-
Emléktúra a doni hősökért
Emlékmenettel, túrával, koszorúzással emlékeznek ezen a hétvégén a doni hősökre. Január 10-én, pénteken hagyományőrző díszelgéssel, koszorúzással emlékezik a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Doni Bajtársi Szövetség, január 11-én, szombaton pedig a MATASZ Székesfehérvári Szervezete indít emléktúrát.
2025.01.09. -
Ezek lesznek a 2025-ös hosszúhétvégék - két ünnep is szombatra esik majd
Öt alkalommal örülhetünk hosszú hétvégéknek 2025-ben, ugyanakkor lesz több olyan ünnepünk, amely szombatra esik. Áthelyezett munkanapokra háromszor kell számítani, egy alkalommal tavasszal, egyszer ősszel, egyszer pedig télen.
2025.01.01. -
Már megvásárolhatók a matricák
Már megvásárolhatók a 2025-re érvényes országos és vármegyei autópálya-matricák – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
2024.12.30. -
Ütemes menetrend
Új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok Székesfehérvár és Tatabánya között. Az autóbuszok ezentúl több, az útvonalon található fontosabb megállóhelyen megállnak, a két város közötti utat pedig jellemzően 1 óra 20 perc alatt teszik meg.
2024.12.14.
Már 50 génmódosított növényfajta termeszthető Magyarországon
A genetikailag módosított élelmiszerek egészségre káros hatásairól régóta vitáznak a szakemberek. Magyarországnak idén nyár végéig kellett volna tudományos bizonyítékokkal alátámasztania, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre káros a genetikailag módosított növények termesztése. A magyar bizonyítékot az Unió nem fogadta el. Így az Unióban engedélyezett mintegy ötven GM-növényfajta Magyarországon is külön jogszabályban előírtak szerint ugyan, de termeszthető.
2006.11.12. 21:06 |
A genetikailag módosított élelmiszerek egészségre káros hatásairól régóta vitáznak a szakemberek. Magyarországon nyár vége óta termeszthető - kísérleti célra - genetikailag módosított kukorica.
Súlyosan károsodhat a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy, a vese, rákkeltő és fejlődési rendellenességet, visszamaradást okozhat a belső szerveknél. Mindezt azok az élelmiszerek okozzák, amelyek genetikailag módosított alapanyagot tartalmaznak. A kísérletek azt is kimutatták: az ilyen táppal etetett állatok utódai közt sokszoros volt a halálozás. Ugyanakkor eddig kevés kísérletet végeztek, mivel aki tudná finanszírozni, annak általában nem áll érdekében.
Magyarországnak idén nyár végéig kellett volna tudományos bizonyítékokkal alátámasztania, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre káros a genetikailag módosított növények termesztése. A magyar bizonyítékot az Unió nem fogadta el. Így az Unióban engedélyezett mintegy ötven GM-növényfajta Magyarországon is külön jogszabályban előírtak szerint ugyan, de termeszthető.
Friedrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője hangsúlyozta: bár a jogszabályok arról rendelkeznek, hogy a génmódosított összetevőt fel kell tüntetni, ez mégsem tapasztalható. Az idei évben több alkalommal is találtak a magyar hatóságok olyan élelmiszereket, amelyekből kiderült, hogy több mint egy százalék génmódosított összetevőt tartalmaznak, és ez egyáltalán nem volt jelölve a csomagoláson. Hozzátette: a bevizsgált élelmiszerek körülbelül 30 százaléka tartalmaz génmódosított összetevőt.
Friedrich Róbert elmondta: minden olyan élelmiszerre figyelni kell, amely az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Amerikából, főleg Brazíliából és Argentínából származó szóját, kukoricát, repcét vagy esetleg gyapotot tartalmaz összetevőként.
Azt tudják tanácsolni az embereknek, hogy ha olyan élelmiszereket vásárolnak, amelyek kizárólag magyar összetevőkből készülnek, tehát sem a szója, sem a kukorica nem import eredetű, akkor az valószínűleg génmódosítás-mentes. Aki pedig igazán biztosra akar menni, azoknak az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio élelmiszereket tudják javasolni.
Súlyosan károsodhat a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy, a vese, rákkeltő és fejlődési rendellenességet, visszamaradást okozhat a belső szerveknél. Mindezt azok az élelmiszerek okozzák, amelyek genetikailag módosított alapanyagot tartalmaznak. A kísérletek azt is kimutatták: az ilyen táppal etetett állatok utódai közt sokszoros volt a halálozás. Ugyanakkor eddig kevés kísérletet végeztek, mivel aki tudná finanszírozni, annak általában nem áll érdekében.
Magyarországnak idén nyár végéig kellett volna tudományos bizonyítékokkal alátámasztania, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre káros a genetikailag módosított növények termesztése. A magyar bizonyítékot az Unió nem fogadta el. Így az Unióban engedélyezett mintegy ötven GM-növényfajta Magyarországon is külön jogszabályban előírtak szerint ugyan, de termeszthető.
Friedrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője hangsúlyozta: bár a jogszabályok arról rendelkeznek, hogy a génmódosított összetevőt fel kell tüntetni, ez mégsem tapasztalható. Az idei évben több alkalommal is találtak a magyar hatóságok olyan élelmiszereket, amelyekből kiderült, hogy több mint egy százalék génmódosított összetevőt tartalmaznak, és ez egyáltalán nem volt jelölve a csomagoláson. Hozzátette: a bevizsgált élelmiszerek körülbelül 30 százaléka tartalmaz génmódosított összetevőt.
Friedrich Róbert elmondta: minden olyan élelmiszerre figyelni kell, amely az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Amerikából, főleg Brazíliából és Argentínából származó szóját, kukoricát, repcét vagy esetleg gyapotot tartalmaz összetevőként.
Azt tudják tanácsolni az embereknek, hogy ha olyan élelmiszereket vásárolnak, amelyek kizárólag magyar összetevőkből készülnek, tehát sem a szója, sem a kukorica nem import eredetű, akkor az valószínűleg génmódosítás-mentes. Aki pedig igazán biztosra akar menni, azoknak az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio élelmiszereket tudják javasolni.