Hasmenés és laktóz intolerancia - amikor a tej nem élet, erő, egészség

  A tej egészséges a szervezetnek, kivéve, ha laktóz intoleranciában szenved. A betegségben szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére. A tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.
2011.12.13. 12:46 |
 A tej egészséges a szervezetnek, kivéve, ha laktóz intoleranciában szenved. A betegségben szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére. A tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.

Laktóz intolerancia okai
 
A tejcukor a tej- és tejtermékekben természetes módon található meg. Ennek lebontásához és megemésztéséhez a vékonybélben található laktáz enzimre van szükség. Amennyiben az adott enzimből nincs elegendő a szervezetében hasmenés és gyomorpanaszok jelentkezhetnek tejtermék fogyasztása után, noha nem mindenki mutatja a tüneteket, aki laktáz hiányban szenved.
 
A laktáz-hiány a következő okokra vezethető vissza
 
  genetika – Olyan génmutáció, mely megakadályozza a laktáz termelést. Az érintett babáknak már születésüktől hasmenésük van. Ez ritka állapot.
fejlődési – A koraszülött babák eleinte nem termelnek elegendő laktázt, ám idővel ez helyreállhat.
másodlagos – Bizonyos betegségek, mint a lisztérzékenység, gyulladásos bél szindróma, cisztás fibrózis és a Crohn-betegség, valamint a vékonybél sérülése csökkent laktáz termeléshez vezet.
 
A tünetek kontrollálása
 
A tünetek enyhék, középsúlyosak vagy súlyosak lehetnek, attól függően, mennyi laktázt termel a szervezet, és 30 - 120 perccel a tejtermék elfogyasztása után jelentkezik. A laktóz intolerancia tüneteit étrendi változtatással lehet kontrollálni. Nem feltétlenül kell a tejtermékekről lemondania, lehet, hogy elegendő ha csak bizonyos termékeket hagy el.
  • Fogyasszon szója-vagy rizstejet
  • Vásároljon laktóz mentes tejtermékeket
  • A tejtermék mellé fogyasszon szilárd ételt is
  • Használjon laktáz enzimet, ha tejterméket kíván enni
  • Fogyasszon laktóz tartalmú tejtermékeket, mint a joghurt, sajt, túró, fagylalt
  • Használjon probiotikumot
 
Hogyan segít a probiotikum a laktóz intolerancián?
 
 A probiotikumok önmagukban olyan baktériumokat tartalmaznak, melyek kedvezően hatnak a szervezetre, s hiányukban az kevésbé tudja megvédeni magát a fertőzésektől, betegségektől. Egyes probiotikumok béta-galaktozidázt vagy laktázt tartalmaznak, melyek alapvető fontosságúak a tejcukor lebontásához.
 
 Amikor ezek a jótékony baktériumok probiotikus készítmények által a szervezetbe jutnak, a gyomor nyálkahártyájához és a bélfalhoz tapadnak, kiengedik a bennük található laktázt, ami segít a tejcukor emésztésében. Így segít megkönnyíteni a laktóz intolarenciában szenvedők tüneteit.
 
 Jó azonban tudni, hogy egyes probiotikum baktériumtörzsek, mivel ellenállnak a savnak és epének nem eresztik ki a laktáz enzimeiket, és vannak olyan probiotikumok is, melyeknek túl alacsony a béta-galaktozidáz aktivitása.