlátogatás csütörtökön

    „Nagy örömünkre szolgál, hogy saját magunk által termesztett, egészséges élelmiszer kerülhet az asztalunkra. Gyermekeink láthatják az egész folyamatot, ahogy a magból zöldség, gyümölcs terem.” – vallják a Tündök – Családi kisgazdaság megálmodói, akik július 18-án, csütörtökön kinyitják a kertkaput az érdeklődők előtt.

    2024.07.16.
  4. Sóstó fölött az ég

     A kánikulában is érdemes egy sétát tenni a Sóstó Természetvédelmi Területen, ahol a víz közelsége és a fák is enyhülést adnak a forró nyári napokon. Emellett hirdetnek szervezett túrákat és zajlanak a Vadvasárnapok is.

    2024.07.16.