-
Jazzkarácsony a Városház téren
Különleges zenei élménnyel gazdagodik az adventi programkínálat december 20-án, szombaton 18 órától, amikor a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszékének hallgatói – köztük Gudics Máté, a 2024-es Megasztár hetedik évadának nyertese – adnak ünnepi koncertet a Városház téri Adventi színpadon.
2025.12.17. -
Hozz egy meleg takarót!
Több mint száz takaró érkezett a Vörösmarty Színház Hozz egy meleg takarót! felhívására az elmúlt hetekben. Az adventi időszakban meghirdetett kampányban résztvevők az utcán élő, fedél nélküli otthontalanoknak nyújtottak segítséget felajánlásukkal. Az adományokat a Kríziskezelő Központ munkatársai osztják szét a téli időszakban.
2025.12.17. -
Karácsonyi koncert
Ebben az esztendőben is a Szent Imre Templomban rendezte meg karácsonyi hangversenyét a Kodály Iskola. Az esten az intézmény valamennyi korosztályának kórusa fellépett.
2025.12.17. -
Több mint 100 takarót gyűjtöttek
Lezárult a Vörösmarty Színház hagyományos Hozz egy takarót! jótékonysági akciója, amely során idén több mint száz takarót gyűjtöttek össze a székesfehérváriak és a színház közössége.
2025.12.17.
Közösségi kemence a Palotavárosi tavak mellett
Hagyomány- teremtő szándékkal szervezte meg első alkalommal a Márton-napi Libatort a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) a Fehérvári Polgárok Egyesületének támogatásával közösen a Palotavárosi tavaknál. A rendezvényen többféle, libából készült étel mellett a frissen felszentelt kemencéből kikerülő meleg krumplis pogácsával és rétessel kínálták az eseményre érkezőket.
2015.11.14. 13:20 |
Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg első alkalommal a Márton-napi Libatort a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) a Fehérvári Polgárok Egyesületének támogatásával közösen a Palotavárosi tavaknál. A rendezvényen többféle, libából készült étel mellett a frissen felszentelt kemencéből kikerülő meleg krumplis pogácsával és rétessel kínálták az eseményre érkezőket.
KÉPGALÉRIA a kemenve avatásáról
KÉPGALÉRIA a kemenve avatásáról
Újabb gasztronómiai rendezvénnyel bővült Palotaváros. Márton napjához kapcsolódóan, hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal szerveztek libatort a HOFESZ pavilonjában és annak környékén, szombaton a Palotavárosi tavaknál. A megnyitón Urfi Tamás, a horgászok megyei szövetségének ügyvezetője és Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Viza Attila, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte, ebben a mai, zaklatott világban nagy szükség van arra, hogy minél több személyes találkozásra legyen lehetőség. Ezen alkalmakon kezet fogjuk, néhány jó szót váltsunk egymással a kultúránkat, a városunkat, a környezetünket érintő témákról. Hozzátette, Palotavárosban több olyan helyszín és esemény van ma már, ahol mindezek megvalósulhatnak. A Márton-napi Libatorral pedig bővült ez a sor.
A köszöntőket követően az István Király Általános Iskola alsó tagozatos diákjai libákról és ludakról énekelve gyermekjátékokkal, népi bölcsességekkel elevenítették fel a Márton-napi népszokásokat. A kedves kis műsort követően – a nagy szél és a hűvösebb idő ellenére is – szép számmal érkezőket kézműves foglakozásokkal, libasimogatóval és a Mandulás együttes táncba hívogató muzsikájával várták.
A délelőtt során a pavilon mellett rakott, új kemencét is felszentelték. „A kemence melege az összetartozás és a közösség érzetét kelti bennünk. Ez különösen fontos ma, egy nappal a Párizsban történt terrortámadások után. Végig kell azt gondolnunk, mit jelent a közösség, annak ereje, hiszen csak így léphetünk fel, együtt az ilyen támadások ellen.” – kezdte köszöntőjét Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, majd arra kérte a jelenlévőket, néma főhajtással emlékezzenek együtt a franciaországi tragédia áldozataira.
Bár már a héten begyújtották, az első ételeket szombaton sütötték meg Székesfehérvár legújabb közösségi kemencéjében. Pamminger Ede mesterszakács, a Királyi Város Ízmesterének és segítőinek köszönhetően az éhes gyomorral érkezők háromféle libás ételből választhattak. A fehérboros tárkonyos libaragu-levest követően pirított libacomb pirított káposztás csuszával került az asztalra, valamint elkészült a hagyományos ludaskása is, amit libapörccel, illetve rozmaringos libamellel és újboros pecsenyemártással tálaltak. A kemence mellett hagyományos felsővárosi öltözetben sürögtek-forogtak a felsővárosi hagyományőrző asszonyok, akik egy rövid táncot követően kézzel nyújtott házi rétest és krumplis pogácsát készítettek a felszentelt kemencében. Az eseményen Nagy Attila, a HOFESZ elnöke elmondta, a következő időszakban, január-február környékén, ha az időjárás is megengedi, hagyományos disznótort is tartanak majd a közösségi kemence mellett.
Bár már a héten begyújtották, az első ételeket szombaton sütötték meg Székesfehérvár legújabb közösségi kemencéjében. Pamminger Ede mesterszakács, a Királyi Város Ízmesterének és segítőinek köszönhetően az éhes gyomorral érkezők háromféle libás ételből választhattak. A fehérboros tárkonyos libaragu-levest követően pirított libacomb pirított káposztás csuszával került az asztalra, valamint elkészült a hagyományos ludaskása is, amit libapörccel, illetve rozmaringos libamellel és újboros pecsenyemártással tálaltak. A kemence mellett hagyományos felsővárosi öltözetben sürögtek-forogtak a felsővárosi hagyományőrző asszonyok, akik egy rövid táncot követően kézzel nyújtott házi rétest és krumplis pogácsát készítettek a felszentelt kemencében. Az eseményen Nagy Attila, a HOFESZ elnöke elmondta, a következő időszakban, január-február környékén, ha az időjárás is megengedi, hagyományos disznótort is tartanak majd a közösségi kemence mellett.


