Fagyos finomságok versenye! – az Év Fagylaltja regionális döntőjét rendezték

A Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei hűsítő csodákat ebben az évben ismét a Damniczki Cukrászdában pontozhatták az ítészek. Nem csak a zsűri, hanem a lelkes fehérvári közönség is több helyi versenyfagylaltot kóstolhatott.
2021.06.21. 14:45 |
Fagyos finomságok versenye! – az Év Fagylaltja regionális döntőjét rendezték

Danmiczki Balász Mangó&Citromnád fagylaltja még versenyben van a döntőbe kerülésért

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Édes tejföl cumberland mártással és a komáromi Jánoska Cukrászda Arany mangó fagyija még mindig versenyben vannak az Év Fagylaltja címért, az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére létrehozott kategóriában pedig a Bagaméri Fagylaltozó Berényi gesztenye és a Dock Cukrászda Mezei kakukkfütty fagyijai versenyezhetnek tovább a  Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által hirdetett megmérettetésen. A székesfehérvári régiós döntőben a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt: 18 mennyei, hűs édességből kellett kiválasztaniuk a legfinomabbakat, amelyek esélyesek lehetnek július 5-én a cím elnyerésére. Az ítészek ma több székesfehérvári finomságot is megkóstolhattak: Végh József, a Krém Cukrászda cukrásza a Szeptember és a Pirosribizlis mandula nevű fagylaltokkal, míg Damniczki Balázs a Cocco Mango, az Áfonyás vargánya és a Mangó&Citromnád elnevezésű kreációkkal kápráztatta el őket. A fehérvári édességek közül Damniczki Balázs Mangó&Citromnád fagyija a pontozásban harmadik helyen végzett, így még versenyben van a döntőbe kerülésért. 

Immár évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Iparszövetsége meghirdeti az Év Fagylaltja versenyt, amelynek a koronavírus-járvány sem szabhatott gátat 2021-ben sem.

A rangos szakmai megmérettetésben idén az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.

A Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei hűsítő csodákat ebben az évben ismét a Damniczki Cukrászdában pontozhatták az ítészek, ahol ma már kora délelőtt nyüzsögtek a székesfehérváriak is, hogy megkóstolhassák a versenyfagylaltokat. A regionális döntőbe ezúttal két kategóriában 8 cukrászat összesen 18 jeges finomsága jutott, köztük a Szeptember, a Mangó & Citromnád, az Áfonyás vargánya, a Mandula-sárgabarack tökmaggal, a Karamelizált fehércsoki mogyoró, az Édes tejföl cumberland mártással, a  Berényi gesztenye, az Olívia, az Arany mangó, a Rubus Ideaus, a Pirosribizlis mandula, a Cocco Mango, a Kókusz zöldcitrommal, mentával, a Mezei kakukkfütty, a "Tagyon nyár", a Fekete Arónia, a Barackos citromtarte, az Akácmézes erdeigyümölcsös fagylalt és a Meggyes-mákos bejgli fagylalt.

Szűcs Árpád zsűrielnök, a table! Boulangerie-pâtisserie cukrászséfje elmondta, hogy a versenyzőktől többet várnak, mint tavaly

Elvárásunk volt, hogy a receptúrákban megnevezett alapanyagokhoz komplexebben nyúljanak. Például, ha egy desszert a Lila ibolya fantázia nevet kapta volna, akkor ne csak egy ibolyaaromás édességet kanalazzunk, hanem legyenek kreatívak a fagyik! Az ibolyás példánál maradva, használjanak kandírozott ibolyát, vagy tovább megyek, kandírozzák maguk a virágot! Ne csak ízben, hanem színben és dekorációban is vigyék tovább a tematikát, kombinálják a felhasznált nyersanyagokat és hozzák őket össze ízben és állagban is.”

Arról, hogy a zsűri még mit keresett a versenyfagyikban 2021-ben, Baracskay Angéla kreatív cukrászséf beszélt: „A versenyzők nagyon szépen tudtak a trendek után menni, lekövetni azokat. Az elváráshoz igazodva a természetesség kapott hangsúlyt, aminek én személy szerint is kifejezetten örültem. Nagyon szép gesztusnak tartom a kiegészítő kategóriát is, amelyben kiemelkedő alkotások érkeztek. Itt a versenyzőknek alkalmuk volt visszanyúlni a magyar gyökerekhez, gondoljunk csak az itt kóstolt ribizli, gesztenye, vargánya felhasználásával készült fagyikra.”

Valamivel 11 óra előtt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője hirdetett eredményt, amelynek értelmében a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Édes tejföl cumberland mártással és a komáromi Jánoska Cukrászda Arany mangó fagyija vannak még versenyben az Év Fagylaltja címért, az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére létrehozott kategóriában pedig a Bagaméri Fagylaltozó Berényi gesztenye és a Dock Cukrászda Mezei kakukkfütty fagyijai versenyezhetnek tovább a július 7-i döntőben.

Nem csak a zsűri, hanem a lelkes fehérvári közönség is több helyi versenyfagylaltot megkóstolhatott: Végh József, a Krém Cukrászda cukrászséfje a Szeptember és a Pirosribizlis mandula nevű fagylaltokkal, míg Damniczki Balázs a Cocco Mango, az Áfonyás vargánya és a Mangó&Citromnád elnevezésű kreációkkal neveztek az idei versenybe. Sőt, a fehérvári édességek közül Damniczki Balázs Mangó&Citromnád fagyija a pontozásban harmadik helyen végzett, így még versenyben van a döntőbe kerülésért!

Damniczki Balázs 2013-ban vörösbor-eszenciás málna fagyijával már elnyerte az Év Fagylaltja címet.

Tavaly a Tonka-mogyoró Affogato fagyija a Régió Fagylaltja lett, az idei versenyről pedig azt mondta: „Az éttermektől csentem idén egy ötletet: mangós fagyinkhoz sous vide technológiával kezeltem a gyümölcsöt, ami így lehűtve is friss textúrában marad, nem fagy meg, mellé pedig a távol-keleti gasztronómia egyik kedvenc fűszerét, a citromnádat párosítottam. Ezen kívül készült még egy nagyon kókuszos mangó szószos fagyink és a kettes kategóriában pedig a vargánya gomba ízét csempésztem a csokoládés áfonya fagyiba.” A fehérvári cukrász kiemelte, hogy ismét egy nagyon színvonalas versenyben mérhette össze kreativitását a szakma.

A versenyben a fehérvári régiós döntő után még három helyszínen – Balatonlellén, Tápiószecsőn és Egerben – tartanak elődöntőket, ahonnan két-három fagylalt – a négy helyszínről összesen 12 – juthat a július 5-én, hétfőn megrendezésre kerülő budapesti országos döntőbe. Az Év Fagylaltját az ipartestület székházában hirdetik majd ki.

Fehérvári színes

  1. A száműzetés öröksége

    Az Olvasóterem a Központi Könyvtár zárva tartása alatt is látogatható, és hétfőtől nem csak a könyvekért, folyóiratokért, hanem a Brazil Nagykövetség fotókiállításáért is érdemes felkeresni a Bartók Béla téren. A Száműzetés öröksége című tárlat olyan a II. világháború alatt Brazíliába menekült európaiakat mutat be, akik kiemelkedőt alkottak Brazíliában a művészetek vagy a tudomány területén.

    2024.07.17.
  2. Csicsergő a Felsővárosban

    A 0–3 éves korosztálynak szól a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Csicsergő foglalkozása, amely minden hónap harmadik szerdáján hívja a családokat zenés, játékos tornára a Felsővárosi Közösségi Házba. A foglalkozások ára 1200 forint, az alkalmakra előzetesen regisztrálni kell.

    2024.07.17.
  3. Kertlátogatás csütörtökön

    „Nagy örömünkre szolgál, hogy saját magunk által termesztett, egészséges élelmiszer kerülhet az asztalunkra. Gyermekeink láthatják az egész folyamatot, ahogy a magból zöldség, gyümölcs terem.” – vallják a Tündök – Családi kisgazdaság megálmodói, akik július 18-án, csütörtökön kinyitják a kertkaput az érdeklődők előtt.

    2024.07.16.
  4. Sóstó fölött az ég

     A kánikulában is érdemes egy sétát tenni a Sóstó Természetvédelmi Területen, ahol a víz közelsége és a fák is enyhülést adnak a forró nyári napokon. Emellett hirdetnek szervezett túrákat és zajlanak a Vadvasárnapok is.

    2024.07.16.