-
Hétvégi vásárlás adományozással
Vasárnapig tart az év legnagyobb élelmiszergyűjtő akciója a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az ország 154 településén 365 áruházban összesen 6500 önkéntes gyűjti majd az adományokat. Székesfehérváron nyolc helyszínen, a kasszák melletti gyűjtőpontokon az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkéntesei köszönettel fogadják a hűtést nem igénylő, tartós élelmiszereket, édességeket.
2024.11.16. -
Nemzeti konzultáció a magyar érdekek mentén – részvételre kérik a lakosságot
A válságok korában élünk, egymás után vagy egymással egyidőben jelennek meg súlyos konfliktusok a világban. Ilyen helyzetben fontos a gazdasági semlegesség, valamint az, hogy egyetértési pontokat alakítsunk ki és közösen döntsünk a céljainkról – hívták fel a figyelmet Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők közös székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. A honatyák a nemzeti konzultáción való részvételre kérték a lakosságot.
2024.11.15. -
A Magyar Jelnyelv Napja
A magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. törvényt november 9-én fogadták el. E törvény megszületésének jelentőségét elismerve, e nap emlékére november 9. a magyar jelnyelv napja 2017 óta, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének kezdeményezése nyomán.
2024.11.09. -
Nemzeti gyásznap
November 4-én, a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet csapatok egykori bevonulásának 68. évfordulóján országszerte megemlékeznek a forradalom áldozatairól. November 4-én, hétfőn 18.30-kor néma mécsesgyújtás és megemlékezés lesz az Országalmánál. A Nemzeti Gyásznapon az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékezik Székesfehérvár.
2024.11.04.
Már 50 génmódosított növényfajta termeszthető Magyarországon
A genetikailag módosított élelmiszerek egészségre káros hatásairól régóta vitáznak a szakemberek. Magyarországnak idén nyár végéig kellett volna tudományos bizonyítékokkal alátámasztania, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre káros a genetikailag módosított növények termesztése. A magyar bizonyítékot az Unió nem fogadta el. Így az Unióban engedélyezett mintegy ötven GM-növényfajta Magyarországon is külön jogszabályban előírtak szerint ugyan, de termeszthető.
2006.11.12. 21:06 |
A genetikailag módosított élelmiszerek egészségre káros hatásairól régóta vitáznak a szakemberek. Magyarországon nyár vége óta termeszthető - kísérleti célra - genetikailag módosított kukorica.
Súlyosan károsodhat a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy, a vese, rákkeltő és fejlődési rendellenességet, visszamaradást okozhat a belső szerveknél. Mindezt azok az élelmiszerek okozzák, amelyek genetikailag módosított alapanyagot tartalmaznak. A kísérletek azt is kimutatták: az ilyen táppal etetett állatok utódai közt sokszoros volt a halálozás. Ugyanakkor eddig kevés kísérletet végeztek, mivel aki tudná finanszírozni, annak általában nem áll érdekében.
Magyarországnak idén nyár végéig kellett volna tudományos bizonyítékokkal alátámasztania, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre káros a genetikailag módosított növények termesztése. A magyar bizonyítékot az Unió nem fogadta el. Így az Unióban engedélyezett mintegy ötven GM-növényfajta Magyarországon is külön jogszabályban előírtak szerint ugyan, de termeszthető.
Friedrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője hangsúlyozta: bár a jogszabályok arról rendelkeznek, hogy a génmódosított összetevőt fel kell tüntetni, ez mégsem tapasztalható. Az idei évben több alkalommal is találtak a magyar hatóságok olyan élelmiszereket, amelyekből kiderült, hogy több mint egy százalék génmódosított összetevőt tartalmaznak, és ez egyáltalán nem volt jelölve a csomagoláson. Hozzátette: a bevizsgált élelmiszerek körülbelül 30 százaléka tartalmaz génmódosított összetevőt.
Friedrich Róbert elmondta: minden olyan élelmiszerre figyelni kell, amely az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Amerikából, főleg Brazíliából és Argentínából származó szóját, kukoricát, repcét vagy esetleg gyapotot tartalmaz összetevőként.
Azt tudják tanácsolni az embereknek, hogy ha olyan élelmiszereket vásárolnak, amelyek kizárólag magyar összetevőkből készülnek, tehát sem a szója, sem a kukorica nem import eredetű, akkor az valószínűleg génmódosítás-mentes. Aki pedig igazán biztosra akar menni, azoknak az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio élelmiszereket tudják javasolni.
Súlyosan károsodhat a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy, a vese, rákkeltő és fejlődési rendellenességet, visszamaradást okozhat a belső szerveknél. Mindezt azok az élelmiszerek okozzák, amelyek genetikailag módosított alapanyagot tartalmaznak. A kísérletek azt is kimutatták: az ilyen táppal etetett állatok utódai közt sokszoros volt a halálozás. Ugyanakkor eddig kevés kísérletet végeztek, mivel aki tudná finanszírozni, annak általában nem áll érdekében.
Magyarországnak idén nyár végéig kellett volna tudományos bizonyítékokkal alátámasztania, hogy az emberi egészségre vagy a környezetre káros a genetikailag módosított növények termesztése. A magyar bizonyítékot az Unió nem fogadta el. Így az Unióban engedélyezett mintegy ötven GM-növényfajta Magyarországon is külön jogszabályban előírtak szerint ugyan, de termeszthető.
Friedrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője hangsúlyozta: bár a jogszabályok arról rendelkeznek, hogy a génmódosított összetevőt fel kell tüntetni, ez mégsem tapasztalható. Az idei évben több alkalommal is találtak a magyar hatóságok olyan élelmiszereket, amelyekből kiderült, hogy több mint egy százalék génmódosított összetevőt tartalmaznak, és ez egyáltalán nem volt jelölve a csomagoláson. Hozzátette: a bevizsgált élelmiszerek körülbelül 30 százaléka tartalmaz génmódosított összetevőt.
Friedrich Róbert elmondta: minden olyan élelmiszerre figyelni kell, amely az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Amerikából, főleg Brazíliából és Argentínából származó szóját, kukoricát, repcét vagy esetleg gyapotot tartalmaz összetevőként.
Azt tudják tanácsolni az embereknek, hogy ha olyan élelmiszereket vásárolnak, amelyek kizárólag magyar összetevőkből készülnek, tehát sem a szója, sem a kukorica nem import eredetű, akkor az valószínűleg génmódosítás-mentes. Aki pedig igazán biztosra akar menni, azoknak az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio élelmiszereket tudják javasolni.