-
Hétvégi vásárlás adományozással
Vasárnapig tart az év legnagyobb élelmiszergyűjtő akciója a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az ország 154 településén 365 áruházban összesen 6500 önkéntes gyűjti majd az adományokat. Székesfehérváron nyolc helyszínen, a kasszák melletti gyűjtőpontokon az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkéntesei köszönettel fogadják a hűtést nem igénylő, tartós élelmiszereket, édességeket.
2024.11.16. -
Nemzeti konzultáció a magyar érdekek mentén – részvételre kérik a lakosságot
A válságok korában élünk, egymás után vagy egymással egyidőben jelennek meg súlyos konfliktusok a világban. Ilyen helyzetben fontos a gazdasági semlegesség, valamint az, hogy egyetértési pontokat alakítsunk ki és közösen döntsünk a céljainkról – hívták fel a figyelmet Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők közös székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. A honatyák a nemzeti konzultáción való részvételre kérték a lakosságot.
2024.11.15. -
A Magyar Jelnyelv Napja
A magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. törvényt november 9-én fogadták el. E törvény megszületésének jelentőségét elismerve, e nap emlékére november 9. a magyar jelnyelv napja 2017 óta, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének kezdeményezése nyomán.
2024.11.09. -
Nemzeti gyásznap
November 4-én, a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet csapatok egykori bevonulásának 68. évfordulóján országszerte megemlékeznek a forradalom áldozatairól. November 4-én, hétfőn 18.30-kor néma mécsesgyújtás és megemlékezés lesz az Országalmánál. A Nemzeti Gyásznapon az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékezik Székesfehérvár.
2024.11.04.
Ma már nem hidrogénezett növényi olajokból készül a margarin
Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából a növényi eredetű olajok, margarinok fogyasztása kedvezőbb az állati eredetű zsírokkal szemben. Ez abból ered, hogy az állati eredetű zsiradékokban nagyobb a telített zsírsavak aránya, ami a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez vezet, és ez által növeli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét. A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek.
2007.03.09. 08:04 |
Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából a növényi eredetű olajok, margarinok fogyasztása kedvezőbb az állati eredetű zsírokkal szemben. Ez abból ered, hogy az állati eredetű zsiradékokban nagyobb a telített zsírsavak aránya, ami a vér-koleszterinszintjének emelkedéséhez vezet, és ez által növeli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét.
Annak ellenére, hogy a szakemberek az állati zsírok helyett a növényi olajokat, margarinokat javasolják ételkészítéshez és kenyérkenéshez, sokan – tévhitből - kerülik a margarin fogyasztását. Ez annak tudható be, hogy számos ember úgy véli, a margarin jelentős mennyiségű transzzsírsavat tartalmaz.
A margarin folyékony és szilárd növényi olajokból (zsírokból), és vízből előállított élelmiszer. Az előállításához nélkülözhetetlen szilárd növényi zsiradék többféle is lehet. Két évtizeddel ezelőtt még valóban hidrogénezték a margaringyártáshoz felhasznált növényi olajokat, amely során keletkezett transzzsírsav.
A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek. Ennek eredményeként közel 10 éve a margarinok transzzsírsav tartalma 1 % alá csökkent (míg a vajban, állati eredetű más zsírokban, húsokban ennek többszöröse található).
A manapság kapható margarinok kedvező élettani hatásúak és fogyasztásuk elősegíti az kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítását. Általános jó tanács egészségünk érdekében részesítsük előnyben a növényi eredetű margarint az állati eredetű zsírokkal szemben.
Annak ellenére, hogy a szakemberek az állati zsírok helyett a növényi olajokat, margarinokat javasolják ételkészítéshez és kenyérkenéshez, sokan – tévhitből - kerülik a margarin fogyasztását. Ez annak tudható be, hogy számos ember úgy véli, a margarin jelentős mennyiségű transzzsírsavat tartalmaz.
A margarin folyékony és szilárd növényi olajokból (zsírokból), és vízből előállított élelmiszer. Az előállításához nélkülözhetetlen szilárd növényi zsiradék többféle is lehet. Két évtizeddel ezelőtt még valóban hidrogénezték a margaringyártáshoz felhasznált növényi olajokat, amely során keletkezett transzzsírsav.
A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek. Ennek eredményeként közel 10 éve a margarinok transzzsírsav tartalma 1 % alá csökkent (míg a vajban, állati eredetű más zsírokban, húsokban ennek többszöröse található).
A manapság kapható margarinok kedvező élettani hatásúak és fogyasztásuk elősegíti az kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítását. Általános jó tanács egészségünk érdekében részesítsük előnyben a növényi eredetű margarint az állati eredetű zsírokkal szemben.