Kulináris élvezetek és bulihangulat a VII. Borsófesztiválon

Már reggeltől sokan serénykedtek a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ Gasztroudvarán, ahol a VII. Borsófesztiválra várták a vendégeket szombaton. A főzőversenyen kötetlenül bármit lehetett főzni vagy sütni borsóból, így a hagyományos leves és főzelékvariációk mellett számos különlegesség is készült.
2022.06.18. 10:52 |
Kulináris élvezetek és bulihangulat a VII. Borsófesztiválon

A Borsófesztivál alapötlete Szöllősi Istvánnétól, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnökétől származik, aki 2014-ben gondolt először egy ilyen esemény létrehozására.

A közkedvelt kertnövény már évszázadokkal korábban is fontos szerepet töltött be az étkezés történetében. Egy 1696-os feljegyzés szerint a divatos hölgyek a nagy lakomák végén, titokban csipegették. Ezen kívül a zöldborsó gyógyhatása is jelentős, hiszen cukor-, fehérje- és vitamintartalma is magas.

A háromtagú zsűri az első három helyezettet jutalmazta egy-egy serleggel, ezen kívül különdíjat kapott a legszebben tálalt, illetve a közönség által legfinomabbnak ítélt étel készítője is.

Az esemény helyszíne ezúttal is a közösségi központ tágas, szép kertje volt, ahol játszótér is található, de a gyerekek számára kézműves foglalkozást, játékokat és ügyességi versenyt is kínáltak a szervezők. A borsós ételek mellé a Damniczki Cukrászda hozta a desszertet: a rendezvény résztvevői délben gyümölcsfagyit kóstolhattak.