-
Elindult az adventi vásár
Sokan sétáltak már a mostani hétvégén is a fehérvári Adventi Vásárban. Bár az ünnepi fények majd advent első vasárnapján, december 1-én gyúlnak fel, az Adventi Vásár idén már egy héttel korábban elindult Székesfehérváron.
2024.11.24. -
Téli futáspróba
November 26-án, kedden téli futáspróbára várják a mozogni vágyókat a Halesz ligetbe. A Halesz liget rekortán futóköre igen kedvelt a futók körében, nem véletlenül ad otthont a futáspróbáknak is, amelyek során a szakemberek felmérik, hogy adott idő alatt hány métert tudnak futni a jelentkezők, és az eredmények alapján hasznos tanácsokkal látják el a mozogni vágyókat.
2024.11.23. -
Megnyílt a Kori Liget
Szinkronkorcsolya bemutatóval és az utánpótlás jégkorongozók játékával nyitott a Kori Liget pénteken délután. A nyitónapon ingyenes jégpálya idén már közel ezer négyzetméterre növelt jégfelülettel és ötven méter hosszú jégfolyosóval, változatlan árakkal és megújult büfével várja a téli sportok szerelmeseit a Zichy ligetben.
2024.11.22. -
Bölcsességek a konyha faláról
Hímzett konyhai falvédőkből nyílt kiállítás október 30-án a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A tárlathoz kapcsolódóan dr. Kriston-Vízi József néprajzkutató tart előadást november 22-én. A belépés ingyenes.
2024.11.22.
Mitől lesz finom a fagylalt? - Bezerics György cukrászt kérdeztük a titokról
Az egészséges, finom fagylaltot szeretnénk népszerűsíteni. "Azt látom, hogy a rendes, minőségi fagyit keresik az emberek és visszaszorulóban van a felfújt, rossz alapanyagokból és ízfokozóval készülő fagylalt. Ezek minősége jelentősen elmarad a rendes magyar cukrászok által készített fagylalttól" – mondta Bezerics György cukrász.
A jó fagyi alapja a jó minőségű tej és tejszín. A gyümölcsfagyik esetében pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs is nagyon fontos. Ha magot látunk a gyümölcsfagyiban, akkor az biztos jó minőségű. A különböző fagyik ízének karakteresnek kell lenni és meg kell, hogy tudjuk különböztetni egymástól gombócokat. Mi jó minőségű tejszínnel dolgozunk, illetve igyekszünk a többi alapanyagból is nagyon jó minőséget használni. Megéri jó fagyit készíteni, mert hosszútávon csak a minőség kifizetődő - állítja Bezerics György cukrász, aki feleségével együtt tavaly nyitotta a Fagyivarázs fagylaltozót.
Népszerű idén a gyümölcsfagyi is
Idén a gyümölcsfagylaltok talán a legnépszerűbbek és ebből fogy a legtöbb, de naponta 3-4 fajta új fagyit is készítünk. Igyekszünk mindig új ízeket, új kombinációkat készíteni és idénre egy különleges tökmagos fagylalt is gazdagítja a repertoárt. Ez több rétegű fehércsokoládé fagylalt: egy réteg málna, egy tökmagos praliné és a tetején is málna illetve tökmag van. Nálunk még mindig sokan keresik a tavaly nagyon népszerű zserbó fagyinkat is.
A gyerekek a színes fagyikat szeretik
A gyerekek körében a színesebb fagyik a legnépszerűbbek, de idén van egy új mézeskalácsos fagylaltunk is, amit szintén nagyon szeretnek a gyerekek. Az eperfagyi népszerűsége pedig töretlen a kicsik körében. Május utolsó hétvégéjén egyébként gyereknapot tartunk majd a fagyizóban, amikor sok, a gyerekek körében népszerű fagyikat készítünk majd.
Mitől lesz jó egy fagylalt?
Fontos, hogy a szárazanyagtartalma magas legyen a fagylaltnak. Ha cukorból, vízből, kevés tejportól – rosszabb esetben savóporból – készítik a fagyit, akkor egy folyós habos valami lesz belőle, aminek nincs tartalma. Ez nem fagylalt. Minimum 3,5%-os tejből és 35%-os, állati eredetű tejszín kell a jó fagyihoz.