-
Emléktúra a doni hősökért
Emlékmenettel, túrával, koszorúzással emlékeznek ezen a hétvégén a doni hősökre. Január 10-én, pénteken hagyományőrző díszelgéssel, koszorúzással emlékezik a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Doni Bajtársi Szövetség, január 11-én, szombaton pedig a MATASZ Székesfehérvári Szervezete indít emléktúrát.
2025.01.09. -
Ezek lesznek a 2025-ös hosszúhétvégék - két ünnep is szombatra esik majd
Öt alkalommal örülhetünk hosszú hétvégéknek 2025-ben, ugyanakkor lesz több olyan ünnepünk, amely szombatra esik. Áthelyezett munkanapokra háromszor kell számítani, egy alkalommal tavasszal, egyszer ősszel, egyszer pedig télen.
2025.01.01. -
Már megvásárolhatók a matricák
Már megvásárolhatók a 2025-re érvényes országos és vármegyei autópálya-matricák – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
2024.12.30. -
Ütemes menetrend
Új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok Székesfehérvár és Tatabánya között. Az autóbuszok ezentúl több, az útvonalon található fontosabb megállóhelyen megállnak, a két város közötti utat pedig jellemzően 1 óra 20 perc alatt teszik meg.
2024.12.14.
Ma már nem hidrogénezett növényi olajokból készül a margarin
Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából a növényi eredetű olajok, margarinok fogyasztása kedvezőbb az állati eredetű zsírokkal szemben. Ez abból ered, hogy az állati eredetű zsiradékokban nagyobb a telített zsírsavak aránya, ami a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez vezet, és ez által növeli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét. A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek.
2007.03.09. 08:04 |
Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából a növényi eredetű olajok, margarinok fogyasztása kedvezőbb az állati eredetű zsírokkal szemben. Ez abból ered, hogy az állati eredetű zsiradékokban nagyobb a telített zsírsavak aránya, ami a vér-koleszterinszintjének emelkedéséhez vezet, és ez által növeli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét.
Annak ellenére, hogy a szakemberek az állati zsírok helyett a növényi olajokat, margarinokat javasolják ételkészítéshez és kenyérkenéshez, sokan – tévhitből - kerülik a margarin fogyasztását. Ez annak tudható be, hogy számos ember úgy véli, a margarin jelentős mennyiségű transzzsírsavat tartalmaz.
A margarin folyékony és szilárd növényi olajokból (zsírokból), és vízből előállított élelmiszer. Az előállításához nélkülözhetetlen szilárd növényi zsiradék többféle is lehet. Két évtizeddel ezelőtt még valóban hidrogénezték a margaringyártáshoz felhasznált növényi olajokat, amely során keletkezett transzzsírsav.
A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek. Ennek eredményeként közel 10 éve a margarinok transzzsírsav tartalma 1 % alá csökkent (míg a vajban, állati eredetű más zsírokban, húsokban ennek többszöröse található).
A manapság kapható margarinok kedvező élettani hatásúak és fogyasztásuk elősegíti az kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítását. Általános jó tanács egészségünk érdekében részesítsük előnyben a növényi eredetű margarint az állati eredetű zsírokkal szemben.
Annak ellenére, hogy a szakemberek az állati zsírok helyett a növényi olajokat, margarinokat javasolják ételkészítéshez és kenyérkenéshez, sokan – tévhitből - kerülik a margarin fogyasztását. Ez annak tudható be, hogy számos ember úgy véli, a margarin jelentős mennyiségű transzzsírsavat tartalmaz.
A margarin folyékony és szilárd növényi olajokból (zsírokból), és vízből előállított élelmiszer. Az előállításához nélkülözhetetlen szilárd növényi zsiradék többféle is lehet. Két évtizeddel ezelőtt még valóban hidrogénezték a margaringyártáshoz felhasznált növényi olajokat, amely során keletkezett transzzsírsav.
A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek. Ennek eredményeként közel 10 éve a margarinok transzzsírsav tartalma 1 % alá csökkent (míg a vajban, állati eredetű más zsírokban, húsokban ennek többszöröse található).
A manapság kapható margarinok kedvező élettani hatásúak és fogyasztásuk elősegíti az kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítását. Általános jó tanács egészségünk érdekében részesítsük előnyben a növényi eredetű margarint az állati eredetű zsírokkal szemben.