-
Július 30-án indul a pótfelvételi
Akik a július 24-én nem jutnak be semelyik felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek egyetemre. A pótfelvételin az egyetemek általában önköltséges képzéseket hirdetnek meg, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján akár néhány állami ösztöndíjas szakot, férőhelyet is lehet találni.
2024.07.29. -
1100 éve Európában
Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indul augusztusban Székesfehérváron. A programsorozat augusztus 10-én kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozattal együtt.
2024.07.20. -
Sorrendmódosítás a felvételin
Július 10-ig pótolhatták a felsőoktatásba felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat az E-felvételi felületén, sorrendmódosításra azonban július 16-ig van még lehetőségük.
2024.07.16. -
Gondosóra program
A Gondosóra egy olyan ingyenes jelzőkészülék, amellyel 65 év feletti honfitársaink egyetlen gombnyomással kérhetnek segítséget. A segítségkéréseket egy 0-24 órás diszpécserszolgálat fogadja. Mostantól elérhető egy olyan új mobiltelefonos alkalmazás, amelyet a Gondosóra használója mellett a hozzátartozói is letölthetnek.
2024.07.12.
Idén várhatóan kevesebb húsvéti sonka fogy majd
Az idén várhatóan mintegy 5.000 tonna füstölt árut, sonkafélét értékesítenek húsvét előtt a legálisan tevékenykedő húsiparipari cégek a szokásos mintegy 6.000 tonna helyett. Ennek egyik oka a fogyasztáscsökkenés, a másik, hogy a magyar húsfeldolgozó cégeknek egyre élesebb versennyel kell számolniuk a hazai piacon a folyamatosan növekvő uniós "import" miatt. Ez utóbbi elérte a belföldi felhasználás mintegy 20 százalékát. A piackutatók szerint a húsvét körüli két hónapban négyszer-ötször annyi füstölt sonkát és húsfélét adtak el tavaly a szervezett kiskereskedelemben, mint az év más kéthónapos periódusaiban. Ez több mint 2.400 tonna füstölt csülök, sonka, lapocka.
2007.04.03. 09:17 |
![](/_user/0/Image/0aGergo_marciustol/sonka2007_01.jpg)
A legálisan működő húsipari cégek árbevétele nem lehet több 3,5 milliárd forintnál. A feketegazdaság 25-30 százalékra becsült arányát figyelembe véve pedig több száz millió forint értékű áru után nem fizetnek majd adót.
A legálisan működő magyar cégek megfelelő mennyiségű, minőségű és árfekvésű hazai terméket kínálnak a kiskereskedőknek, rajtuk keresztül pedig a vásárlóknak.
Berczik Attila szerint a legális piaci szereplők érdekében pártolandó, hogy az agrártárca első embere nemrégiben egy szakmai tanácskozáson meghirdette a zéró toleranciát a feketegazdasággal szemben. Ehhez azonban a jelenlegi több, az ellenőrzést finanszírozó forrásra volna szükség.
A kiskereskedelmi forgalom tendenciáit elemezve az ACNielsen Piackutató Vállalat kiskereskedelmi indexe azt mutatja, hogy húsvét előtt emelkedik a sonkaeladás. Ez ellentétes tendenciát mutat az húsipar legális szereplőinek adataival, amit a behozatal növekedésével és a feketegazdaság előretörésével magyaráznak.
A piackutatók szerint a húsvét körüli két hónapban négyszer-ötször annyi füstölt sonkát és húsfélét adtak el tavaly a szervezett kiskereskedelemben, mint az év más kéthónapos periódusaiban. Ez több mint 2.400 tonna füstölt csülök, sonka, lapocka és egyéb hasonló húsárut forgalmazását jelentette a múlt év március-áprilisban. Így tavaly egész évben összesen mintegy 5.300 tonnát tett ki a forgalom. A legutóbbi húsvéti szezonban a füstölt áru mellett közel 2.700 tonna főtt sonkát és mintegy 1.700 tonna főtt-füstölt húst értékesített a kiskereskedelem. A húsvéti szezon szóban forgó három hagyományos termékcsoportjából értékben az eladások megközelítették a 8 milliárd forintot tavaly március-áprilisban. Ez az évi teljes forgalom közel egynegyed része a piackutatók szerint.
Tavaly a sonkafélék mennyiségi eladásai 20 százalék körüli vagy annál is nagyobb mértékben nőttek a harmadik-negyedik hónapban, az előző hasonló periódushoz képest. Főtt-füstölt húsokból az éves forgalom több mint 30 százalékát bonyolította le a húsvéti szezon két hónapjában a kiskereskedelem.
A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készülő hagyományos termék, a parasztsonka. Ez bőrrel és szalonnával fedett, megfelelően formázott sertés comb vagy lapocka. Tartósítását sózással, lassú pácolással és füstöléssel végzik, előállításának időtartama legalább 6–8 hét. Összetevői: sertéssonka, konyhasó, cukor, tartósítószer. Hústartalma: 100 százalék. A tájékoztató jellegű kiskereskedelmi bruttó ára: kilogrammonként 1.150 forinttól. A megadott ár az elvárható húsipari átadási árat, a 20 százalékos forgalmi adót és 10 százalékos kiskereskedelmi árrést tartalmazza.
A Hússzövetségnél felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy csak megbízható kereskedőtől vásároljanak. A termék kiválasztásakor pedig ellenőrizzék a terméken a címkét: keressék a gyártó nevét, a minőség-megőrzési időt. Ha a termék csomagolása sérült vagy több címke van a terméken, akkor azt ne vásárolják meg.