Hat megye kereskedő és vendéglátós tanulói versengtek Székesfehérváron

A Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola másodszor rendezte meg a Királyi ízek, illatok gasztronómiai versenyt és a Kereskedők viadalát. Előbbiben pincér-, szakács- és cukrásztanulók, utóbbiban a kereskedők mérik össze szaktudásukat.
2020.01.16. 14:39 |
Hat megye kereskedő és vendéglátós tanulói versengtek Székesfehérváron

A kinőtt pulcsi ujja akár díszcsomagolás is lehet egy borosüvegen, a teáskannából némi kreativitással, kézügyességgel és újrahasznosított csomagolóanyaggal pedig elefántot is készíthetünk. A II. Kereskedők viadalán születtek ezek az ötletes alkotások, a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola versenyén. A szakmai alapkészségek mellett a környezettudatosság és az egészséges táplálkozás kapott idén kiemelt szerepet a versenyen, amin nyolc csapat mérte össze tudását.

A Békéscsabától Pécsig szinte az egész országból érkező versenyzőket Mészáros Attila alpolgármester és Zelei Eszter, a Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának igazgatója köszöntötte, majd szakmai totóval indult a verseny, amit a gyakorlati feladatok követtek.

A Királyi ízek, illatok gasztronómiai versenyen pincér-, szakács- és cukrásztanulókból álló háromfős csapatok versenyeztek. A pincérek királyi lakomához illő díszterítést mutattak be, de különböző felszolgálási módokban, kávékészítésben és borválasztásban is helyt kellett állniuk. A szakácsok előételt és főételt készítettek egy-egy előre meghatározott alapanyagból, libamájból és szarvascombból. A cukrászok pedig a szakácsuk ételéhez illeszkedő tányérdesszertet készítettek.

A szakmai zsűri nem csak a végterméket, hanem a készítés folyamatát is pontozta. A szakácsoknál Adamek Balázs mesterszakács, a Diófa Étterem konyhafőnöke és Volenter István mesterszakács, a Nemzeti Gasztronómia Válogatott csapatkapitánya, a cukrászoknál Csete Ildikó, Pass Szilvia és Végh József, a Damniczki, az Aranyalma és a Krém Cukrászda mestercukrászai bíráltak. A pincér zsűri tagjai Madler László, a Diófa étterem vezetője és Nyikos Szabolcs, a Beat étterem üzletvezető-helyettese voltak. A kereskedőknél Molnár Mária, a SPAR áruházvezetője és Horváth Viktória, a Hervis székesfehérvári boltvezetője zsűrizte a versenyzőket.

Fehérvári színes

  1. Megérkezett az első hó

    A Városgondnokság hajnali háromkor kezdte Fehérvár útjainak és járdáinak síkosságmentesítését. A fő- és tömegközlekedési utakkal és a több mint 400 városi buszmagálló síkosságmentesítésével kezdték a munkát, ezután következik a kisebb utcák síkosságmentesítése a városban.

    2024.11.22.
  2. Iskolába hívogató programok

    Az iskolába készülő nagycsoportos óvodásoknak és szüleiknek érdemes figyelemmel kísérni a székesfehérvári általános iskolák honlapját, közösségi oldalát, ahol az iskolába hívogató programok időpontját közzéteszik. Novemberben és decemberben 17 helyszínen várják délutánonként a családokat.

    2024.11.21.
  3. 100 fát ültetettek

    90 keskenylevelű kőrist és 10 ginkgo biloba páfrányfenyőt ültettek el a Városgondnokság kertészei a Mondelez Hungária Kft. székesfehérvári üzemének jóvoltából a Bregyóban. A 100 fa az ARAK idei jubileumát szimbolizálja és része annak a zöldítési projektnek, amit a Mondelez a napelemparkjának kialakításához kapcsolódóan kezdett el.

    2024.11.21.
  4. Pénteken 16:30-kor nyit

    Idén már közel ezer négyzetméterre növelt jégfelülettel és ötven méter hosszú jégfolyosóval, változatlan árakkal, megújult büfével várja a Kori Liget a téli sportok szerelmeseit a Zichy ligetben. November 22-én, pénteken 16:30-kor nyit a Kori Liget. Ezen a délutánon a pálya használata ingyenes lesz és mindenkit egy pohár meleg teával várnak!

    2024.11.21.