Ízletes tippek a vízpótláshoz

  Azt bizonyára mindenki tudja, hogy az az egészséges, ha naponta sok vizet fogyasztunk. De vajon tisztában van-e ön azzal, hogy közben 8–12 pohárnyi vízhez is juthat, ha jól megválogatja ételeit, italait?Egyes ételek magas víztartalmúak, így hozzájárulnak a napi folyadékigény kielégítéséhez. Ezenfelül alacsony a kalóriaszintjük, így nem hizlalnak.
2012.08.27. 11:26 |
  Azt bizonyára mindenki tudja, hogy az az egészséges, ha naponta sok vizet fogyasztunk. De vajon tisztában van-e ön azzal, hogy közben 8–12 pohárnyi vízhez is juthat, ha jól megválogatja ételeit, italait?Egyes ételek magas víztartalmúak, így hozzájárulnak a napi folyadékigény kielégítéséhez. Ezenfelül alacsony a kalóriaszintjük, így nem hizlalnak.
  • Ízesítsen egy pohár vizet citrommal, vagy egy kevés valódi gyümölcslével.
  • A reggeli narancslé vagy tej 90%-a beleszámít a napi folyadékszükségletbe. A pohár tej a napi kalciummennyiség egyharmadát is biztosítja – a valódi narancslé a C-vitamin-szükséglet 100%-át.
  • Azok az élelmiszerek, melyek szobahőmérsékleten olvadoznak (pl. a zselatin vagy a fagylalt), jelentős mennyiségű vizet tartalmaznak.
  • Egy tányér leves háromnegyed csésze folyadékot jelent. Válasszon azonban viszonylag sótlan levesfajtákat (mert azokban csak 5%, vagy annál kevesebb nátrium van). A legjobb, ha elkészíti magának a zöldség- vagy erőlevesét – kevés sóval.
  • Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de egy pohár gyümölcsturmix 70%-a számít bele a napi folyadékszükségletbe. Ha megnézi a készen kapható vegyes gyümölcsléket, azok általában nem kívánatos kalóriamennyiséggel rendelkeznek. Készítse el saját maga – a „bolti” gyümölcsturmix helyett – sovány tejből és kedvenc gyümölcseiből frissítő, tápláló és alacsony kalóriájú napi italát.
  • A legtöbb zöldség és gyümölcs 80%-a víz, ezért azok fogyasztása 3-4 csészényivel hozzájárulhat a napi folyadékbevitelhez. Ajánlott, hogy naponta ötször elégítse ki folyadék- és zöldséggyümölcs igényét. Íme néhány magas (90% fölött) víztartalmú gyümölcs és zöldség (adagonként):
- görögdinnye – másfél csésze víz,
- gyümölcsszörp (1 pohárral) – háromnegyed csésze víz,
- eper – háromnegyed csésze víz,
- sárgarépa – kétharmad csésze víz,
- brokkoli vagy karfiol – kétharmad csésze víz,
- alma, sárgabarack, szőlő – fél csésze víz,
- káposzta – fél csésze víz,
- uborka, retek, zeller – fél csésze víz,
- saláta (összevagdalva) – egyharmad csésze víz,
- zöldpaprika – egyharmad csésze víz.
  • Egycsészényi főtt tészta vagy rizs kétharmad illetőleg fél csésze folyadékot jelent. Ha ehhez zöldséget fogyaszt, megkettőzheti a folyadékbevitelét.
  • A mártások és szószok 90%-ban folyadékot tartalmaznak.
  • Kerülje a koffeintartalmú italokat (kávét, erős teát), a szénsavas üdítőket és az alkoholt – ezek elrabolják szervezetéből a vizet. A koffeinos italoknak például csak a kétharmada számít bele a napi folyadékbevitelbe.
  • Kerülje az alacsony víztartalmú élelmiszereket, a szárított húst vagy gyümölcsöt, a csokoládét, süteményt. Egy kis adag mazsolában például ugyanannyi kalória van, mint a szőlőben, csak elhanyagolható a víztartalma.