-
Július 30-án indul a pótfelvételi
Akik a július 24-én nem jutnak be semelyik felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek egyetemre. A pótfelvételin az egyetemek általában önköltséges képzéseket hirdetnek meg, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján akár néhány állami ösztöndíjas szakot, férőhelyet is lehet találni.
2024.07.29. -
1100 éve Európában
Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indul augusztusban Székesfehérváron. A programsorozat augusztus 10-én kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozattal együtt.
2024.07.20. -
Sorrendmódosítás a felvételin
Július 10-ig pótolhatták a felsőoktatásba felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat az E-felvételi felületén, sorrendmódosításra azonban július 16-ig van még lehetőségük.
2024.07.16. -
Gondosóra program
A Gondosóra egy olyan ingyenes jelzőkészülék, amellyel 65 év feletti honfitársaink egyetlen gombnyomással kérhetnek segítséget. A segítségkéréseket egy 0-24 órás diszpécserszolgálat fogadja. Mostantól elérhető egy olyan új mobiltelefonos alkalmazás, amelyet a Gondosóra használója mellett a hozzátartozói is letölthetnek.
2024.07.12.
Ma már nem hidrogénezett növényi olajokból készül a margarin
Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából a növényi eredetű olajok, margarinok fogyasztása kedvezőbb az állati eredetű zsírokkal szemben. Ez abból ered, hogy az állati eredetű zsiradékokban nagyobb a telített zsírsavak aránya, ami a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez vezet, és ez által növeli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét. A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek.
2007.03.09. 08:04 |
![](/_user/0/Image/0aGergo_marciustol/margarin.jpg)
Annak ellenére, hogy a szakemberek az állati zsírok helyett a növényi olajokat, margarinokat javasolják ételkészítéshez és kenyérkenéshez, sokan – tévhitből - kerülik a margarin fogyasztását. Ez annak tudható be, hogy számos ember úgy véli, a margarin jelentős mennyiségű transzzsírsavat tartalmaz.
A margarin folyékony és szilárd növényi olajokból (zsírokból), és vízből előállított élelmiszer. Az előállításához nélkülözhetetlen szilárd növényi zsiradék többféle is lehet. Két évtizeddel ezelőtt még valóban hidrogénezték a margaringyártáshoz felhasznált növényi olajokat, amely során keletkezett transzzsírsav.
A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek. Ennek eredményeként közel 10 éve a margarinok transzzsírsav tartalma 1 % alá csökkent (míg a vajban, állati eredetű más zsírokban, húsokban ennek többszöröse található).
A manapság kapható margarinok kedvező élettani hatásúak és fogyasztásuk elősegíti az kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítását. Általános jó tanács egészségünk érdekében részesítsük előnyben a növényi eredetű margarint az állati eredetű zsírokkal szemben.