Már 50 génmódosított növényfajta termeszthető Magyarországon

A genetikailag módosított élelmiszerek egészségre káros hatásairól régóta vitáznak a szakemberek. Magyarországnak idén nyár végéig kellett volna tudományos bizonyítékokkal alátámasztania, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre káros a genetikailag módosított növények termesztése. A magyar bizonyítékot az Unió nem fogadta el. Így az Unióban engedélyezett mintegy ötven GM-növényfajta Magyarországon is külön jogszabályban előírtak szerint ugyan, de termeszthető.
2006.11.12. 21:06 |
 A genetikailag módosított élelmiszerek egészségre káros hatásairól régóta vitáznak a szakemberek. Magyarországon nyár vége óta termeszthető - kísérleti célra - genetikailag módosított kukorica.

 Súlyosan károsodhat a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy, a vese, rákkeltő és fejlődési rendellenességet, visszamaradást okozhat a belső szerveknél. Mindezt azok az élelmiszerek okozzák, amelyek genetikailag módosított alapanyagot tartalmaznak. A kísérletek azt is kimutatták: az ilyen táppal etetett állatok utódai közt sokszoros volt a halálozás. Ugyanakkor eddig kevés kísérletet végeztek, mivel aki tudná finanszírozni, annak általában nem áll érdekében.

 Magyarországnak idén nyár végéig kellett volna tudományos bizonyítékokkal alátámasztania, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre káros a genetikailag módosított növények termesztése. A magyar bizonyítékot az Unió nem fogadta el. Így az Unióban engedélyezett mintegy ötven GM-növényfajta Magyarországon is külön jogszabályban előírtak szerint ugyan, de termeszthető.

 Friedrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője hangsúlyozta: bár a jogszabályok arról rendelkeznek, hogy a génmódosított összetevőt fel kell tüntetni, ez mégsem tapasztalható. Az idei évben több alkalommal is találtak a magyar hatóságok olyan élelmiszereket, amelyekből kiderült, hogy több mint egy százalék génmódosított összetevőt tartalmaznak, és ez egyáltalán nem volt jelölve a csomagoláson. Hozzátette: a bevizsgált élelmiszerek körülbelül 30 százaléka tartalmaz génmódosított összetevőt.

 Friedrich Róbert elmondta: minden olyan élelmiszerre figyelni kell, amely az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Amerikából, főleg Brazíliából és Argentínából származó szóját, kukoricát, repcét vagy esetleg gyapotot tartalmaz összetevőként.

 Azt tudják tanácsolni az embereknek, hogy ha olyan élelmiszereket vásárolnak, amelyek kizárólag magyar összetevőkből készülnek, tehát sem a szója, sem a kukorica nem import eredetű, akkor az valószínűleg génmódosítás-mentes. Aki pedig igazán biztosra akar menni, azoknak az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio élelmiszereket tudják javasolni.