-
Betlehemek kiállítása
Advent a Rác utcában címmel idén is minőségi időtöltésre, karácsonyi díszek készítésére várja az érdeklődőket december 8-án és 15-én a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A Betlehemi Szép Csillag kiállításuk pedig november 30-tól egészen december 22-ig lesz látogatható a Szent István Művelődési Házban.
2024.11.26. -
Karácsonyi buszmegálló
Díszítsük fel a várost együtt! címmel indított még október végén adventi rajzos felhívást a Városgondnokság és a PrintR Nyomda. A mintegy négyszáz beérkezett gyermekrajz a Várkörúton az Országzászló téri buszmegállókban, a Fő utcán az Országzászló térnél és a Zichy ligetben a fénykoronánál látható.
2024.11.26. -
A tökéletlen tökéleTEST nyomában
Mozgásos, művészeti önismereti foglalkozás indul lányoknak. A 12 alkalmas sorozat résztvevői a teljesítés/alkotás/munka/játék/hibázás témáit járják körbe. A hangsúly a kísérletezésen és a játékon lesz, mert játszani szabad és hibázni ér! A műhelymunka november 28-án, csütörtökön 17.30 órakor indul, és ezt követően két alkalommal nyitott, szabadon kipróbálható.
2024.11.26. -
Mikulás a Belvárosban
A fehérvári gyerekek idén is találkozhatnak a Mikulással a belvárosban december 6-án: a Mikulásváró családi délután 16.00 órakor kezdődik a Városház téren rengeteg játékkal, mókával – és a színpadon a gyerekek is szerepet kapnak. A programot a Szabad Színház Az elcserélt ajándékok című interaktív műsora indítja, ez gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek egyaránt szól.
2024.11.26.
Hány kilométer van az uborkádban?
Lassan az egész világot behálózó üzletláncoknak, webáruházaknak köszönhetően szinte minden könnyen elérhetővé vált a világ összes produktuma közül. Belépve egy nagyobb áruházba már nem csodálkozunk az egzotikus gyümölcsök, zöldségek látványán, szinte természetesnek vesszük, ha kosarunkba olyan áru kerül, amelyről nagyanyáink nem is hallottak. Válogathatunk a bőséges kínálatból, kényeztethetjük magunkat és vendégeinket mangosztánnal, papayával, licsivel, kumkavattal vagy ízletes datolyaszilvával. Ezek a termékek és még sok-sok más elérhetők ma Magyarországon.
Térjünk vissza azonban a címben szereplő gondolathoz! Egy uborka megvásárlásakor eszünkbe jut-e az uborka története addig a pillanatig míg az asztalunkra kerül? Általában nem. Ez a történet azonban fontos szerepet játszik életünkben, jövőnkben is.
Az uborka egy átlagos, hétköznapi ételünk, szinte naponta fogyasztjuk akár friss saláta, akár nyers formájában. A szállítási lehetőségek egyszerűsödése folytán az áruházaknak módjukban áll távoli termelőktől beszerezni óriási tételekben az uborkát; a nagy mennyiség okán alacsony áron. Ne csak egy város szintjén gondolkodjunk, itt országok egységes ellátásáról van szó! Több éves szerződésekkel biztosítják saját magukat és a termelőt is a biztos piacról. Ennek érdekében olykor több száz kilométert utazik uborkánk, sok esetben Spanyolországból, Hollandiából vagy esetleg Belgiumból kerül az asztalunkra.
Az uborka csak egy példa a folyamatra, természetesen az áruk tömkelegéről mondhatnánk el ugyanezt. Dédanyáink az asztalukra kerülő eledelek 90 %-át maximum 10 km-es körzetből szerezték be, helyi termelőktől vásároltak vagy a saját kertjükben termelték meg a zöldséget, gyümölcsöt. A baromfiudvar és a sertésól megoldotta az éves húsellátásukat, a marhaistálló a tej és tejtermékek gondját oldotta meg. Ezeknek az ételeknek az íze, minősége messze felülmúlta a most kapható áruk ízét. Egy szabadföldi paradicsom utolérhetetlen aromáját a jól trágyázott, gondosan művelt föld garantálta, azt semmilyen műtrágya, modern technológia nem pótolhatja. Boltból a só és a lámpaolaj volt a leggyakoribb vétel. Akkor még az internet sem létezett, nem lehetett a Kimbinohoz hasonló árosszehasonlító-oldalakon böngészni. Pedig a kereskedővéna sokunkban benne van.
Természetesen ma más az emberek igénye, sokkal könnyedebben élünk, látjuk a világ más értékeit, ismerjük más népek szokásait, kiváló receptjeit. Meg tudjuk venni ezeket a dolgokat, de gondolnunk kellene közben vásárlásunk gazdasági vonzatára is. Vajon egy ilyen messziről hozott termék nem egy helybéli termelőt, gyártót hoz lehetetlen helyzetbe?
Magyarországon különböző területek, tájegységek híresek a zöldség vagy gyümölcstermesztésükről, gondoljunk akár a makói hagymára, a bogyiszlói paprikára vagy a cecei dinnyére. A cecei őrölt pirospaprika íze, színe nélkülözhetetlen egy igazi halászléhez, pörkölthöz. Sárbogárd környékén az őszibarack termesztése generációkon keresztül biztosította a megélhetést és a kiváló ízeket az ott lakók számára.
Sajnos egyre nehezebb ezeknek a termelőknek a helyzete, szinte megnyerhetetlen az az árverseny, amelyet a dömpingárak által a nagy áruházak generálnak. Ezekkel az árakkal nem tud versenyezni egy háztájiban termesztett zöldség vagy gyümölcs, hiába finomabb, zamatosabb, a vevő általában a pénztárcáját nézve megvásárolja az olcsóbb terméket.
Sokszor a helyi kis piacokon is kiszorítják az őstermelőket a nagybani piacokról származó termékekkel a kereskedők, de van olyan piac is, ahol csak őstermelő árulhatja a portékáját.