-
A száműzetés öröksége
Az Olvasóterem a Központi Könyvtár zárva tartása alatt is látogatható, és hétfőtől nem csak a könyvekért, folyóiratokért, hanem a Brazil Nagykövetség fotókiállításáért is érdemes felkeresni a Bartók Béla téren. A Száműzetés öröksége című tárlat olyan a II. világháború alatt Brazíliába menekült európaiakat mutat be, akik kiemelkedőt alkottak Brazíliában a művészetek vagy a tudomány területén.
2024.07.17. -
Csicsergő a Felsővárosban
A 0–3 éves korosztálynak szól a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Csicsergő foglalkozása, amely minden hónap harmadik szerdáján hívja a családokat zenés, játékos tornára a Felsővárosi Közösségi Házba. A foglalkozások ára 1200 forint, az alkalmakra előzetesen regisztrálni kell.
2024.07.17. -
Kertlátogatás csütörtökön
„Nagy örömünkre szolgál, hogy saját magunk által termesztett, egészséges élelmiszer kerülhet az asztalunkra. Gyermekeink láthatják az egész folyamatot, ahogy a magból zöldség, gyümölcs terem.” – vallják a Tündök – Családi kisgazdaság megálmodói, akik július 18-án, csütörtökön kinyitják a kertkaput az érdeklődők előtt.
2024.07.16. -
Sóstó fölött az ég
A kánikulában is érdemes egy sétát tenni a Sóstó Természetvédelmi Területen, ahol a víz közelsége és a fák is enyhülést adnak a forró nyári napokon. Emellett hirdetnek szervezett túrákat és zajlanak a Vadvasárnapok is.
2024.07.16.
Fagyos finomságok versenye! – az Év Fagylaltja regionális döntőjét rendezték
![Fagyos finomságok versenye! – az Év Fagylaltja regionális döntőjét rendezték](/_upload/images/news/64558/az_ev_fagylaltja_2021_regionalis_donto-11.jpg)
Danmiczki Balász Mangó&Citromnád fagylaltja még versenyben van a döntőbe kerülésért
![Regionális döntő az Év fagylaltja 2021 versenyen](/_upload/images/medialibrary/64559/az_ev_fagylaltja_2021_regionalis_donto-15.jpg)
![](/_upload/editor/2021/peter/majus/az_ev_fagylaltja_2021_regionalis_donto-16.jpg)
Immár évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Iparszövetsége meghirdeti az Év Fagylaltja versenyt, amelynek a koronavírus-járvány sem szabhatott gátat 2021-ben sem.
A rangos szakmai megmérettetésben idén az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.
A Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei hűsítő csodákat ebben az évben ismét a Damniczki Cukrászdában pontozhatták az ítészek, ahol ma már kora délelőtt nyüzsögtek a székesfehérváriak is, hogy megkóstolhassák a versenyfagylaltokat. A regionális döntőbe ezúttal két kategóriában 8 cukrászat összesen 18 jeges finomsága jutott, köztük a Szeptember, a Mangó & Citromnád, az Áfonyás vargánya, a Mandula-sárgabarack tökmaggal, a Karamelizált fehércsoki mogyoró, az Édes tejföl cumberland mártással, a Berényi gesztenye, az Olívia, az Arany mangó, a Rubus Ideaus, a Pirosribizlis mandula, a Cocco Mango, a Kókusz zöldcitrommal, mentával, a Mezei kakukkfütty, a "Tagyon nyár", a Fekete Arónia, a Barackos citromtarte, az Akácmézes erdeigyümölcsös fagylalt és a Meggyes-mákos bejgli fagylalt.
Szűcs Árpád zsűrielnök, a table! Boulangerie-pâtisserie cukrászséfje elmondta, hogy a versenyzőktől többet várnak, mint tavaly
„Elvárásunk volt, hogy a receptúrákban megnevezett alapanyagokhoz komplexebben nyúljanak. Például, ha egy desszert a Lila ibolya fantázia nevet kapta volna, akkor ne csak egy ibolyaaromás édességet kanalazzunk, hanem legyenek kreatívak a fagyik! Az ibolyás példánál maradva, használjanak kandírozott ibolyát, vagy tovább megyek, kandírozzák maguk a virágot! Ne csak ízben, hanem színben és dekorációban is vigyék tovább a tematikát, kombinálják a felhasznált nyersanyagokat és hozzák őket össze ízben és állagban is.”
Arról, hogy a zsűri még mit keresett a versenyfagyikban 2021-ben, Baracskay Angéla kreatív cukrászséf beszélt: „A versenyzők nagyon szépen tudtak a trendek után menni, lekövetni azokat. Az elváráshoz igazodva a természetesség kapott hangsúlyt, aminek én személy szerint is kifejezetten örültem. Nagyon szép gesztusnak tartom a kiegészítő kategóriát is, amelyben kiemelkedő alkotások érkeztek. Itt a versenyzőknek alkalmuk volt visszanyúlni a magyar gyökerekhez, gondoljunk csak az itt kóstolt ribizli, gesztenye, vargánya felhasználásával készült fagyikra.”
Valamivel 11 óra előtt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője hirdetett eredményt, amelynek értelmében a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Édes tejföl cumberland mártással és a komáromi Jánoska Cukrászda Arany mangó fagyija vannak még versenyben az Év Fagylaltja címért, az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére létrehozott kategóriában pedig a Bagaméri Fagylaltozó Berényi gesztenye és a Dock Cukrászda Mezei kakukkfütty fagyijai versenyezhetnek tovább a július 7-i döntőben.
Nem csak a zsűri, hanem a lelkes fehérvári közönség is több helyi versenyfagylaltot megkóstolhatott: Végh József, a Krém Cukrászda cukrászséfje a Szeptember és a Pirosribizlis mandula nevű fagylaltokkal, míg Damniczki Balázs a Cocco Mango, az Áfonyás vargánya és a Mangó&Citromnád elnevezésű kreációkkal neveztek az idei versenybe. Sőt, a fehérvári édességek közül Damniczki Balázs Mangó&Citromnád fagyija a pontozásban harmadik helyen végzett, így még versenyben van a döntőbe kerülésért!
Damniczki Balázs 2013-ban vörösbor-eszenciás málna fagyijával már elnyerte az Év Fagylaltja címet.
Tavaly a Tonka-mogyoró Affogato fagyija a Régió Fagylaltja lett, az idei versenyről pedig azt mondta: „Az éttermektől csentem idén egy ötletet: mangós fagyinkhoz sous vide technológiával kezeltem a gyümölcsöt, ami így lehűtve is friss textúrában marad, nem fagy meg, mellé pedig a távol-keleti gasztronómia egyik kedvenc fűszerét, a citromnádat párosítottam. Ezen kívül készült még egy nagyon kókuszos mangó szószos fagyink és a kettes kategóriában pedig a vargánya gomba ízét csempésztem a csokoládés áfonya fagyiba.” A fehérvári cukrász kiemelte, hogy ismét egy nagyon színvonalas versenyben mérhette össze kreativitását a szakma.
A versenyben a fehérvári régiós döntő után még három helyszínen – Balatonlellén, Tápiószecsőn és Egerben – tartanak elődöntőket, ahonnan két-három fagylalt – a négy helyszínről összesen 12 – juthat a július 5-én, hétfőn megrendezésre kerülő budapesti országos döntőbe. Az Év Fagylaltját az ipartestület székházában hirdetik majd ki.