-
Lukács László utolsó könyve
Kettős ünnepnek ad otthont szeptember 16-án 17 órától a Városháza Díszterme, ahol bemutatják a tavaly év végén elhunyt Prof. Dr. Lukács László utolsó könyvét, valamint 50 éves munkásságának elismeréseként köszöntik dr. Demeter Zsófia egykori múzeumigazgatót is.
2024.09.13. -
Kossuth-díjas zeneszerző Fehérváron
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar évadnyitó koncertje előtt, szeptember 16-án este 6 órától szeretettel vár minden érdeklődőt a Vörösmarty Színház Kávézójába, ahol Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerzővel és Dobri Dániellel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzőjével beszélget dr. Szabó Balázs zenetörténész.
2024.09.13. -
Öt éves a Csoóri Társaság
Jubileumi eseményt tartott a Csoóri Sándor Társaság, amelyet öt évvel ezelőtt azért hoztak létre, hogy megőrizze, gondozza, valamint közkinccsé tegye a Csoóri életmű hagyatékát. Az esten a Sebő Együttes műsorát hallgathatták meg az érdeklődők.
2024.09.13. -
Aranyat érő beszélgetések
Folytatódott az Aranyat érő beszélgetések programsorozat. Bokros Judit vendégeiként Sztanó Hédi film és televíziós rendező, néptáncművész, valamint Székely Levente nagykövet, népzenész eddigi életútját és mindennapjait ismerhették meg az érdeklődők.
2024.09.13.
Mit igyunk a lecsóhoz? - népszerű lecsóborok és lecsósörök
A friss, ropogós héjú kenyérrel elfogyasztott lecsóra nyilvánvalóan inni kell valamit. A nyári ételek könnyű, üde, gyümölcsös borokat vonzanak, tisztán vagy fröccs formájában, bár a sörösök nyilván a sörre esküsznek. A fehervarilecso.hu-n feltett kérdésre, hogy mit igyunk a lecsóhoz, az derül ki, hogy a Lecsófőző Vigasságok alatt az idén a legtöbben sört isznak majd, ez az opció 34,55%-on állt pénteken reggel.
2016.09.09. 08:15 |
A friss, ropogós héjú kenyérrel elfogyasztott lecsóra nyilvánvalóan inni kell valamit. A nyári ételek könnyű, üde, gyümölcsös borokat vonzanak, tisztán vagy fröccs formájában, bár a sörösök nyilván a sörre esküsznek. A fehervarilecso.hu-n feltett kérdésre, hogy mit igyunk a lecsóhoz, az derül ki, hogy a Lecsófőző Vigasságok alatt az idén a legtöbben sört isznak majd, ez az opció 34,55%-on állt pénteken reggel.
Van aki a ciderre esküszik..
A témához mindenképpen el kell olvasnunk Váncsa István lecsótörténeti eszmefuttatását, vagy elméleti alapvetését mely már címében – Leccs és fröccs a Mikszáth téren – is utal rá, hogy a lecsóhoz egy jó fröccs dukál, lehetőleg kadarka sillerből. A siller elnevezés nem egy szőlőfajtára utal, hiszen ilyen szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány — a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. A siller bor magyar és német sajátosság, Magyarországon ennélfogva leginkább a sváb területeken népszerű, több száz éves múltra tekint vissza, és általában kadarkából készítik.
Van aki pedig pezsgővel koccintott a Lecsőfőző Vigasságon.
Népszerű lecsóbor a jól behűtött olaszrizling fröccsnek (2 deci bor, 1 deci szóda) vagy hosszúlépésnek (1 deci bor, 2 deci szóda), ez különösen a csípős lecsóra esik jól. A rozé is párosítható a lecsóhoz, például „házmester” formájában: 3 deci bor, 2 deci szóda. A bor szakportálok némelyike külön kitér a lecsóhoz fogyasztandó borokra, ők a siller és a rozé mellett száraz vörösborokat is ajánlanak hozzá.
A fehervarilecso.hu-n feltett kérdésre, hogy mit igyunk a lecsóhoz, az derül ki, hogy a Lecsófőző Vigasságok alatt az idén mégis a legtöbben sört isznak majd, ez az opció 34,55%-on állt pénteken reggel szemben a rozéfröccs 30,47 és az olaszfröccs 23,61%-ával. A szavazás készítői ugyanakkor képeink tanusága szerint megfeledkeztek számos más lehetőségről, mint például a cider, a pezsgő, vagy a pálinka fogyasztása.