Legyen szerencsénk! - Szerencsehozó lencse 2015

 Január 1-jén, csütörtökön délután kettő órakor kezdődik a lencsefőzelék kínálása az Alba Plaza előtt, ami a Magyar Honvédség gulyáságyúiban fő majd. A bőséget, gazdagságot hozó étkek között a legfőbb a lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel, továbbá a malac és a káposzta. Utóbbi nem csak a másnapos gyomor nyugtatása miatt nem maradhat ki a menüből, hanem sok levele miatt bőségváró étel a néphit szerint. Mindezek között a leghagyományosabb a lencse, ami szinte minden családban készül, ha máskor nem is, de ilyenkor biztosan.
2014.12.26. 18:31 |
Január 1-jén, csütörtökön délután kettő órakor kezdődik a "Szerencsehozó Lencséből" készült főzelék kínálása, ahol a Magyar Honvédség gulyáságyúiban fő a szerencsehozó étel az Alba Plaza előtt. A legtöbb kultúrában a lencse a termékenység vagy pénz jelképe. A babonások újév első napján lencsét fogyasztanak, amely egész évre pénzt vagy legalábbis jólétet biztosít.
A bőséget, gazdagságot hozó étkek között a legfőbb a lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel, továbbá a malac és a káposzta. Utóbbi nem csak a másnapos gyomor nyugtatása miatt nem maradhat ki a menüből, hanem sok levele miatt bőségváró étel a néphit szerint. Mindezek között a leghagyományosabb a lencse, ami szinte minden családban készül, ha máskor nem is, de ilyenkor biztosan. Elsősorban főzelékként fogyasztjuk, pedig sok más finomság is készülhet belőle.
 
A lencse a hüvelyesek családjába tartozik, amely egy lágyszárú, fél méteresre növő növény termése. A magok nagysága és színe változatos. Megkülönböztetünk nagy szemű és kisszemű lencséket. Hazánkban a nagy magvú lencsék a népszerűbbek, pedig a kis magvú lencsék (4mm alatt) ízletesebbek és a vékony héjuk miatt könnyebben főzhetők. Színűk alapján léteznek sárga, vörös, zöld, barna, fekete magvú lencsék.
  • A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás. A szója után a legmagasabb a fehérjetartalma (26%), ezért különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása vegetáriánusok számára.
  • A lencse magas aminosavakat is tartalmaz, amelyek összetétele könnyebben emészthető, mint a többi hüvelyes zöldségé (bab, zöldborsó stb).
  • Jelentős a szénhidrát-tartalma is és mivel ezek felszívódása lassú, így a glikémiás indexe alacsony. Ez stabilizálja a vércukor szintet, ezért különöses ajánlott cukorbetegek és diétázók számára. Alacsony a koleszterin-tartalma is.
  • A lencse sokak szerint az 5 legegészségesebb zöldség és a szuperételek egyike, mert a fentiek mellett magas a rost, A, B1 vitaminok, vas, kálium, magnézium, folsav tartalma is.
  • Tisztítja a beleket, főleg barnarizzsel párosítva, ezért ideális méregtelenítésre.
  • A lencse híres arról, hogy sokaknál puffadást és gázt okoz - ez megelőzhető azzal, ha a lencsét 20 percen át forraljuk vagy a főzővizet legalább egyszer lecseréljük főzés közben (fűszerezés előtt). Továbbá minél többet eszünk lencsét annál kevésbé képződik bélgáz, mert a belek hozzászoknak a gázt előidéző cukrokhoz.