-
Jurta a nap a tóparton
Szombaton ismét felállították a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület által 40 évvel ezelőtt készített, Gránátalma-díjas vezéri jurtát a Palotavárosban. Népi játszóház, kirakodóvásár és íjászat is várja az érdeklődőket a Királyok Parkjában a III. Jurta Napon.
2024.08.31. -
Fehérváron lesz a gála
Szeptember 7-én, szombaton Székesfehérvár ad otthont az Entente Florale Europe nemzetközi díjátadó gálájának. A rendezvényt a Városgondnokság a Sóstói Stadionban rendezi. Két éve, 2022-ben Székesfehérvár arany minősítést kapott a versenyen, illetve Green Spaces Award különdíjat is a városnak ítélték oda.
2024.08.30. -
Palacsinta Péntek
Kisgyermekek sokasága látogatott el idén is a Víziváros népszerű nyárzáró rendezvényére, a Palacsinta Péntekre. Hagyományosan a Budai úti LISZI Iroda előtt gyülekeztek a kicsik és szüleik, hogy kapjanak a kakaós, fahéjas, lekváros finomságból.
2024.08.30. -
Nyílt nap a Balett Színházban
Különleges nyílt napra invitálja a tánc, a színház és a táncszínház iránt érdeklődőket a Székesfehérvári Balett Színház. Augusztus 31-én, szombaton a résztvevők betekinthetnek a kulisszák mögé és akár együtt is táncolhatnak a társulat tagjaival.
2024.08.30.
Négy fehérvári séffel versenyez a vb-n a magyar nemzeti szakács válogatott
30 nemzeti válogatott és 15 junior válogatott kapott indulási jogot, köztük a magyar csapat is, akik a fehérvári 67 étteremben gyakoroltak a versenyre Volenter István vezetésével.
Amiben igazán különleges a verseny, hogy itt nem csak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azon szerencsés gasztronómia iránt érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalják a számukra izgalmas válogatott menüsorát. Ez alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt elfogyott az összes nemzeti és junior válogatott menüje, összesen 4.950 darab.
A nemzeti válogatott tagjai között négy fehérvári séf is van: Volenter István (csapatkapitány) - 67 Étterem és Bistro, valamint Adamek Balázs, Bán László, Botos János András (mindhárman Diófa Étterem)
A 6 óra főzést követően megnyílik az erre az alkalomra speciálisan létrehozott „Nemzetek Étterme – Restaurant des Nations”, ahová a vacsora vendégeit várják (menükből foglalók), akik a 2 óra alatt saját egyéni döntésük alapján bármikor érkezhetnek, megadva ezzel a ritmust a tálalásnak. A csapatnak így végig készen kell állnia, hogy mind a 110 menüsor tökéletesen egyforma legyen mind ízében, mind állagában, mind hőmérsékletében, mind kinézetében. Az pedig végképp nem ismert, hogy a zsűri mikor küldi be a saját rendelését. Előfordulhat, hogy a 24. előételt, 40. főételt és a 62. desszertet kéri ki és értékeli. A sikerhez igazi csapatmunka kell, mégpedig az alapanyagok bepakolásától a konyha elhagyásáig. Érmek tekintetében a rendszer a borminősítéséhez hasonló, vagyis a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának. A zsűri a részletes és összetett szempontrendszert figyelembe véve határozza meg a munkák összpontszámát, amely alapján kiderül, hogy ki, milyen minősítést ér el. Az öt nap végén pedig feláll a végleges rangsor és kiderül minden kategóriában, hogy kik a legjobbak, kik az abszolút bajnokok.