-
A legkorszerűbb tudást kapták meg – jubileumi diplomaátadó ünnepséget tartott az Óbudai Egyetem
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a Városház téren tartotta pénteken diplomaátadó díszünnepségét. A jubileumi rendezvény keretében az emlékdiplomásokkal együtt mintegy 260-an vehettek át diplomájukat. Az ünnepségen sor került a hagyományos mérnöki eskütételére is.
2024.06.28. -
Fehérváron találkoztak a közlekedési szakemberek
Városunkban tartotta legutóbbi szakmai összejövetelét a Magyar CIVINET. A közlekedési szakemberek a forgalommérésről és annak elemzéséről értekeztek önkormányzati szemszögből, valamint egy elektromos Ikarussal a fehérvári autóbuszgyárba is ellátogattak.
2024.06.28. -
Diplomaosztó a Belvárosban
Pénteken tartotta diplomaosztó ünnepségét az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Bár az időjárás nem kímélte a résztvevőket, így is több százan gyűltek össze a Városház téren.
2024.06.28. -
Elismerés a városnak és fejlesztések
Az önkormányzat nevében Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András vehette át a Pedagógusok Szakszervezetének díját, az Eötvös József Emlékplakettet a mai közgyűlés kezdetén.
2024.06.28.
Indul az ételmentés az Alba Aréna és a Sóstói Stadion éttermeiben
![Indul az ételmentés az Alba Aréna és a Sóstói Stadion éttermeiben](/_upload/images/news/79293/etel_dsc_0163.jpg)
A konyhákat üzemeltető Városgondnokság és az Alba Bástya együttműködésének köszönhetően a finom ételeket ellenőrzött körülmények között olyan családoknak juttatják el ingyenesen, akik számára ez nagy segítséget jelent.
Ennek teljes folyamata szigorú jogszabályi keretek között zajlik és különböző engedélyekhez kötött, melyek mindkét szereplőnél rendelkezésre állnak. Év végén várhatóan azt is meg tudják majd mondani, hogy mennyi ételt tudtak így megmenteni.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki az egyedülálló kezdeményezés kapcsán, melynek célja, hogy a megmaradt, friss és kifogástalan minőségű, ellenőrzött éltelekből minél többet megmentsenek.
Bozai István városgondnok kiemelte, mindkét sportlétesítményben a Városgondnokság üzemelteti a konyhákat, és nagyon sok rendezvényt tartanak. Óhatatlanul származik maradék, és nagyon jó, hogy ezentúl ezt nem kell kidobni. Régi tervük volt már, hogy a legkorszerűbb technológiával megmentik az ételeket, és ez most valóra is válik.
Tóth Marianna, a Városgondnokság rendezvényszervező divíziójának vezetője hangsúlyozta, hogy az általuk üzemeltetett catering egységekben mindig marad néhány adag, emberi fogyasztásra még alkalmas étel. Mintegy másfél hónappal ezelőtt kezdték meg a rendszer tervezését, melyet a HACCP rendszer is szabályoz, illetve rendelkeznek a szükséges a NÉBIH-engedélyekkel.
A rendezvények után és az éttermek zárását követően a maradékokat erre a célra használt dobozokba teszik – külön a húsokat, köreteket, desszerteket stb. – majd az ún. sokkoló hűtőben, 2-4 fokon tárolják addig, amíg az Alba Bástya elszállítja.
A kétfelé nyitható hűtőkön az egyik irányból bekerül, a másik irányba pedig kikerül az étel, így az dobozolás után már nem mehet vissza az éttermek eladóterébe. Az ételeket 24 órán belül célba juttatják.
A szükségletekre való megfelelő reagálásánál alapérték a karitativitás, emellett nagyon fontos a környezetvédelem és a környezettel szembeni felelősség – hangsúlyozta Tisztlt Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője. Az intézmény mintegy 200 családdal – összesen 1.000 fővel – áll kapcsolatban, akik naponta kapnak élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, tésztákat és konzerveket az Irányi Dániel utcai adományraktárból. A mostani együttműködéssel kiegészül az adományozás lehetősége.